Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - recepty

Vánoční oříškové sušenky

Víte, co je na tradiční čínské medicíně nejlepší? Že nemá ráda dogmata. Takže když jsou ty Vánoce, můžeme si i trochu zamlsat.

odkaz do nového okna

Ovšem našemu organismu jen prospěje, pokud tradiční recepty odlehčíme. Případně můžeme jet zcela cukrfree, ale pak to chce volit sladší ingredience jako např. kešu oříšky, mandle či kokosovou mouku.

My tu pro Vás máme jeden upravený recept na chutné ořechové sušenky.

 

Ingredience:

  • 150 hladké mouky – mix pohankové a slzovkové
  • 80 g mletých ořechů – např. vlašských
  • 70 g kokosového cukru
  • 130 g měkkého másla – část lze nahradit ořechových máslem – např. 100 g másla +
    30 g ořechového, které těstu dodá zajímavou chuť
  • 2 žloutky
  • špetka skořice na ovonění
  • špetka soli

Postup:

  • Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet v lednici nejlépe přes noc, aby se prolnuly všechny chutě. Následně těsto vyválíme na pomoučeném vále a vykrájíme oblíbené tvary. Položíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v horkovzdušné troubě předehřáté na 150 °C ca 10-15 minut. Prostě dozlatova.
  • Sušenky můžeme nechat jen tak, nebo je spojit oblíbenou marmeládou, ořechovým krémem a/nebo ozdobit rozpuštěnou čokoládou.

Tak šťastné a veselé!

 

Z jednoho hrnce - pečené maso se zeleninou

Chladné zimní dny si zaslouží déle vařené či pečené pokrmy. V tomto receptu najdete samé dobroty, navíc je velmi snadný na přípravu. A pak už jen vydržet čekat, než se vše hezky upeče.

odkaz do nového okna

Dnešní recept bude spíše jen inspirací na nekonečné varianty hutných a chutných pokrmů, které nás v zimě hezky vyživí.

Ingredience pro 4 osoby:

  • vepřové koleno či jakékoliv jiné vepřové, hovězí, krůtí, kachní či kuřecí maso vhodné k dlouhodobému pečení
  • 2 větší cibule
  • 0,5 kg brambor 
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 menší bulva celeru
  • pár růžičkových kapustiček
  • snítka rozmarýnu, tymiánu
  • pár kuliček nového koření
  • 1 bobkový list
  • sůl, pepř, trocha kmínu

Postup

  • Nejdříve si připravíme zapékací hrnec, ideálně litinový. Dále omyjeme a osolíme zvolené maso, vložíme do hrnce, podlijeme vodou, přiklopíme a dáme péct. Záleží na druhu masa, ale ca hodinu před dopečením k masu přidáme zvolenou zeleninu, kterou jsme si mezitím očistili a nakrájeli na menší kousky dle momentální nálady. Doporučujeme zeleninu před přidáním k masu lehce posolit, aby se sůl dostala ke všem kouskům rovnoměrně. Se zeleninou přidáme do hrnce i vybrané koření. Zeleninu umístíme na dno hrnce a maso vložíme na něj, aby se zelenina rychleji pekla a intenzivněji nasála chuť masa. Vše vrátíme do trouby. Během celé doby pečení kontrolujeme občas hrnec a průběžně doléváme vodu, aby se nic nepřipeklo.
  • Pokud zvolíte vepřové koleno, doporučujeme jej před přidáním zeleniny vyndat a obrat od kosti. Do hrnce následně vrátit pouze čisté maso bez tučné kůže. 
  • Podáváme tak, jak to leží a běží. Chutnat to jistě bude náramně! Přejeme Vám dobrou chuť!

Vepřové maso očima TCM je:

  • povahy neutrální
  • chutě sladké a slané
  • vstupuje do dráhy Plic, Sleziny a Jater
  • umí doplnit Yin a Krev
  • zvlhčuje sucho

 

 

Ovocné rozvary na podzimní kaše

Jakmile nastane chladnější část roku, je vhodnější vyměnit čerstvé ovoce za alespoň lehce tepelně upravené. Naše tři recepty na ovocné rozvary vám moc času nezaberou a každou kaši pozvednou na sváteční krmi.

odkaz do nového okna

Začneme klasikou všech klasik - jablečným rozvarem se zahřívacím kořením.

Jablečný rozvar

  • oloupaná a na menší kousky pokrájená jablka
  • skořice a hřebíček
  • rozinky
  • cukr či med na doslazení
  • lžička másla na zjemnění

Postup: Jablka zalijeme trochou vody, přidáme koření dle chuti - stačí špetka skořice či kousek kůry, 2-3 hřebíčky a hrstička rozinek. Krátce povaříme, 2-5 minut, dokud ovoce nezměkně. Přidáme máslo a podle chuti případně dosladíme. Mnohdy není třeba, rozinky propůjčí vlastní sladkost.

Švestky jsou také moc dobré, tak si je užijme, dokud je jejich sezóna.

Švestkový rozvar

  • vypeckované a na kousky pokrájené švestky
  • skořice, hřebíček a badyán
  • lžička rumu na ovonění
  • cukr či med na doslazení
  • lžička másla na zjemnění

Postup: Švestky zalijeme trochou vodu, přidáme koření - stačí kousíček od každého, rum a krátce povaříme. Přidáme máslo a podle chuti případně dosladíme. 

Poslední recept sice zabere o něco více času, ale zato pokrm promění v luxusní záležitost!

Hrušky s ořechy a karamelem

  • oloupané a pokrájené hrušky
  • ca 50g - 2 lžíce cukru
  • 20 g másla
  • hrstička pokrájených vlašských ořechů
  • horká voda nebo teplá smetana 

Postup: Na pánvičku dáme rozpustit máslo a cukr a za stálého míchání připravíme karamel. Jakmile je hotový, zředíme jej horkou vodou nebo ohřátou smetanou a rozpustíme jej. Přidáme hrušky a krátce společně podusíme. Na závěr přidáme vlašské ořechy.

Máme připravený ovocný rozvar a můžeme jej servírovat na oblíbenou kaši a užít si chutný začátek nového dne.

P. S. Uvedené recepty berte jako inspiraci, rozvar lze připravit na mnoho způsobů a snad z každého ovoce. Můžete zkusit i s jinými druhy alkoholu či kořením, ať už vanilkou, muškátovým oříškem, levandulí nebo třeba kávou :-) Hlavně si je užijte!

 

Pórková polévka s lososem

Rychlá, chutná a výživná polévka. Ostrá chuť pórku prospěje našim Plicím a losos zase potěší Slezinu, Žaludek a Ledviny.

odkaz do nového okna

Pórková polévka je ideální do podzimních dní. Můžete si ji udělat i bez lososa a zůstane lahodná. Ale uzená ryba polévce dodá až sváteční ráz :-)

Než se pustíme do vaření, podívejme se na hlavní suroviny očima TCM.

Pórek - Jiu Cai je:

  • teplé povahy, 
  • ostré a slané chuti, 
  • vstupuje do drah Plic a Jater
  • umí zahřát organismus, rozhýbat Qi, podpořit zažívání, přeměnit hlen
  • tradice pěstování v Číně je delší než 3000 let, hojně používaná i na císařském dvoře

Losos - San Wen Yu je:

Ingredience:

  • 2 větší pórky
  • 500 g brambor
  • 1l kuřecího vývaru nebo vody
  • 100 ml sladké smetany na zjemnění
  • 120 g uzeného lososa
  • 2 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • čerstvá pažitka nebo kopr na ozdobení

Postup

Začneme pórkem, který očistíme a nakrájíme na proužky. V hrnci necháme rozhřát máslo, na němž zesklovatíme pór. Následně přidáme oloupané a na kostičky pokrájené brambory a podlijeme vývarem. Vaříme doměkka (ca 30 minut). Poté vše rozmixujeme na jemný krém, přidáme smetanu a krátce povaříme. Na talíři podáváme s uzeným lososem a posypeme pažitkou či koprem. Dobrou chuť!

 

Marinovaná kotleta vonící Středomořím

Marináda z naložených citronů, tymiánu a rozmarýnu dodá letnímu grilování ten správný šmrnc. Přidané chilli papričky navíc pomohou vyhnat horko z těla. Vyzkoušejte svěžejší grilovačku.

odkaz do nového okna

 

K létu grilování patří. Jenže samotný proces grilování je velmi yangový a pokrmu dodá mnoho horka, kterého je v létě dost samo o sobě. Proto přinášíme recept, který grilovací sezónu alespoň trochu termicky vyváží:

Marinovaná kotleta s citrony a tymiánem.

Začneme těmi citrony, protože naložené jsou prostě nejlepší! Navíc správně naložené citrony vydrží roky. Tato pochoutka má kořeny ze Severní Afriky a díky své síle je třeba ji používat v malém množství. 

Budete potřebovat:

  • 1 kg malých citronů s tenkou kůrou (nejlépe v bio kvalitě)
  • sůl
  • koření - tymián, bobkový list, nové koření, kuličky černého pepře (není nutné, ale výsledná chuť bude pestřejší)

Postup:

Citrony pečlivě omyjeme a podélně krájíme na čtvrtky. Avšak nedokrajujeme je. Kolem stopky by měly zůstat spojené, aby připomínaly květy. Jemně citrony rozevřeme, řezy posypeme 1 lžičkou soli, zatížíme a uzavřeme. Na jeden citron tedy vychází 4 lžičky soli. Citrony těsně naskládáme do sklenice a zatížíme.

Postavíme je na teplé místo, třeba prosluněné okno. Citrony by měly pustit tolik šťávy, aby byly zcela ponořené. Nálev můžeme doplnit kořením. První dny a týdny bude nálev zakalený, ale během 3-4 týdnů by se měl vyčistit. To je signál, že můžeme začít ochutnávat. Citrony díky prosolenosti pustí dostatek šťávy a když se zatíží, aby byly potopené, spustí se mléčné kvašení. Jako u nakládaného zelí. Jakmile se šťáva vyčeří (kvasinky spadnou na dno), je hotovo. Obecně je ale dobré nechat prokvášené produkty ještě proležet pár týdnů, protože v nálevu pokračují ve své práci enzymy. Ty mají vliv na chuť a texturu. Po prokvašení sklenici uchováváme v chladu. Když odebíráme kousek pro vaření, vždy použijeme čistý příbor, aby se výrobek nezkazil.

Před použitím citrony opět dobře umyjeme pod tekoucí vodou a nakrájíme na plátky. Využijete na např. na marinády pro naložení masa na gril, na zálivku na salát, k rybám nebo v typickém použití v marocké kuchyni (tajine).
Po otevření uchováváme v lednici. Dobře naložené citrony vydrží až dva roky.

A teď jdeme marinovat maso. Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 4 vepřové kotletky s kostí
  • 2 velké svazečky větviček čerstvého tymiánu, použijeme pouze lístky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 nakládané citróny, převážně jejich kůra
  • 2 zelené chilli papričky (podle chuti a pálivosti je možné množství upravit)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl

Postup:

Tyčovým mixérem rozmixujeme na kaši tyto suroviny: stroužky oloupaného česneku, tymiánové lístky, kůru ze dvou naložených citrónů s olivový olej. Pokud by nám marináda přišla moc hustá, přidáme olej. Kotletky omyjeme a potřeme je z obou stran marinádou. Vložíme do uzavíratelné nádoby a dáme marinovat do lednice. Čím déle se maso marinuje, tím lépe, ale optimální doba je maximálně 48 hodin. A pak už s masem rovnou na gril. Jako přílohu doporučujeme listový salát s rajčátky a olivami. Přejeme dobrou chuť!

O tom, jak se na grilování v létě dívá TCM, jsme psali v ČLÁNKU TADY

 

Závin se špenátem a tofu

Rychlá a chutná večeře, která rozhojní tělní tekutiny. Špenát i tofu svou svěží povahou dobře vyváží teplé letní dny. Recept je navíc jednoduchý a zavděčíte se malým i velkým strávníkům.

odkaz do nového okna

Lehké, letní jídlo, které vyživí Yin a zvlhčí suchost. Umí pročistit horkost z Plic a Žaludku. Podpůrný pokrm např. při léčbě zácpy, žaludečních vředů, aftů, oteklých dásní či hypertenzi.

Špenát očima TCM:

  • sladké chuti,
  • chladné povahy,
  • vstupuje do drah Tlustého střeva a Žaludku,
  • vyživuje Krev a zastavuje krvácení,
  • stahuje Yin a zvlhčuje suchost.

Tofu očima TCM:

  • sladké chuti, 
  • chladné povahy,
  • vstupuje do dráhy Sleziny, Žaludku a Tlustého střeva,
  • povzbuzuje Qi a harmonizuje Střed,
  • rodí tekutiny a zvlhčuje suchost,
  • pročišťuje horko a rozpouští toxiny.

Ingredience:

  • listové těsto - kupované, domácí či jakékoliv jiné těsto na slaný koláč
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • půl kila čerstvého špenátu nebo 1 mražený
  • 1-2 balení uzeného tofu
  • sůl, pepř a špetka muškátového oříšku na dochucení
  • loupané sezamové či lněné semínko na ozdobu

Postup:

Oloupeme a nakrájíme cibuli nadrobno, osmahneme ji na olivovém oleji. Před koncem přidáme na tenké plátky pokrájený česnek. Jakmile se rozvoní, přidáme omytý a na menší kousky pokrájený špenát. Lehce osolíme, opepříme, dáme špetku muškátového oříšku a necháme dusit několik minut doměkka. Moc nepodléváme, chceme, aby se tekutina zcela vyvařila, případně ji na závěr slejeme. Mezitím si nastrouháme tofu na větší nudličky, případně nakrájíme na malé kousky. Na závěr vaření vmícháme do špenátu. 

Rozválíme si těsto a vychladlý špenát s tofu na něj poklademe. Těsto stočíme do nohavice, potřeme rozšlehaným vajíčkem a nahoře můžeme ozdobit např. loupaným sezamovým nebo lněným semínkem. Pečeme v troubě předehřáté na 180C do zlatova. 

Servírujeme ještě teplý se salátem (např. z polníčku, rukoly či hlávkovým ozdobeným rajčátky). A kdyby se snad nesnědl celý, moc dobrý je i studený .-)

Přejeme dobrou chuť!

 

obrázek
 

Miso polévka

Jednoduchá polévka na nekonečně mnoho způsobů s blahodárnou fermentovanou pastou je nejen chutná, ale hlavně podpoří naše trávení a posílí imunitu. Navíc je lehce stravitelné.

odkaz do nového okna

Miso je fermentovaná podoba některých luštěnin či obilovin. Tradičně se vyrábí ze sójových bobů, ale na trhu naleznete miso např. i z cizrny, špaldy, ječmene, ale i rýže. Základem fermentace je naočkování bobů či zrn ušlechtilou plísní Koji (Aspergillus oryzae) a následné, až letité, zrání v sudech. Výsledkem fermetačního procesu je velmi chutná pasta, která je kromě mnoha minerálů, aminokyselin, vitamínů a probiotok doplněna tzv. pátou UMAMI chutí, což dodá každému (spíše slanému) pokrmu dokonalý rozměr.

 

Očima TCM je miso: 

  • povahy neutrální,
  • chuti sladké, slané a kyselé,
  • vstupuje do do dráhy Sleziny, Žaludku, Jater a Ledvin

Umí:

  • Odvést vlhko.
  • Vyloučit horkou jedovatost.
  • Posílit Qi a Krev.
  • Přeměnit hlen.

Recept na miso polévku

  • Tuto polévku si připravíme z čehokoliv zrovna najdeme. Můžeme začít i tím, že do hrnce s vodou dáme mořskou řasou (kombu, wakame - ca 5 cm plátek na 1 litr vody). Tu si předvaříme ca 20 minut, v případě nori ani nemusíme. Nebo rovnou začneme tím, že do hrnce s horkou vodou vložíme rovnou zeleninu dle chuti, ideálně si ji nakrájíme na tenké plátky, aby byla rychle hotová a vkládáme ji postupně podle toho, jak dlouho potřebuje vařit. Takže např. začneme kořenovou zeleninou, pak přidáme ředkvičku a nakonec pórek nebo tofu, které už jen krátce povaříme. Na samotný závěr varu vmícháme miso pastu rozmíchanou v troše vlažné vody, polévku odstavíme a necháme ca 5 minut odpočinout, aby se krásně spojily chutě.
  • Pozor! Miso je dost slané, a pokud použijeme i mořské řasy, obvykle není třeba přidávat žádnou další sůl.
  • V mezičase si můžeme zvlášť uvařit tenké rýžové nudle, nakrájet si jarní cibulku, připravit si lahůdkové droždí a nastrouhat čerstvý zázvor a tím si polévku na talíři dochutit. V případě zázvoru citlivější jedinci a děti raději volí pouze vymačkanou šťávu.
  • Dobrou chuť!

Tip:

  • Pokud uvaříte polévky více, než byste snědli naráz, je vhodné si uchovat zeleninový základ bez misa a po ohřátí si miso přidat rovnou do talíře. Ca 1/2 čajové lžičky na porci. Miso polévka se takto může stát rychlou a zdravou formou snídaně!

Poznámka:

  • Miso pasta má v kuchyni široké použití. Můžete ji směle využít k dochucení kdejakého pokrmu - např. do pomazánek, omáček, zálivek na saláty, na marinády pro naložení masa. 
 

Jehněčí pečínka s citrony a rozmarýnem

Jehněčí maso se vyznačuje horkou povahou, proto mu citron chladné povahy a středomořské koření dodá lehkost, kterou oceníte kdykoliv během roku.

odkaz do nového okna

Jehněčí maso je silně tonizující, a proto se připravuje jako tradiční velikonoční pokrm, aby vyživil člověka nejen po dlouhé zimě, ale i po postním období.

 

Očima TCM je: 

  • horké povahy,
  • sladké chuti,
  • vstupuje do drah Sleziny a Ledvin.

Umí:

  • zahřát vnitřek, posílit Yang Sleziny a Ledvin,
  • doplnit Qi, Krev a Esenci Jing.

Ingredience:

  • jehněčí kýta
  • 2 paličky česneku
  • 1 bio citrón
  • olivový olej
  • rozmarýn, tymián
  • sůl

Postup:

  • Jehněčí kýtu omyjeme, osušíme, nasolíme a potřeme olivovým olejem. Vložíme do pekáčku, posypeme ideálně čerstvými snítkami rozmarýnu a tymiánu. Na dno pekáčku vložíme omyté a lehce oloupané, na půlku rozkrojené česnekové paličky a kolečka citronu. Podlijeme vodou a vložíme do trouby. Pečeme při 200C do měkka. Před koncem pečení můžeme přidat brambory nebo třeba růžičkovou kapustu. Anebo si dopřát jarní přílohu v podobě mangoldu či špenátu. Přejeme dobrou chuť!
 

Zapečené zelí se slaninou

Jednoduchý recept ze sezónních a lokálních surovin na konci zimy. A než přijde masopustní období, můžete si jej vylepšit slaninou, později ji můžete nahradit třeba tempehem.

odkaz do nového okna

Na tento recept využijete suroviny, které jsou i v zimním období z českých zdrojů. Fantazii se meze nekladou, nebojte se využít i jiné druhy zeleniny k zapečení. My jsme použili jako základ červené zelí a k tomu celer, ale dobré je i např. s dýní, mrkví, topinambury nebo bramborami.

Nejdříve se podíváme na zelí očima TCM. Zelí - JUAN XI CAI má neutrální povahu, sladkou a ostrou chuť. Tropismus do Plic, Žaludku a Tlustého střeva. Napomáhá rozhýbávat Qi, pročišťuje horko, odstraňuje toxiny, zastavuje kašel, čistí krev, zvlhčuje střeva a utišuje ducha Shen.

Ingredience:

  • menší zelí, nebo polovina velké hlávky (bílé, červené - to je jedno)
  • půlka bulvy celeru
  • 150g slaniny
  • 1 větší cibule
  • 250 ml sladké smetana
  • 2 vejce
  • lžíce másla nebo sádla
  • sůl, kmín, majoránka a pepř na dochucení
  • (brynza - není nutná)

Postup:

Zelí zbavíme košťálu a pokrájíme na nudličky či čtverečky, jak to vyjde :-) Dáme vařit do mírně osolené vody. Očistíme a nakrájíme celer na větší kostičky a přidáme vařit k zelí. Povaříme do změknutí, ca 20 min. Mezitím si na pánvičce na másle či sádle orestujeme nakrájenou cibuli a na závěr přidáme slaninu a také zlehka opečeme. Ve smetaně rozšleháme 2 celá vejce a zlehka osolíme. 

Měkkou zeleninu scedíme, necháme okapat a vložíme do mísy. Přidáme slaninu, špetku (mletého) kmínu, opepříme, osolíme a přidáme trochu majoránky. Vše poctivě promícháme, ochutnáme, v případě potřeby ještě dosolíme. Hotovou směs vložíme do zapékací mísy a přelijeme smetanou s vejci. Navrch můžeme a nemusíme dát brynzu. Dáme zapéct do vyhřáté trouby na 200 C. Pečeme ca 40 minut. Podáváme klidně jen tak nebo třeba s brambory, kuskusem, obilovinami. Naše děti tento pokrm milují s bramborovou kaší.

Přejeme Vám dobrou chuť!

obrázek
obrázek
obrázek
 

Vařený celer s exotickým kořením

Recept z celeru se nám skvěle hodí do předjarního období, protože je dokonale lokální a sezónní. Navíc má tropismus k probouzejícím se Játrům.

odkaz do nového okna

Celer je sladké a hořké chuti, chladné povahy a vstupuje do dráhy Jater a Žaludku. Vyrovnává Játra, pročišťuje horkost, rozptyluje vítr, zamezuje Vlhkosti. Léčí vysoký krevní tlak, závrať a bolesti hlavy, zarudlý obličej a červené oči, krvavý průjem, mokvající abscesy a otoky.

Ve vařené formě je celer velmi dobře stravitelný.

Ingredience:

  • 1 celerová hlíza
  • jogurt 
  • kysaná smetana
  • cibule
  • kyselejší jablko
  • kurkuma, hořčice, citrón nebo jablečný ocet
  • sezamový olej
  • sůl, pepř, červená paprika

Příprava:

Do vařící vody vložíme oloupaný a na větší plátky pokrájený celer. Po uvaření jej nakrájíme na podlouhé proužky. Mezitím si připravíme zálivku: trochu jogurtu smícháme se zakysanou smetanou, přidáme kurkumu, sezamový olej, pepř, najemno nakrájenou cibuli, trošku hořčice a sůl, dochutíme citronem nebo octem a červenou paprikou. K celeru přidáme na drobno nakrájené jablko. Vše dobře promícháme a necháme odležet. Podáváme s brambory nebo kouskem pečiva. 

Poznámky:

Tento salát je osvěžující a posilující zároveň, vytváří šťávy. Skvělý při neklidu, poruchách spánku, vysokém krevním tlaku či zvýšeném cholesterolu.

 

Zahřívací Chai masala

Čaj svařený spolu se zahřívacími bylinami rozmrazí i největšího zmrzlíka. Mléko jej osladí a zjemní chuť některých ostrých léčivek.

odkaz do nového okna

 

 

Ingredience:

  • 7-10 tobolek zeleného kardamomu
  • 4 celé hřebíčky
  • 1 badyánovou hvězdičku
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • pár semínek fenyklu
  • 5 kuliček bílého pepře
  • 1-2 kousky skořice
  • 2 plátky čerstvého zázvoru
  • 3 květy Vitálky barvířské - XUE JU HUA
  • 2 větší hrnky vody
  • 1 lžíce kvalitního černého sypaného čaje (nejlépe assam nebo darjeeling)
  • 1 větší hrnek mandlového mléka (můžete použít i jiné podle chuti)
  • 2 lžíce třtinového cukru nebo medu dle chuti


Příprava:
Koření lze použít v celku, ale nejlepší je čerstvě nadrcené ve hmoždíři nebo hrubě namleté v mlýnku na kávu či koření.

Do kastrolu nalijte vodu, vložte všechny bylinky a přiveďte k varu. Poté stáhněte a na mírném plynu povařte 10-15 minut, aby se koření nejen krásně rozvonělo, ale hlavně vydalo svou léčivou sílu. Následně přidejte čaj a povařte dalších cca 3-5 minut podle požadované síly čaje. Přidejte mléko a opět přiveďte k varu. Hotový nápoj přeceďte do hrnku a oslaďte, pokud potřebujete :-)

Čaj se pije ještě horký, aby pořádně prohřál vnitřek organismu. Na zdraví!

Poznámky:

  • Hřebíček DING XIANG svou teplou povahou a ostrou chutí vyhání chlad a harmonizuje trávení.
  • Badyán DA HUI XIANG se vyznačuje sladkou a ostrou chutí a teplou povahou, působí antiviroticky, posiluje imunitu, léčí bolesti kloubů.
  • Fenykl XIAO HUI XIANG svou aromatickou chutí pomáhá s trávením, nadýmáním, bolestmi břicha či nechutenstvím.
  • Skořice ROU GUI zahřívá nitro, léčí bolestivou menstruaci, klouby a působí jako afrodiziakum.
  • Muškátový oříšek ROU DOU KOU vedle afrodiziakálních účinků posiluje trávení zahřátím Středu těla.
  • Černý čaj je teplé povahy a hořké chuti. Má tropizmus k Srdci, Játrům, Žaludku, Močovému měchýři a Tlustému střevu. Rozhýbává Qi, bystří ducha Shen, podporuje trávení, odvádí Vlhkost a uvolňuje toxiny.

 

 

Posilující polévka

Dlouho tažený vývar, který se vaří spolu s bylinami, doleje síly, které byly vyčerpány např. nemocí, porodem či náročnou fyzickou i mentální činností.

odkaz do nového okna

 

Co budeme na přípravu polévky potřebovat?

  • Ti co cítí, že potřebují doplnit "sílu", tedy QI (pocit vyčerpáni, únava), použijí jako základ 1kg hovězího masa (nejlépe zadního).
  • Ti co cítí, že potřebují doplnit "matérii", tedy YIN (např. po nadměrném pocení), použijí jako základ jedno celé kuře. Je samozřejmě možné maso kombinovat a použít 1/2 kuřete a 1/2kg masa hovězího.
  • Vegetariáni mohou použít obilné zrno a sojové boby v poměru 2:1, tzn. cca 150g : 75g.

Další ingredience:

  • 2 větší mrkve
  • 1/4 celeru (menšího)
  • 1/4 kapusty
  • 1 větší cibule
  • 4 plátky čerstvého zázvoru
  • 3 lžíce francouzského droždí – sušeného lahůdkového
  • sójovou omáčku Shoyu nebo Tamari
  • nové koření
  • kuličkový pepř
  • bobkový list
  • kmín
  • sůl
  • jeden sáček bylinné směsi Obnova základu
  • labužníci mohou na závěr přidat ječmenné miso a sezamovou omáčku Tahini.

Postup:
Očištěné a omyté maso – nebo přes noc namočenou sóju s obilovinou - vložíme do hrnce (případně tlakového), přidáme vodu (místo vody můžeme použít i červené víno), sůl, cibuli, kuličkový pepř, nové koření, kmín, bobkový list, bylinnou směs Obnova základu a vaříme min. 5 hodin (pod tlakem min. 2 hodiny). Po uvaření přes síto scedíme do připraveného kastrolu. Přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu a zázvor, francouzské sušené droždí, sójovou omáčku, podle potřeby dolijeme vroucí vodou a vaříme cca 20 minut. Na závěr do hrnce vložíme obrané a naporcované maso či obilovinu s boby. Na talíři můžeme dochutit 1/4 kávové lžičky ječmenného misa a 1 lžičkou sezamové omáčky Tahini.

Užívání:
Doporučená konzumace je dvakrát denně jeden talíř po dobu 4 dnů.

Poznámky:
Takto připravená polévka nám v lednici vydrží cca 4 dny.


Bylinná směs Obnova základu je sestavená tak, aby celistvě doplňovala jak vyčerpanou YIN, tak prázdnotu QI.
REN SHEN, QIAN SHI a DA ZAO významně doplní QI. BAI MU ER, GOU QI ZI a HEI ZHI MA doplňují YIN. DANG GUI rodí krev a mořská řasa ARAME se postará o doplnění důležitých minerálních látek.


Staré čínské přísloví praví: "Dobrý lék chutná hořce a dobrá rada drásá uši". Ovšem po ochutnání naší posilující polévky zjistíte, že léčba na základě principů čínské dietetiky může být i velice chutná :-)

Přejeme dobrou chuť!

 

Medicinální víno pro podporu Qi a Krve

Alkohol má schopnost zvnitřnit účinek naložených bylin. Medicinální vína jsou proto používána od pradávna jako nástroj prevence i léčby.

odkaz do nového okna

Staří mistři tradiční čínské medicíny připravovali medicinální vína z léčivých bylin. My jsme pro Vás připravili recept na doplnění Qi a Krve z ingrediencí, které jsou dobře dostupné všem. 

Budete potřebovat:

  • Červené víno (doporučujeme trochu kvalitnější)
  • 20g rozinek (doplňují Qi a Krev)
  • 20g kustovnice čínské (doplňuje Yin Ledvin a Jater a zlepšuje zrak)
  • 10 ks mandlí (doplňují Qi)
  • slupku z 1 bio mandarinky (rozhýbává Qi a přeměňuje hlen)
  • melasu (doplňuje Qi) nebo cukr na doslazení (není nutné)

Příprava: 

Nachystáme si pečlivě umytou skleněnou nádobu - např. od litrového mléka a pro jistotu ji ještě prolijeme horkou vodou. Do ní vložíme všechny ingredience s výjimkou melasy či cukru. Vše zalijeme vínem, uzavřeme, protřepeme a uložíme do chladu a temna (ledničky). Jednou za pár dní lahví prostřepeme a necháme naložené po dobu několika týdnů (ideálně 6 týdnů). Následně víno přecedíme do nové nádoby a v případě potřeby dosladíme melasou či cukrem. Hotové víno uchováváme v lednici. 

Užívání:

Užíváme po malých doušcích (ca 1 cl) 1x denně po dobu jednoho měsíce.

Tip: Medicinální víno může být vhodným dárkem pro Vaše blízké :-)

 

Pomalu vařená kachna s bylinami

Skvělé jídlo do pošmourných podzimních dní. Aby nám bylo dobře nejen na těle, ale i na duši.

odkaz do nového okna

Kachní maso dokáže krásně vyživit Yin. A dlouhé pomalé vaření tuto její schopnost ještě umocní. A Yin spolu s Krví dokáží dobře kotvit našeho ducha. A když je duch dobře ukotvený v našem těle, je nám zkrátka dobře :-)

Budete potřebovat: 

  • chlazenou kachnu
  • 2 litry vody
  • sůl, pepř
  • hrstičku mandlí, které rozhýbou Qi
  • kůru mandarinky v biokvalitě, která rozhýbává Qi a rozpouští hlen (Tan)
  • bílou ředkev, která též rozpouští hledy a zároveň pomáhá trávit potravu
  • tři fíky, které vyživují náš Střed, zvlhčují střeva a pokrmu dají lehce nasládlou chuť
  • 1 cm zázvoru, který nás prohřeje v chladných dnech
  • koriandr na ozdobení a dodání voňavé Qi

 

Postup:

Kachnu omyjeme a naporcujeme. Vložíme ji do velkého hrnce a zalijeme vroucí vodou, aby byla plně ponořena. Díky zalití horkou vodou si maso uchová více šťavnatosti. Následně pomalu přivedeme k varu, přidáme sůl, pepř a další ingredience, přičemž ředkev a zázvor oloupeme a pokrájíme na plátky, mandarinku oloupeme a použijeme jen opláchnutou kůru. Kachnu vaříme velmi pozvolna a dlouho, nejlépe 5 hodin. Na závěr přidáme čerstvé lístky koriandru.

Hotovým vývarem plným síly můžeme zalít například nudle nebo rýži se zeleninou a máme velmi sytý pokrm, který vyživí nejen naše tělo, ale i duši :-)

Přejeme Vám dobrou chuť.

 

Rosolovka s brokolicí

Chutný, rychlý recept s léčivou houbou. Chuťově je velice zajímavá. Po krátkém povaření ji můžete přidat do polévek, rizot i sladkých pokrmů.

odkaz do nového okna

Bai Mu Er neboli rosolovka řasotvará patří mezi důležité léčivky v tradiční čínské medicíně. Od pradávka se používá pro doplnění Yinu Plic a Žaludku. Její chuť je sladká. Využívá se zejména u léčby: suchého kašle, sucha v krku, obtížného vykašlávání hustých hlenů, při vyhublosti, hladu s nechutí jíst, nebo při rekonvalescenci po horečnatých onemocnění i pro zmírnění vedlejších účinků chemoterapie. Více o rosolovce zde

 

Rosolovka s brokolicí 

Ingredience pro 2 osoby:

  • 1 brokolice
  • 2 rosolovky
  • 300 gramů uzeného masa – moravského či podobného
  • 0 - 3 stroužky česneku (podle chuti, nemusí být)
  • zahušťovadlo kudzu – jedna plná lžička, nebo 2-3 větší kostky
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • pár hřebíčků
  • 1 lžíce ústřicové omáčky

Postup:
Rosolovku namočíme do misky s vodou, do pěti minut změkne. Zatím si rozporcujeme brokolici na růžičky, větší z nich rozkrojíme. Uzené maso nakrájíme na špalíky silné cca 1 cm. Rosolovku vybereme z vody a lehce vyždímáme tlakem ploché vařečky zbylou vodu. Nakrájíme na kousky, případně vykrájíme prostřední dřevnatou část. Pokud přidáváme česnek, nakrájíme jej na plátky.

Do skleněné misky si připravíme zálivku. Kudzu zalijeme 0,5 dcl vody, přidáme cukr, sůl a ústřicovou omáčku a promícháme. Po chvilce zkontrolujeme, jestli se kudzu rozpustilo, případně opět promícháme.

Brokolici namočíme na 2 minuty do vařící vody s hřebíčkem. Nenecháme ji ve vodě dlouho, aby neztratila „šmrnc“ – svůj typický lesk (čínsky Shen).
Na pánvi s rozpáleným olejem zpěníme česnek (anebo ne), přidáme uzené maso, až začne vonět (uvolní svou Qi), přidáme rosolovku a brokolici. Moc nemícháme, spíše pánev přikryjeme a přikryté prohazujeme. Pokud je dno pánve suché, podlijeme trochou vody. Po cca pěti minutách zalijeme zálivkou a chvilku dusíme. Na poslední minutu pánev odkryjeme a necháme zálivku zhoustnout. Mícháme lehce, aby se rosolovka neroztrhala.

Z hlediska čínské medicíny toto lehké, ale nezvykle výživné jídlo, doplňuje Yin, Qi i Krev, dodává sílu ale nebere lehkost. Blahodárně působí na sliznice, a to jak dýchacích cest, tak trávicího traktu.

Přejeme dobrou chuť!

 

P. S. Rosolovku můžete koupit např. v našem e-shopu.

obrázek
obrázek
obrázek
 

Dýňový guláš s tempehem

Dokonalý pokrm pro mezidobí Země. Dýně svou sladkou chutí a teplou povahu podpoří Slezinu a Žaludek. Tempeh dodá masitou chuť, aniž by tolik zatížil trávení.

odkaz do nového okna

Dýně má tropismus ke Slezině a Žaludku, proto je umí velmi dobře doplnit. Zároveň přeměňuje Tan a vytahuje hnis. 

Pro tento recept se nejvíce hodí oranžová dýně Hokkaido, ale guláš lze s úspěchem uvařit i např. z muškátové dýně.

Budete potřebovat:

  • 1 dýni hokkaido
  • 2 velké cibule
  • 1 balení tempehu
  • sladkou papriku
  • zauzenou papriku
  • sůl, pepř
  • olej
  • možno majoránku

Postup:

Nejdříve si oloupeme cibule a pokrájíme najemno. Také si připravíme dýni, kterou omyjeme, rozkrojíme, zbavíme jadérek a pokrájíme na menší kostky. Cibuli osmahneme na dvou lžících rostlinného oleje (slunečnicový či řepkový, ale v létě klidně i na olivovém) dozlatova. Následně přidáme pokrájenou dýni a přidáme koření - plnou čajovou lžičku sladké i zauzené papriky. Osolíme, lehce opepříme, podlijeme vodou a necháme vařit na mírném plameni, dokud dýně nezměkne. Mezitím si nakrájíme tempech na kousky. Jakmile je dýně měkká, přidáme tempeh a ještě společně min. 5 minut povaříme, aby se spojily všechny chutě. Ve stejný okamžik můžeme přidat i majoránku, máte-li rádi, dodá tomu zajímavou chuť :-)

Guláš máme u nás nejraději s těstovinami, ale chutný je i s rýží, nebo brambory. 

Přejeme Vám dobrou chuť!

 

Malinový dort

Chutný letní dezert, který je díky arašídové mouce bezlepkový. Směle můžete na jeho přípravu využít jiné sezónní ovoce.

odkaz do nového okna


Ingredience na korpus:

  • 200 g arašídové mouky (případně mix špaldové a kokosové)
  • 120 g třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 2 rovné lžičky prášku do pečiva
  • 10 lžic oleje
  •  8 lžic horké vody
  •  špetka soli

Postup:
Nejdříve si vyšleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Ve větší míse šleháme žloutky s cukrem, dokud hmota nezbělá a několikanásobně nenabude. Poté přidáme po lžících horkou vodu, každou zašleháme, poté stejně přidáme olej. Konečná hmota by měla být hodně světlá a neměly by v ní být cítit krystalky cukru (pokud tam ještě jsou, stále šlehejte, dokud se nerozpustí). Do žloutkové směsi přimícháme vařečkou arašídovou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pořádně promícháme a nakonec přidáme sníh. Ten se vmíchává velmi jemně, jen se hmota zespoda překlápí přes sníh pořád dokola, dokud se nesmísí. Pokud budete míchat příliš razantně, vyženete ze sněhu vzduch a korpus nevyběhne.

Dortovou formu vyložíme na dně pečicím papírem, pokud máte olej ve spreji, stačí papír a boky vystříkat, jinak vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou.
Do formy nalijeme těsto, urovnáme a dáme do trouby předehřáté na 175°C. Teplotu následně ztlumíme na 150°C a pečeme cca 40 min. Po 40 min. zkusíme špejlí, jestli se na ni nelepí těsto, vyndáme z trouby a necháme ve formě cca 5 min. odpočinout. Pak nožem oddělíme případně přilepené boky, z korpusu oddělíme postranní kruh a korpus necháme vychladnout.

Ingredience na krém:

  • 250 ml smetana na šlehání
  • 250 g polotučný tvaroh
  • 250 g mascarpone
  • med podle chuti
  • Maliny nebo jiné ezónní ovoce v množství dle chuti

Postup:
Smetanu ušleháme a přidáme ostatní ingredience, podle chuti osladíme medem. Polovinu malin omyjeme a přidáme do již připraveného krému, společně smícháme. Druhou částí malin ozdobíme dort podle fantazie.

Přejeme, ať se Vám dort povede a chutná!

Poznámka: Arašídovou mouku seženete v dobře zásobené Zdravé výživě.

obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
 

Jarní čaj pro posílení Jater a Ledvin

Lahodný a prospěšný nápoj, který podpoří orgány po dlouhé zimě. Základem tohoto čaje jsou dvě byliny - kustovnice čínská (Gou Qi Zi) a chryzantéma (Ju Hua).

odkaz do nového okna

První z nich - kustovnice - po dlouhé zimě posílí Yin Ledvin a Jater (vnímáme jako energetické orgány) a druhá - chryzantéma - urovná a pročistí Játra. Navíc obě projasňují zrak.

Oči jsou z pohledu TCM spojeny s Játry, proto se může v tuto roční dobu stát, že se nám jejich stav zhorší. Důvodem většinou bývá právě vyčerpanost Krve či Yinu po energeticky náročné zimě.

A návod na přípravu? Ten je prostý.

Do konvičky o obsahu 1l dejte 3-5 kvítků chryzantémy a ca malou lžičku kustovnice. Zalijte vroucí vodou a nechte odstát. Upíjíme během celého dne. Až se venku řádně oteplí, můžete jej doplnit zeleným čajem, který nápoji dodá svěží povahu.
Tak na zdraví!

 

Chřestové rizoto ze slzovky

Vyhlášený český špargl byl za časů Rakousko-uherské monarchie vítaný i na císařském dvoře ve Vídni. A dobře udělá i nám v 21. století :-)

odkaz do nového okna

Z pohledu TCM je chřest povahy chladné, chuti sladké a hořké. Vstupuje do drah Plic, Sleziny a Ledvin. Umí pročistit horko a odvést vlhkost. Zvlhčuje suchost Plic, léčí neustupující kašel, patologickou žízeň a zácpu.

Přidáváme tip na chřestové rizoto ze slzovky.


Na 2-3 porce budete potřebovat:

  • 6 lžic slzovky
  • 5 lžic kulatozrnné rýže
  • kokosové mléko
  • zelený chřest
  • holandská omáčka
  • strouhaný sýr na posyp


Postup:
Slzovku s rýží předem namočíme na 20 minut do vody – důkladně propláchneme. Zalijeme kokosovým mlékem, které zředíme trochou vody a vaříme zhruba 20 min. Konce zeleného chřestu oloupeme, nakrájíme na špalíky a dáme vařit do vody, stačí 10 min. Scedíme a smícháme s uvařenou slzovkou+rýží. Dáme na talíř a přidáme holandskou omáčku. Posypeme libovolným sýrem.

Přejeme dobrou chuť!

 

Bublanina s třešněmi

Tato bublanina je z méně tradičních mouk - špaldové, pohankové a slzovkové. Snad Vám bude chutnat tak, jako nám. Užijte si třešňové dobroty!

odkaz do nového okna

Třešně jsou vynikajícím ovocem. Z pohledu tradiční čínské medicíny jsou teplé povahy a sladké chuti. Vstupují do dráhy Sleziny, Plic, Srdce a Ledvin. Umí doplnit Qi, vyživit krev, rodit tekutiny a vyhnat větrnou horkost. Budou pomáhat s bolestmi v krku z horkosti a u slabostí z nedostatku Qi a krve.

Úplně nejraději je máme jen tak, nebo v této bublanině. A co se nesní, v mrazáku v zimě jako když najdeš .-)

Suroviny:

  • hrnek rostlinného oleje (např. slunečnicový napůl s kokosovým)
  • 2 hrnky hladké mouka (ideálně kombinace celozrnné špaldové, pohankové a slzovkové v poměru 2:1:1, tedy 1 hrnek špaldovky, a půl a půl hrnku zbylých dvou druhů. Výborné i s kokosovou moukou)
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 500 g třešní
  • ½ hrnku sladidla (třtinový cukr, javorový sirup nebo třeba pampeliškový med)
  • studené mléko podle potřeby

Postup
Nejprve si vymažeme formu máslem a vysypeme kokosem, případně moukou. A zapneme troubu na 200 C, aby se stihla nahřát.
Do větší mísy vyklepneme celá vejce, přidáme zvolený typ sladidla, vanilkový cukr a olej. Vše důkladně vyšleháme (ručně či v mixéru dle osobních a časových preferencí). Postupně začneme přidávat mouku promísenou s kypřících práškem a špetkou soli. Pokud je těsto moc husté, zředíme jej mlékem. Do formy vlijeme těsto a navršíme třešně. Ihned dáme do vyhřáté trouby a pečeme dle výšky těsta obvykle mezi 20-30min.

Přejeme dobrou chuť!

 

Medicinální víno z česneku medvědího

Alkohol umocňuje účinky bylin. Medvědí česnek umí nabudit, zbavit virů, bacilů, plísní, a dokonce i parazitů. Navíc má blahodárný vliv na kardiovaskulární systém. Tento recept je navíc jednoduchý a rychlý. Vyzkoušejte!

odkaz do nového okna

Medvědí česnek je úžasná jarní bylina, která probudí i medvěda ze zimního spánku (dobře, tak neprobudí, ale medvědi se jím po probuzení rádi krmí, protože umí "nakopnout"). I nás dokáže nabudit, zbavit virů, bacilů, plísní, a dokonce i parazitů. Navíc má blahodárný vliv na kardiovaskulární systém - snižuje hladinu LDS cholesterolu, reguluje krevní tlak a má protisrážlivé a anti-sklerotické vlastnosti. 

V Číně medvědí česnek používají při boji s virózou jako podpůrný prostředek. A to co dvě hodiny trochu čerstvého lupení. Celkem možno až ca 100g za den.

Obecně sušený česnek ztrácí své síly, takže je určitě lepší jej konzumovat syrový a prodloužit si jeho čerstvost např. v pestu nebo v alkoholové tinktuře.
Přidáváme tip na medicinální víno. 

Budete potřebovat: 

  • 1/4l bílého vína
  • hrst čerstvých listů

Postup:

Listy zbavíme stonků, omyjeme, pokrájíme nadrobno, zalijeme je vínem a krátce povaříme. Scedíme, osladíme podle chuti medem a pomalu po doušcích popíjíme. Užíváme obden.

 

Mazanec ze slzovkové mouky

Zdravější varianta klasického mazance, navíc v bezlepkové verzi. Slzovka obecná (také Jobovy slzy, čínsky YI YI REN, japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku.

odkaz do nového okna

 

 

 

 

Budete potřebovat:

  • 250 g slzovkové mouky
  • 100 g kukuřičné mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • 2 vejce
  • 400 ml mléka
  • 2 lžíce oleje
  • 190 g třtinového cukru
  • 100 g másla
  • balíček droždí
  • 2 lžíce kustovnice
  • hrstka brusinek, rozinek
  • lžička soli

Jak na to:
Připravíme si kvásek, do vlažného mléka dáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme na teplém místě vykynout. V míse smícháme cukr, máslo, vejce a olej. Postupně přidáme mouku, sůl, mléko a kvásek, zpracuje na hladké těsto. Přidáme kustovnici a další sušené plody. Necháme pod utěrkou asi hodinu kynout. Poté dáme do dortové formy, vyložené pečícím papírem a ještě necháme krátce kynout. Pečeme v předehřáté troubě při 160 st. cca 50-60 min. Během pečení ještě potřeme povrch mazance rozšlehaným vajíčkem. Necháme vychladnout a můžeme se do něj pustit.

obrázek
 

Celozrnná rýže s pórkem a jidášovým uchem

Rychlý jarní oběd. Za 20 minut máte hotovo, aneb nejdéle to bude trvat celozrnné rýži :-) Rýži nerozvařujeme, pouze lehce povaříme tzv. „al dente“. Rýže má sladkou až fádní chuť a neutrální povahu. Hodí se proto do postní doby.

odkaz do nového okna

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

  • 1 menší pórek
  • hrstičku sušených hub jidášovo ucho
  • jednu větší mrkev
  • 1 uzené nebo marinované tofu
  • 250 g rýže natual, my zvolili basmati
  • 1 lžíci sezamového oleje
  • sójovou omáčku Yamato Shoyu na dochucení
  • sůl, pepř

 

Postup

Nejdříve si s předstihem (min. 30 minut) namočíme houby do převařené horké vody a necháme je nabobtnat. Následně si očistíme a pokrájíme pórek na menší kousky - půlkolečka. Připravíme si i mrkev a tofu na menší kousky.

Do kastrolu dáme olej a přidáme pórek. Krátce orestujeme. Následně přidáme mrkev a lehce osolíme (spíš méně, ve finále "dosolíme" sójovou omáčkou) a opepříme. Restujeme chvíli společně. Mezitím si slejeme jidášovo ucho a pokrájíme na malé kousky. Přidáme k zelenině, mírně podlijeme a vaříme min. 15 minut, aby byla houba dostatečně povařená.

Mezitím si propláchneme rýži a dáme ji vařit se špetkou soli a oleje. Možno přidat 1tobolku kardamonu. Před koncem varu přidáme tofu na prohřátí. Odstavíme z plotny a dochutíme yamato shoyu. Podáváme s rýží. 

Z pohledu TCM tento pokrm posílí střed - Slezinu, doplní Qi a Krev, pročišťuje Plíce, podpoří Ledviny.

obrázek
obrázek
 

Topinamburové krokety plněné kopřivami

Topinambur je polozapomenutá plodina, která má v sobě mnoho cenného. Naši předci si ji vážili, neboť tyto hlízy slunečnice topinambur umí dokonale přečkat celou zimu v zemi a na jaře, jako když je najdete, tedy vykopete, pardon :-)

odkaz do nového okna

 

 

 

 

Z pohledu TCM je topinambura neboli též jeruzalémský/židovský artyčok:

  • neutrální povahy
  • sladké chuti
  • vstupuje do drah Plic, Tlustého střeva, Sleziny a Jater
  • Posilují Slezinu a pomáhají tvorbě krve. Zároveň umí posílit Játra a detoxikovat je. A v obou účincích jim bude pomáhat i přidaná kopřiva.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 500 g topinambur
  • 75 g čerstvých kopřivových výhonků
  • 1 vejce
  • na špičku muškátového oříšku
  • malou lžičku soli
  • ca 150 g strouhanky, záleží na vsákavosti surovin
  • trojobal (hl. mouka, vajíčko a strouhanka) na obalování
  • olej/sádlo na smažení

Postup
Topinambury pečlivě omyjte a vydrbejte kartáčkem. Podle potřeby je pokrájejte na přibližně stejné dílky a uvařte do měkka v osolené vodě. Je třeba je hlídat, mají tendenci se během mžiku rozvařit. Dlouho jsou tvrdé a najednou se pomalu rozpadají.

Mezitím si spařte a nasekejte kopřivy nadrobno. Slijte vodu z topinamburů, rozmělněte je vidličkou, přidejte spařené kopřivy, jedno vejce, muškátový oříšek a sůl. Postupně přidávejte strouhanku, vždy dobře promíchejte. Vzniklá hmota by se měla dobře tvarovat, neměla by se rozpadat v rukách.

Tvořte válečky, které obalujte v mouce, vejci a strouhance a smažte na rozpáleném oleji po každé straně ca 2 minuty, záleží na tlouštce válečku.

Přejeme dobrou chuť. Tento nevšední recept je z krásné Květinové kuchařky.

obrázek
 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek