Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889
info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449
Marináda z naložených citronů, tymiánu a rozmarýnu dodá letnímu grilování ten správný šmrnc. Přidané chilli papričky navíc pomohou vyhnat horko z těla. Vyzkoušejte svěžejší grilovačku.
K létu grilování patří. Jenže samotný proces grilování je velmi yangový a pokrmu dodá mnoho horka, kterého je v létě dost samo o sobě. Proto přinášíme recept, který grilovací sezónu alespoň trochu termicky vyváží:
Marinovaná kotleta s citrony a tymiánem.
Začneme těmi citrony, protože naložené jsou prostě nejlepší! Navíc správně naložené citrony vydrží roky. Tato pochoutka má kořeny ze Severní Afriky a díky své síle je třeba ji používat v malém množství.
Budete potřebovat:
Postup:
Citrony pečlivě omyjeme a podélně krájíme na čtvrtky. Avšak nedokrajujeme je. Kolem stopky by měly zůstat spojené, aby připomínaly květy. Jemně citrony rozevřeme, řezy posypeme 1 lžičkou soli, zatížíme a uzavřeme. Na jeden citron tedy vychází 4 lžičky soli. Citrony těsně naskládáme do sklenice a zatížíme.
Postavíme je na teplé místo, třeba prosluněné okno. Citrony by měly pustit tolik šťávy, aby byly zcela ponořené. Nálev můžeme doplnit kořením. První dny a týdny bude nálev zakalený, ale během 3-4 týdnů by se měl vyčistit. To je signál, že můžeme začít ochutnávat. Citrony díky prosolenosti pustí dostatek šťávy a když se zatíží, aby byly potopené, spustí se mléčné kvašení. Jako u nakládaného zelí. Jakmile se šťáva vyčeří (kvasinky spadnou na dno), je hotovo. Obecně je ale dobré nechat prokvášené produkty ještě proležet pár týdnů, protože v nálevu pokračují ve své práci enzymy. Ty mají vliv na chuť a texturu. Po prokvašení sklenici uchováváme v chladu. Když odebíráme kousek pro vaření, vždy použijeme čistý příbor, aby se výrobek nezkazil.
Před použitím citrony opět dobře umyjeme pod tekoucí vodou a nakrájíme na plátky. Využijete na např. na marinády pro naložení masa na gril, na zálivku na salát, k rybám nebo v typickém použití v marocké kuchyni (tajine).
Po otevření uchováváme v lednici. Dobře naložené citrony vydrží až dva roky.
A teď jdeme marinovat maso. Pro 4 osoby budete potřebovat:
Postup:
Tyčovým mixérem rozmixujeme na kaši tyto suroviny: stroužky oloupaného česneku, tymiánové lístky, kůru ze dvou naložených citrónů s olivový olej. Pokud by nám marináda přišla moc hustá, přidáme olej. Kotletky omyjeme a potřeme je z obou stran marinádou. Vložíme do uzavíratelné nádoby a dáme marinovat do lednice. Čím déle se maso marinuje, tím lépe, ale optimální doba je maximálně 48 hodin. A pak už s masem rovnou na gril. Jako přílohu doporučujeme listový salát s rajčátky a olivami. Přejeme dobrou chuť!
O tom, jak se na grilování v létě dívá TCM, jsme psali v ČLÁNKU TADY.
Rychlá a chutná večeře, která rozhojní tělní tekutiny. Špenát i tofu svou svěží povahou dobře vyváží teplé letní dny. Recept je navíc jednoduchý a zavděčíte se malým i velkým strávníkům.
Lehké, letní jídlo, které vyživí Yin a zvlhčí suchost. Umí pročistit horkost z Plic a Žaludku. Podpůrný pokrm např. při léčbě zácpy, žaludečních vředů, aftů, oteklých dásní či hypertenzi.
Špenát očima TCM:
Tofu očima TCM:
Ingredience:
Postup:
Oloupeme a nakrájíme cibuli nadrobno, osmahneme ji na olivovém oleji. Před koncem přidáme na tenké plátky pokrájený česnek. Jakmile se rozvoní, přidáme omytý a na menší kousky pokrájený špenát. Lehce osolíme, opepříme, dáme špetku muškátového oříšku a necháme dusit několik minut doměkka. Moc nepodléváme, chceme, aby se tekutina zcela vyvařila, případně ji na závěr slejeme. Mezitím si nastrouháme tofu na větší nudličky, případně nakrájíme na malé kousky. Na závěr vaření vmícháme do špenátu.
Rozválíme si těsto a vychladlý špenát s tofu na něj poklademe. Těsto stočíme do nohavice, potřeme rozšlehaným vajíčkem a nahoře můžeme ozdobit např. loupaným sezamovým nebo lněným semínkem. Pečeme v troubě předehřáté na 180C do zlatova.
Servírujeme ještě teplý se salátem (např. z polníčku, rukoly či hlávkovým ozdobeným rajčátky). A kdyby se snad nesnědl celý, moc dobrý je i studený .-)
Přejeme dobrou chuť!
Jednoduchá polévka na nekonečně mnoho způsobů s blahodárnou fermentovanou pastou je nejen chutná, ale hlavně podpoří naše trávení a posílí imunitu. Navíc je lehce stravitelné.
Miso je fermentovaná podoba některých luštěnin či obilovin. Tradičně se vyrábí ze sójových bobů, ale na trhu naleznete miso např. i z cizrny, špaldy, ječmene, ale i rýže. Základem fermentace je naočkování bobů či zrn ušlechtilou plísní Koji (Aspergillus oryzae) a následné, až letité, zrání v sudech. Výsledkem fermetačního procesu je velmi chutná pasta, která je kromě mnoha minerálů, aminokyselin, vitamínů a probiotok doplněna tzv. pátou UMAMI chutí, což dodá každému (spíše slanému) pokrmu dokonalý rozměr.
Očima TCM je miso:
Umí:
Recept na miso polévku
Tip:
Poznámka:
Jehněčí maso se vyznačuje horkou povahou, proto mu citron chladné povahy a středomořské koření dodá lehkost, kterou oceníte kdykoliv během roku.
Jehněčí maso je silně tonizující, a proto se připravuje jako tradiční velikonoční pokrm, aby vyživil člověka nejen po dlouhé zimě, ale i po postním období.
Očima TCM je:
Umí:
Ingredience:
Postup:
Jednoduchý recept ze sezónních a lokálních surovin na konci zimy. A než přijde masopustní období, můžete si jej vylepšit slaninou, později ji můžete nahradit třeba tempehem.
Na tento recept využijete suroviny, které jsou i v zimním období z českých zdrojů. Fantazii se meze nekladou, nebojte se využít i jiné druhy zeleniny k zapečení. My jsme použili jako základ červené zelí a k tomu celer, ale dobré je i např. s dýní, mrkví, topinambury nebo bramborami.
Nejdříve se podíváme na zelí očima TCM. Zelí - JUAN XI CAI má neutrální povahu, sladkou a ostrou chuť. Tropismus do Plic, Žaludku a Tlustého střeva. Napomáhá rozhýbávat Qi, pročišťuje horko, odstraňuje toxiny, zastavuje kašel, čistí krev, zvlhčuje střeva a utišuje ducha Shen.
Ingredience:
Postup:
Zelí zbavíme košťálu a pokrájíme na nudličky či čtverečky, jak to vyjde :-) Dáme vařit do mírně osolené vody. Očistíme a nakrájíme celer na větší kostičky a přidáme vařit k zelí. Povaříme do změknutí, ca 20 min. Mezitím si na pánvičce na másle či sádle orestujeme nakrájenou cibuli a na závěr přidáme slaninu a také zlehka opečeme. Ve smetaně rozšleháme 2 celá vejce a zlehka osolíme.
Měkkou zeleninu scedíme, necháme okapat a vložíme do mísy. Přidáme slaninu, špetku (mletého) kmínu, opepříme, osolíme a přidáme trochu majoránky. Vše poctivě promícháme, ochutnáme, v případě potřeby ještě dosolíme. Hotovou směs vložíme do zapékací mísy a přelijeme smetanou s vejci. Navrch můžeme a nemusíme dát brynzu. Dáme zapéct do vyhřáté trouby na 200 C. Pečeme ca 40 minut. Podáváme klidně jen tak nebo třeba s brambory, kuskusem, obilovinami. Naše děti tento pokrm milují s bramborovou kaší.
Přejeme Vám dobrou chuť!
Recept z celeru se nám skvěle hodí do předjarního období, protože je dokonale lokální a sezónní. Navíc má tropismus k probouzejícím se Játrům.
Celer je sladké a hořké chuti, chladné povahy a vstupuje do dráhy Jater a Žaludku. Vyrovnává Játra, pročišťuje horkost, rozptyluje vítr, zamezuje Vlhkosti. Léčí vysoký krevní tlak, závrať a bolesti hlavy, zarudlý obličej a červené oči, krvavý průjem, mokvající abscesy a otoky.
Ve vařené formě je celer velmi dobře stravitelný.
Ingredience:
Příprava:
Do vařící vody vložíme oloupaný a na větší plátky pokrájený celer. Po uvaření jej nakrájíme na podlouhé proužky. Mezitím si připravíme zálivku: trochu jogurtu smícháme se zakysanou smetanou, přidáme kurkumu, sezamový olej, pepř, najemno nakrájenou cibuli, trošku hořčice a sůl, dochutíme citronem nebo octem a červenou paprikou. K celeru přidáme na drobno nakrájené jablko. Vše dobře promícháme a necháme odležet. Podáváme s brambory nebo kouskem pečiva.
Poznámky:
Tento salát je osvěžující a posilující zároveň, vytváří šťávy. Skvělý při neklidu, poruchách spánku, vysokém krevním tlaku či zvýšeném cholesterolu.
Čaj svařený spolu se zahřívacími bylinami rozmrazí i největšího zmrzlíka. Mléko jej osladí a zjemní chuť některých ostrých léčivek.
Ingredience:
Příprava:
Koření lze použít v celku, ale nejlepší je čerstvě nadrcené ve hmoždíři nebo hrubě namleté v mlýnku na kávu či koření.
Do kastrolu nalijte vodu, vložte všechny bylinky a přiveďte k varu. Poté stáhněte a na mírném plynu povařte 10-15 minut, aby se koření nejen krásně rozvonělo, ale hlavně vydalo svou léčivou sílu. Následně přidejte čaj a povařte dalších cca 3-5 minut podle požadované síly čaje. Přidejte mléko a opět přiveďte k varu. Hotový nápoj přeceďte do hrnku a oslaďte, pokud potřebujete :-)
Čaj se pije ještě horký, aby pořádně prohřál vnitřek organismu. Na zdraví!
Poznámky:
Dlouho tažený vývar, který se vaří spolu s bylinami, doleje síly, které byly vyčerpány např. nemocí, porodem či náročnou fyzickou i mentální činností.
Co budeme na přípravu polévky potřebovat?
Další ingredience:
Postup:
Očištěné a omyté maso – nebo přes noc namočenou sóju s obilovinou - vložíme do hrnce (případně tlakového), přidáme vodu (místo vody můžeme použít i červené víno), sůl, cibuli, kuličkový pepř, nové koření, kmín, bobkový list, bylinnou směs Obnova základu a vaříme min. 5 hodin (pod tlakem min. 2 hodiny). Po uvaření přes síto scedíme do připraveného kastrolu. Přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu a zázvor, francouzské sušené droždí, sójovou omáčku, podle potřeby dolijeme vroucí vodou a vaříme cca 20 minut. Na závěr do hrnce vložíme obrané a naporcované maso či obilovinu s boby. Na talíři můžeme dochutit 1/4 kávové lžičky ječmenného misa a 1 lžičkou sezamové omáčky Tahini.
Užívání:
Doporučená konzumace je dvakrát denně jeden talíř po dobu 4 dnů.
Poznámky:
Takto připravená polévka nám v lednici vydrží cca 4 dny.
Bylinná směs Obnova základu je sestavená tak, aby celistvě doplňovala jak vyčerpanou YIN, tak prázdnotu QI.
REN SHEN, QIAN SHI a DA ZAO významně doplní QI. BAI MU ER, GOU QI ZI a HEI ZHI MA doplňují YIN. DANG GUI rodí krev a mořská řasa ARAME se postará o doplnění důležitých minerálních látek.
Staré čínské přísloví praví: "Dobrý lék chutná hořce a dobrá rada drásá uši". Ovšem po ochutnání naší posilující polévky zjistíte, že léčba na základě principů čínské dietetiky může být i velice chutná :-)
Přejeme dobrou chuť!
Alkohol má schopnost zvnitřnit účinek naložených bylin. Medicinální vína jsou proto používána od pradávna jako nástroj prevence i léčby.
Staří mistři tradiční čínské medicíny připravovali medicinální vína z léčivých bylin. My jsme pro Vás připravili recept na doplnění Qi a Krve z ingrediencí, které jsou dobře dostupné všem.
Budete potřebovat:
Příprava:
Nachystáme si pečlivě umytou skleněnou nádobu - např. od litrového mléka a pro jistotu ji ještě prolijeme horkou vodou. Do ní vložíme všechny ingredience s výjimkou melasy či cukru. Vše zalijeme vínem, uzavřeme, protřepeme a uložíme do chladu a temna (ledničky). Jednou za pár dní lahví prostřepeme a necháme naložené po dobu několika týdnů (ideálně 6 týdnů). Následně víno přecedíme do nové nádoby a v případě potřeby dosladíme melasou či cukrem. Hotové víno uchováváme v lednici.
Užívání:
Užíváme po malých doušcích (ca 1 cl) 1x denně po dobu jednoho měsíce.
Tip: Medicinální víno může být vhodným dárkem pro Vaše blízké :-)
Skvělé jídlo do pošmourných podzimních dní. Aby nám bylo dobře nejen na těle, ale i na duši.
Kachní maso dokáže krásně vyživit Yin. A dlouhé pomalé vaření tuto její schopnost ještě umocní. A Yin spolu s Krví dokáží dobře kotvit našeho ducha. A když je duch dobře ukotvený v našem těle, je nám zkrátka dobře :-)
Budete potřebovat:
Postup:
Kachnu omyjeme a naporcujeme. Vložíme ji do velkého hrnce a zalijeme vroucí vodou, aby byla plně ponořena. Díky zalití horkou vodou si maso uchová více šťavnatosti. Následně pomalu přivedeme k varu, přidáme sůl, pepř a další ingredience, přičemž ředkev a zázvor oloupeme a pokrájíme na plátky, mandarinku oloupeme a použijeme jen opláchnutou kůru. Kachnu vaříme velmi pozvolna a dlouho, nejlépe 5 hodin. Na závěr přidáme čerstvé lístky koriandru.
Hotovým vývarem plným síly můžeme zalít například nudle nebo rýži se zeleninou a máme velmi sytý pokrm, který vyživí nejen naše tělo, ale i duši :-)
Přejeme Vám dobrou chuť.
Chutný, rychlý recept s léčivou houbou. Chuťově je velice zajímavá. Po krátkém povaření ji můžete přidat do polévek, rizot i sladkých pokrmů.
Bai Mu Er neboli rosolovka řasotvará patří mezi důležité léčivky v tradiční čínské medicíně. Od pradávka se používá pro doplnění Yinu Plic a Žaludku. Její chuť je sladká. Využívá se zejména u léčby: suchého kašle, sucha v krku, obtížného vykašlávání hustých hlenů, při vyhublosti, hladu s nechutí jíst, nebo při rekonvalescenci po horečnatých onemocnění i pro zmírnění vedlejších účinků chemoterapie. Více o rosolovce zde.
Rosolovka s brokolicí
Ingredience pro 2 osoby:
Postup:
Rosolovku namočíme do misky s vodou, do pěti minut změkne. Zatím si rozporcujeme brokolici na růžičky, větší z nich rozkrojíme. Uzené maso nakrájíme na špalíky silné cca 1 cm. Rosolovku vybereme z vody a lehce vyždímáme tlakem ploché vařečky zbylou vodu. Nakrájíme na kousky, případně vykrájíme prostřední dřevnatou část. Pokud přidáváme česnek, nakrájíme jej na plátky.
Do skleněné misky si připravíme zálivku. Kudzu zalijeme 0,5 dcl vody, přidáme cukr, sůl a ústřicovou omáčku a promícháme. Po chvilce zkontrolujeme, jestli se kudzu rozpustilo, případně opět promícháme.
Brokolici namočíme na 2 minuty do vařící vody s hřebíčkem. Nenecháme ji ve vodě dlouho, aby neztratila „šmrnc“ – svůj typický lesk (čínsky Shen).
Na pánvi s rozpáleným olejem zpěníme česnek (anebo ne), přidáme uzené maso, až začne vonět (uvolní svou Qi), přidáme rosolovku a brokolici. Moc nemícháme, spíše pánev přikryjeme a přikryté prohazujeme. Pokud je dno pánve suché, podlijeme trochou vody. Po cca pěti minutách zalijeme zálivkou a chvilku dusíme. Na poslední minutu pánev odkryjeme a necháme zálivku zhoustnout. Mícháme lehce, aby se rosolovka neroztrhala.
Z hlediska čínské medicíny toto lehké, ale nezvykle výživné jídlo, doplňuje Yin, Qi i Krev, dodává sílu ale nebere lehkost. Blahodárně působí na sliznice, a to jak dýchacích cest, tak trávicího traktu.
Přejeme dobrou chuť!
P. S. Rosolovku můžete koupit např. v našem e-shopu.
Dokonalý pokrm pro mezidobí Země. Dýně svou sladkou chutí a teplou povahu podpoří Slezinu a Žaludek. Tempeh dodá masitou chuť, aniž by tolik zatížil trávení.
Dýně má tropismus ke Slezině a Žaludku, proto je umí velmi dobře doplnit. Zároveň přeměňuje Tan a vytahuje hnis.
Pro tento recept se nejvíce hodí oranžová dýně Hokkaido, ale guláš lze s úspěchem uvařit i např. z muškátové dýně.
Budete potřebovat:
Postup:
Nejdříve si oloupeme cibule a pokrájíme najemno. Také si připravíme dýni, kterou omyjeme, rozkrojíme, zbavíme jadérek a pokrájíme na menší kostky. Cibuli osmahneme na dvou lžících rostlinného oleje (slunečnicový či řepkový, ale v létě klidně i na olivovém) dozlatova. Následně přidáme pokrájenou dýni a přidáme koření - plnou čajovou lžičku sladké i zauzené papriky. Osolíme, lehce opepříme, podlijeme vodou a necháme vařit na mírném plameni, dokud dýně nezměkne. Mezitím si nakrájíme tempech na kousky. Jakmile je dýně měkká, přidáme tempeh a ještě společně min. 5 minut povaříme, aby se spojily všechny chutě. Ve stejný okamžik můžeme přidat i majoránku, máte-li rádi, dodá tomu zajímavou chuť :-)
Guláš máme u nás nejraději s těstovinami, ale chutný je i s rýží, nebo brambory.
Přejeme Vám dobrou chuť!
Chutný letní dezert, který je díky arašídové mouce bezlepkový. Směle můžete na jeho přípravu využít jiné sezónní ovoce.
Ingredience na korpus:
Postup:
Nejdříve si vyšleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Ve větší míse šleháme žloutky s cukrem, dokud hmota nezbělá a několikanásobně nenabude. Poté přidáme po lžících horkou vodu, každou zašleháme, poté stejně přidáme olej. Konečná hmota by měla být hodně světlá a neměly by v ní být cítit krystalky cukru (pokud tam ještě jsou, stále šlehejte, dokud se nerozpustí). Do žloutkové směsi přimícháme vařečkou arašídovou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pořádně promícháme a nakonec přidáme sníh. Ten se vmíchává velmi jemně, jen se hmota zespoda překlápí přes sníh pořád dokola, dokud se nesmísí. Pokud budete míchat příliš razantně, vyženete ze sněhu vzduch a korpus nevyběhne.
Dortovou formu vyložíme na dně pečicím papírem, pokud máte olej ve spreji, stačí papír a boky vystříkat, jinak vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou.
Do formy nalijeme těsto, urovnáme a dáme do trouby předehřáté na 175°C. Teplotu následně ztlumíme na 150°C a pečeme cca 40 min. Po 40 min. zkusíme špejlí, jestli se na ni nelepí těsto, vyndáme z trouby a necháme ve formě cca 5 min. odpočinout. Pak nožem oddělíme případně přilepené boky, z korpusu oddělíme postranní kruh a korpus necháme vychladnout.
Ingredience na krém:
Postup:
Smetanu ušleháme a přidáme ostatní ingredience, podle chuti osladíme medem. Polovinu malin omyjeme a přidáme do již připraveného krému, společně smícháme. Druhou částí malin ozdobíme dort podle fantazie.
Přejeme, ať se Vám dort povede a chutná!
Poznámka: Arašídovou mouku seženete v dobře zásobené Zdravé výživě.
Lahodný a prospěšný nápoj, který podpoří orgány po dlouhé zimě. Základem tohoto čaje jsou dvě byliny - kustovnice čínská (Gou Qi Zi) a chryzantéma (Ju Hua).
První z nich - kustovnice - po dlouhé zimě posílí Yin Ledvin a Jater (vnímáme jako energetické orgány) a druhá - chryzantéma - urovná a pročistí Játra. Navíc obě projasňují zrak.
Oči jsou z pohledu TCM spojeny s Játry, proto se může v tuto roční dobu stát, že se nám jejich stav zhorší. Důvodem většinou bývá právě vyčerpanost Krve či Yinu po energeticky náročné zimě.
A návod na přípravu? Ten je prostý.
Do konvičky o obsahu 1l dejte 3-5 kvítků chryzantémy a ca malou lžičku kustovnice. Zalijte vroucí vodou a nechte odstát. Upíjíme během celého dne. Až se venku řádně oteplí, můžete jej doplnit zeleným čajem, který nápoji dodá svěží povahu.
Tak na zdraví!
Vyhlášený český špargl byl za časů Rakousko-uherské monarchie vítaný i na císařském dvoře ve Vídni. A dobře udělá i nám v 21. století :-)
Z pohledu TCM je chřest povahy chladné, chuti sladké a hořké. Vstupuje do drah Plic, Sleziny a Ledvin. Umí pročistit horko a odvést vlhkost. Zvlhčuje suchost Plic, léčí neustupující kašel, patologickou žízeň a zácpu.
Přidáváme tip na chřestové rizoto ze slzovky.
Na 2-3 porce budete potřebovat:
Postup:
Slzovku s rýží předem namočíme na 20 minut do vody – důkladně propláchneme. Zalijeme kokosovým mlékem, které zředíme trochou vody a vaříme zhruba 20 min. Konce zeleného chřestu oloupeme, nakrájíme na špalíky a dáme vařit do vody, stačí 10 min. Scedíme a smícháme s uvařenou slzovkou+rýží. Dáme na talíř a přidáme holandskou omáčku. Posypeme libovolným sýrem.
Přejeme dobrou chuť!
Tato bublanina je z méně tradičních mouk - špaldové, pohankové a slzovkové. Snad Vám bude chutnat tak, jako nám. Užijte si třešňové dobroty!
Třešně jsou vynikajícím ovocem. Z pohledu tradiční čínské medicíny jsou teplé povahy a sladké chuti. Vstupují do dráhy Sleziny, Plic, Srdce a Ledvin. Umí doplnit Qi, vyživit krev, rodit tekutiny a vyhnat větrnou horkost. Budou pomáhat s bolestmi v krku z horkosti a u slabostí z nedostatku Qi a krve.
Úplně nejraději je máme jen tak, nebo v této bublanině. A co se nesní, v mrazáku v zimě jako když najdeš .-)
Suroviny:
Postup
Nejprve si vymažeme formu máslem a vysypeme kokosem, případně moukou. A zapneme troubu na 200 C, aby se stihla nahřát.
Do větší mísy vyklepneme celá vejce, přidáme zvolený typ sladidla, vanilkový cukr a olej. Vše důkladně vyšleháme (ručně či v mixéru dle osobních a časových preferencí). Postupně začneme přidávat mouku promísenou s kypřících práškem a špetkou soli. Pokud je těsto moc husté, zředíme jej mlékem. Do formy vlijeme těsto a navršíme třešně. Ihned dáme do vyhřáté trouby a pečeme dle výšky těsta obvykle mezi 20-30min.
Přejeme dobrou chuť!
Alkohol umocňuje účinky bylin. Medvědí česnek umí nabudit, zbavit virů, bacilů, plísní, a dokonce i parazitů. Navíc má blahodárný vliv na kardiovaskulární systém. Tento recept je navíc jednoduchý a rychlý. Vyzkoušejte!
Medvědí česnek je úžasná jarní bylina, která probudí i medvěda ze zimního spánku (dobře, tak neprobudí, ale medvědi se jím po probuzení rádi krmí, protože umí "nakopnout"). I nás dokáže nabudit, zbavit virů, bacilů, plísní, a dokonce i parazitů. Navíc má blahodárný vliv na kardiovaskulární systém - snižuje hladinu LDS cholesterolu, reguluje krevní tlak a má protisrážlivé a anti-sklerotické vlastnosti.
V Číně medvědí česnek používají při boji s virózou jako podpůrný prostředek. A to co dvě hodiny trochu čerstvého lupení. Celkem možno až ca 100g za den.
Obecně sušený česnek ztrácí své síly, takže je určitě lepší jej konzumovat syrový a prodloužit si jeho čerstvost např. v pestu nebo v alkoholové tinktuře.
Přidáváme tip na medicinální víno.
Budete potřebovat:
Postup:
Listy zbavíme stonků, omyjeme, pokrájíme nadrobno, zalijeme je vínem a krátce povaříme. Scedíme, osladíme podle chuti medem a pomalu po doušcích popíjíme. Užíváme obden.
Zdravější varianta klasického mazance, navíc v bezlepkové verzi. Slzovka obecná (také Jobovy slzy, čínsky YI YI REN, japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku.
Budete potřebovat:
Jak na to:
Připravíme si kvásek, do vlažného mléka dáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme na teplém místě vykynout. V míse smícháme cukr, máslo, vejce a olej. Postupně přidáme mouku, sůl, mléko a kvásek, zpracuje na hladké těsto. Přidáme kustovnici a další sušené plody. Necháme pod utěrkou asi hodinu kynout. Poté dáme do dortové formy, vyložené pečícím papírem a ještě necháme krátce kynout. Pečeme v předehřáté troubě při 160 st. cca 50-60 min. Během pečení ještě potřeme povrch mazance rozšlehaným vajíčkem. Necháme vychladnout a můžeme se do něj pustit.
Rychlý jarní oběd. Za 20 minut máte hotovo, aneb nejdéle to bude trvat celozrnné rýži :-) Rýži nerozvařujeme, pouze lehce povaříme tzv. „al dente“. Rýže má sladkou až fádní chuť a neutrální povahu. Hodí se proto do postní doby.
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
Postup
Nejdříve si s předstihem (min. 30 minut) namočíme houby do převařené horké vody a necháme je nabobtnat. Následně si očistíme a pokrájíme pórek na menší kousky - půlkolečka. Připravíme si i mrkev a tofu na menší kousky.
Do kastrolu dáme olej a přidáme pórek. Krátce orestujeme. Následně přidáme mrkev a lehce osolíme (spíš méně, ve finále "dosolíme" sójovou omáčkou) a opepříme. Restujeme chvíli společně. Mezitím si slejeme jidášovo ucho a pokrájíme na malé kousky. Přidáme k zelenině, mírně podlijeme a vaříme min. 15 minut, aby byla houba dostatečně povařená.
Mezitím si propláchneme rýži a dáme ji vařit se špetkou soli a oleje. Možno přidat 1tobolku kardamonu. Před koncem varu přidáme tofu na prohřátí. Odstavíme z plotny a dochutíme yamato shoyu. Podáváme s rýží.
Z pohledu TCM tento pokrm posílí střed - Slezinu, doplní Qi a Krev, pročišťuje Plíce, podpoří Ledviny.
Topinambur je polozapomenutá plodina, která má v sobě mnoho cenného. Naši předci si ji vážili, neboť tyto hlízy slunečnice topinambur umí dokonale přečkat celou zimu v zemi a na jaře, jako když je najdete, tedy vykopete, pardon :-)
Z pohledu TCM je topinambura neboli též jeruzalémský/židovský artyčok:
Pro 4 osoby budete potřebovat:
Postup
Topinambury pečlivě omyjte a vydrbejte kartáčkem. Podle potřeby je pokrájejte na přibližně stejné dílky a uvařte do měkka v osolené vodě. Je třeba je hlídat, mají tendenci se během mžiku rozvařit. Dlouho jsou tvrdé a najednou se pomalu rozpadají.
Mezitím si spařte a nasekejte kopřivy nadrobno. Slijte vodu z topinamburů, rozmělněte je vidličkou, přidejte spařené kopřivy, jedno vejce, muškátový oříšek a sůl. Postupně přidávejte strouhanku, vždy dobře promíchejte. Vzniklá hmota by se měla dobře tvarovat, neměla by se rozpadat v rukách.
Tvořte válečky, které obalujte v mouce, vejci a strouhance a smažte na rozpáleném oleji po každé straně ca 2 minuty, záleží na tlouštce válečku.
Přejeme dobrou chuť. Tento nevšední recept je z krásné Květinové kuchařky.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.
Zobrazit vícePokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.
Zobrazit více