Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - recepty

Rosolovka s brokolicí

Chutný, rychlý recept s léčivou houbou. Chuťově je velice zajímavá. Po krátkém povaření ji můžete přidat do polévek, rizot i sladkých pokrmů.

Bai Mu Er neboli rosolovka řasotvará patří mezi důležité léčivky v tradiční čínské medicíně. Od pradávka se používá pro doplnění Yinu Plic a Žaludku. Její chuť je sladká. Využívá se zejména u léčby: suchého kašle, sucha v krku, obtížného vykašlávání hustých hlenů, při vyhublosti, hladu s nechutí jíst, nebo při rekonvalescenci po horečnatých onemocnění i pro zmírnění vedlejších účinků chemoterapie. Více o rosolovce zde

 

Rosolovka s brokolicí 

Ingredience pro 2 osoby:

  • 1 brokolice
  • 2 rosolovky
  • 300 gramů uzeného masa – moravského či podobného
  • 0 - 3 stroužky česneku (podle chuti, nemusí být)
  • zahušťovadlo kudzu – jedna plná lžička, nebo 2-3 větší kostky
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • pár hřebíčků
  • 1 lžíce ústřicové omáčky

Postup:
Rosolovku namočíme do misky s vodou, do pěti minut změkne. Zatím si rozporcujeme brokolici na růžičky, větší z nich rozkrojíme. Uzené maso nakrájíme na špalíky silné cca 1 cm. Rosolovku vybereme z vody a lehce vyždímáme tlakem ploché vařečky zbylou vodu. Nakrájíme na kousky, případně vykrájíme prostřední dřevnatou část. Pokud přidáváme česnek, nakrájíme jej na plátky.

Do skleněné misky si připravíme zálivku. Kudzu zalijeme 0,5 dcl vody, přidáme cukr, sůl a ústřicovou omáčku a promícháme. Po chvilce zkontrolujeme, jestli se kudzu rozpustilo, případně opět promícháme.

Brokolici namočíme na 2 minuty do vařící vody s hřebíčkem. Nenecháme ji ve vodě dlouho, aby neztratila „šmrnc“ – svůj typický lesk (čínsky Shen).
Na pánvi s rozpáleným olejem zpěníme česnek (anebo ne), přidáme uzené maso, až začne vonět (uvolní svou Qi), přidáme rosolovku a brokolici. Moc nemícháme, spíše pánev přikryjeme a přikryté prohazujeme. Pokud je dno pánve suché, podlijeme trochou vody. Po cca pěti minutách zalijeme zálivkou a chvilku dusíme. Na poslední minutu pánev odkryjeme a necháme zálivku zhoustnout. Mícháme lehce, aby se rosolovka neroztrhala.

Z hlediska čínské medicíny toto lehké, ale nezvykle výživné jídlo, doplňuje Yin, Qi i Krev, dodává sílu ale nebere lehkost. Blahodárně působí na sliznice, a to jak dýchacích cest, tak trávicího traktu.

Přejeme dobrou chuť!

 

P. S. Rosolovku můžete koupit např. v našem e-shopu.

obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
 

Dýňový guláš s tempehem

Dokonalý pokrm pro mezidobí Země. Dýně svou sladkou chutí a teplou povahu podpoří Slezinu a Žaludek. Tempeh dodá masitou chuť, aniž by tolik zatížil trávení.

Dýně má tropismus ke Slezině a Žaludku, proto je umí velmi dobře doplnit. Zároveň přeměňuje Tan a vytahuje hnis. 

Pro tento recept se nejvíce hodí oranžová dýně Hokkaido, ale guláš lze s úspěchem uvařit i např. z muškátové dýně.

Budete potřebovat:

  • 1 dýni hokkaido
  • 2 velké cibule
  • 1 balení tempehu
  • sladkou papriku
  • zauzenou papriku
  • sůl, pepř
  • olej
  • možno majoránku

Postup:

Nejdříve si oloupeme cibule a pokrájíme najemno. Také si připravíme dýni, kterou omyjeme, rozkrojíme, zbavíme jadérek a pokrájíme na menší kostky. Cibuli osmahneme na dvou lžících rostlinného oleje (slunečnicový či řepkový, ale v létě klidně i na olivovém) dozlatova. Následně přidáme pokrájenou dýni a přidáme koření - plnou čajovou lžičku sladké i zauzené papriky. Osolíme, lehce opepříme, podlijeme vodou a necháme vařit na mírném plameni, dokud dýně nezměkne. Mezitím si nakrájíme tempech na kousky. Jakmile je dýně měkká, přidáme tempeh a ještě společně min. 5 minut povaříme, aby se spojily všechny chutě. Ve stejný okamžik můžeme přidat i majoránku, máte-li rádi, dodá tomu zajímavou chuť :-)

Guláš máme u nás nejraději s těstovinami, ale chutný je i s rýží, nebo brambory. 

Přejeme Vám dobrou chuť!

 

Malinový dort

Chutný letní dezert, který je díky arašídové mouce bezlepkový. Směle můžete na jeho přípravu využít jiné sezónní ovoce.


Ingredience na korpus:

  • 200 g arašídové mouky (případně mix špaldové a kokosové)
  • 120 g třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 2 rovné lžičky prášku do pečiva
  • 10 lžic oleje
  •  8 lžic horké vody
  •  špetka soli

Postup:
Nejdříve si vyšleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Ve větší míse šleháme žloutky s cukrem, dokud hmota nezbělá a několikanásobně nenabude. Poté přidáme po lžících horkou vodu, každou zašleháme, poté stejně přidáme olej. Konečná hmota by měla být hodně světlá a neměly by v ní být cítit krystalky cukru (pokud tam ještě jsou, stále šlehejte, dokud se nerozpustí). Do žloutkové směsi přimícháme vařečkou arašídovou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pořádně promícháme a nakonec přidáme sníh. Ten se vmíchává velmi jemně, jen se hmota zespoda překlápí přes sníh pořád dokola, dokud se nesmísí. Pokud budete míchat příliš razantně, vyženete ze sněhu vzduch a korpus nevyběhne.

Dortovou formu vyložíme na dně pečicím papírem, pokud máte olej ve spreji, stačí papír a boky vystříkat, jinak vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou.
Do formy nalijeme těsto, urovnáme a dáme do trouby předehřáté na 175°C. Teplotu následně ztlumíme na 150°C a pečeme cca 40 min. Po 40 min. zkusíme špejlí, jestli se na ni nelepí těsto, vyndáme z trouby a necháme ve formě cca 5 min. odpočinout. Pak nožem oddělíme případně přilepené boky, z korpusu oddělíme postranní kruh a korpus necháme vychladnout.

Ingredience na krém:

  • 250 ml smetana na šlehání
  • 250 g polotučný tvaroh
  • 250 g mascarpone
  • med podle chuti
  • Maliny nebo jiné ezónní ovoce v množství dle chuti

Postup:
Smetanu ušleháme a přidáme ostatní ingredience, podle chuti osladíme medem. Polovinu malin omyjeme a přidáme do již připraveného krému, společně smícháme. Druhou částí malin ozdobíme dort podle fantazie.

Přejeme, ať se Vám dort povede a chutná!

Poznámka: Arašídovou mouku seženete v dobře zásobené Zdravé výživě.

obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
 

Jarní čaj pro posílení Jater a Ledvin

Lahodný a prospěšný nápoj, který podpoří orgány po dlouhé zimě. Základem tohoto čaje jsou dvě byliny - kustovnice čínská (Gou Qi Zi) a chryzantéma (Ju Hua).

První z nich - kustovnice - po dlouhé zimě posílí Yin Ledvin a Jater (vnímáme jako energetické orgány) a druhá - chryzantéma - urovná a pročistí Játra. Navíc obě projasňují zrak.

Oči jsou z pohledu TCM spojeny s Játry, proto se může v tuto roční dobu stát, že se nám jejich stav zhorší. Důvodem většinou bývá právě vyčerpanost Krve či Yinu po energeticky náročné zimě.

A návod na přípravu? Ten je prostý.

Do konvičky o obsahu 1l dejte 3-5 kvítků chryzantémy a ca malou lžičku kustovnice. Zalijte vroucí vodou a nechte odstát. Upíjíme během celého dne. Až se venku řádně oteplí, můžete jej doplnit zeleným čajem, který nápoji dodá svěží povahu.
Tak na zdraví!

 

Chřestové rizoto ze slzovky

Vyhlášený český špargl byl za časů Rakousko-uherské monarchie vítaný i na císařském dvoře ve Vídni. A dobře udělá i nám v 21. století :-)

Z pohledu TCM je chřest povahy chladné, chuti sladké a hořké. Vstupuje do drah Plic, Sleziny a Ledvin. Umí pročistit horko a odvést vlhkost. Zvlhčuje suchost Plic, léčí neustupující kašel, patologickou žízeň a zácpu.

Přidáváme tip na chřestové rizoto ze slzovky.


Na 2-3 porce budete potřebovat:

  • 6 lžic slzovky
  • 5 lžic kulatozrnné rýže
  • kokosové mléko
  • zelený chřest
  • holandská omáčka
  • strouhaný sýr na posyp


Postup:
Slzovku s rýží předem namočíme na 20 minut do vody – důkladně propláchneme. Zalijeme kokosovým mlékem, které zředíme trochou vody a vaříme zhruba 20 min. Konce zeleného chřestu oloupeme, nakrájíme na špalíky a dáme vařit do vody, stačí 10 min. Scedíme a smícháme s uvařenou slzovkou+rýží. Dáme na talíř a přidáme holandskou omáčku. Posypeme libovolným sýrem.

Přejeme dobrou chuť!

 

Bublanina s třešněmi

Tato bublanina je z méně tradičních mouk - špaldové, pohankové a slzovkové. Snad Vám bude chutnat tak, jako nám. Užijte si třešňové dobroty!

Třešně jsou vynikajícím ovocem. Z pohledu tradiční čínské medicíny jsou teplé povahy a sladké chuti. Vstupují do dráhy Sleziny, Plic, Srdce a Ledvin. Umí doplnit Qi, vyživit krev, rodit tekutiny a vyhnat větrnou horkost. Budou pomáhat s bolestmi v krku z horkosti a u slabostí z nedostatku Qi a krve.

Úplně nejraději je máme jen tak, nebo v této bublanině. A co se nesní, v mrazáku v zimě jako když najdeš .-)

Suroviny:

  • hrnek rostlinného oleje (např. slunečnicový napůl s kokosovým)
  • 2 hrnky hladké mouka (ideálně kombinace celozrnné špaldové, pohankové a slzovkové v poměru 2:1:1, tedy 1 hrnek špaldovky, a půl a půl hrnku zbylých dvou druhů. Výborné i s kokosovou moukou)
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 500 g třešní
  • ½ hrnku sladidla (třtinový cukr, javorový sirup nebo třeba pampeliškový med)
  • studené mléko podle potřeby

Postup
Nejprve si vymažeme formu máslem a vysypeme kokosem, případně moukou. A zapneme troubu na 200 C, aby se stihla nahřát.
Do větší mísy vyklepneme celá vejce, přidáme zvolený typ sladidla, vanilkový cukr a olej. Vše důkladně vyšleháme (ručně či v mixéru dle osobních a časových preferencí). Postupně začneme přidávat mouku promísenou s kypřících práškem a špetkou soli. Pokud je těsto moc husté, zředíme jej mlékem. Do formy vlijeme těsto a navršíme třešně. Ihned dáme do vyhřáté trouby a pečeme dle výšky těsta obvykle mezi 20-30min.

Přejeme dobrou chuť!

 

Medicinální víno z česneku medvědího

Alkohol umocňuje účinky bylin. Medvědí česnek umí nabudit, zbavit virů, bacilů, plísní, a dokonce i parazitů. Navíc má blahodárný vliv na kardiovaskulární systém. Tento recept je navíc jednoduchý a rychlý. Vyzkoušejte!

Medvědí česnek je úžasná jarní bylina, která probudí i medvěda ze zimního spánku (dobře, tak neprobudí, ale medvědi se jím po probuzení rádi krmí, protože umí "nakopnout"). I nás dokáže nabudit, zbavit virů, bacilů, plísní, a dokonce i parazitů. Navíc má blahodárný vliv na kardiovaskulární systém - snižuje hladinu LDS cholesterolu, reguluje krevní tlak a má protisrážlivé a anti-sklerotické vlastnosti. 

V Číně medvědí česnek používají při boji s virózou jako podpůrný prostředek. A to co dvě hodiny trochu čerstvého lupení. Celkem možno až ca 100g za den.

Obecně sušený česnek ztrácí své síly, takže je určitě lepší jej konzumovat syrový a prodloužit si jeho čerstvost např. v pestu nebo v alkoholové tinktuře.
Přidáváme tip na medicinální víno. 

Budete potřebovat: 

  • 1/4l bílého vína
  • hrst čerstvých listů

Postup:

Listy zbavíme stonků, omyjeme, pokrájíme nadrobno, zalijeme je vínem a krátce povaříme. Scedíme, osladíme podle chuti medem a pomalu po doušcích popíjíme. Užíváme obden.

 

Mazanec ze slzovkové mouky

Zdravější varianta klasického mazance, navíc v bezlepkové verzi. Slzovka obecná (také Jobovy slzy, čínsky YI YI REN, japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku.

 

 

 

 

Budete potřebovat:

  • 250 g slzovkové mouky
  • 100 g kukuřičné mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • 2 vejce
  • 400 ml mléka
  • 2 lžíce oleje
  • 190 g třtinového cukru
  • 100 g másla
  • balíček droždí
  • 2 lžíce kustovnice
  • hrstka brusinek, rozinek
  • lžička soli

Jak na to:
Připravíme si kvásek, do vlažného mléka dáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme na teplém místě vykynout. V míse smícháme cukr, máslo, vejce a olej. Postupně přidáme mouku, sůl, mléko a kvásek, zpracuje na hladké těsto. Přidáme kustovnici a další sušené plody. Necháme pod utěrkou asi hodinu kynout. Poté dáme do dortové formy, vyložené pečícím papírem a ještě necháme krátce kynout. Pečeme v předehřáté troubě při 160 st. cca 50-60 min. Během pečení ještě potřeme povrch mazance rozšlehaným vajíčkem. Necháme vychladnout a můžeme se do něj pustit.

obrázek
 

Celozrnná rýže s pórkem a jidášovým uchem

Rychlý jarní oběd. Za 20 minut máte hotovo, aneb nejdéle to bude trvat celozrnné rýži :-) Rýži nerozvařujeme, pouze lehce povaříme tzv. „al dente“. Rýže má sladkou až fádní chuť a neutrální povahu. Hodí se proto do postní doby.

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

  • 1 menší pórek
  • hrstičku sušených hub jidášovo ucho
  • jednu větší mrkev
  • 1 uzené nebo marinované tofu
  • 250 g rýže natual, my zvolili basmati
  • 1 lžíci sezamového oleje
  • sójovou omáčku Yamato Shoyu na dochucení
  • sůl, pepř

 

Postup

Nejdříve si s předstihem (min. 30 minut) namočíme houby do převařené horké vody a necháme je nabobtnat. Následně si očistíme a pokrájíme pórek na menší kousky - půlkolečka. Připravíme si i mrkev a tofu na menší kousky.

Do kastrolu dáme olej a přidáme pórek. Krátce orestujeme. Následně přidáme mrkev a lehce osolíme (spíš méně, ve finále "dosolíme" sójovou omáčkou) a opepříme. Restujeme chvíli společně. Mezitím si slejeme jidášovo ucho a pokrájíme na malé kousky. Přidáme k zelenině, mírně podlijeme a vaříme min. 15 minut, aby byla houba dostatečně povařená.

Mezitím si propláchneme rýži a dáme ji vařit se špetkou soli a oleje. Možno přidat 1tobolku kardamonu. Před koncem varu přidáme tofu na prohřátí. Odstavíme z plotny a dochutíme yamato shoyu. Podáváme s rýží. 

Z pohledu TCM tento pokrm posílí střed - Slezinu, doplní Qi a Krev, pročišťuje Plíce, podpoří Ledviny.

obrázek
obrázek
 

Topinamburové krokety plněné kopřivami

Topinambur je polozapomenutá plodina, která má v sobě mnoho cenného. Naši předci si ji vážili, neboť tyto hlízy slunečnice topinambur umí dokonale přečkat celou zimu v zemi a na jaře, jako když je najdete, tedy vykopete, pardon :-)

 

 

 

 

Z pohledu TCM je topinambura neboli též jeruzalémský/židovský artyčok:

  • neutrální povahy
  • sladké chuti
  • vstupuje do drah Plic, Tlustého střeva, Sleziny a Jater
  • Posilují Slezinu a pomáhají tvorbě krve. Zároveň umí posílit Játra a detoxikovat je. A v obou účincích jim bude pomáhat i přidaná kopřiva.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 500 g topinambur
  • 75 g čerstvých kopřivových výhonků
  • 1 vejce
  • na špičku muškátového oříšku
  • malou lžičku soli
  • ca 150 g strouhanky, záleží na vsákavosti surovin
  • trojobal (hl. mouka, vajíčko a strouhanka) na obalování
  • olej/sádlo na smažení

Postup
Topinambury pečlivě omyjte a vydrbejte kartáčkem. Podle potřeby je pokrájejte na přibližně stejné dílky a uvařte do měkka v osolené vodě. Je třeba je hlídat, mají tendenci se během mžiku rozvařit. Dlouho jsou tvrdé a najednou se pomalu rozpadají.

Mezitím si spařte a nasekejte kopřivy nadrobno. Slijte vodu z topinamburů, rozmělněte je vidličkou, přidejte spařené kopřivy, jedno vejce, muškátový oříšek a sůl. Postupně přidávejte strouhanku, vždy dobře promíchejte. Vzniklá hmota by se měla dobře tvarovat, neměla by se rozpadat v rukách.

Tvořte válečky, které obalujte v mouce, vejci a strouhance a smažte na rozpáleném oleji po každé straně ca 2 minuty, záleží na tlouštce válečku.

Přejeme dobrou chuť. Tento nevšední recept je z krásné Květinové kuchařky.

obrázek
 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití.

Zjistit více
Na začátek