Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - recepty

Miso polévka

Jednoduchá polévka na nekonečně mnoho způsobů s blahodárnou fermentovanou pastou je nejen chutná, ale hlavně podpoří naše trávení a posílí imunitu. Navíc je lehce stravitelné.

Miso je fermentovaná podoba některých luštěnin či obilovin. Tradičně se vyrábí ze sójových bobů, ale na trhu naleznete miso např. i z cizrny, špaldy, ječmene, ale i rýže. Základem fermentace je naočkování bobů či zrn ušlechtilou plísní Koji (Aspergillus oryzae) a následné, až letité, zrání v sudech. Výsledkem fermetačního procesu je velmi chutná pasta, která je kromě mnoha minerálů, aminokyselin, vitamínů a probiotok doplněna tzv. pátou UMAMI chutí, což dodá každému (spíše slanému) pokrmu dokonalý rozměr.

 

Očima TCM je miso: 

  • povahy neutrální,
  • chuti sladké, slané a kyselé,
  • vstupuje do do dráhy Sleziny, Žaludku, Jater a Ledvin

Umí:

  • Odvést vlhko.
  • Vyloučit horkou jedovatost.
  • Posílit Qi a Krev.
  • Přeměnit hlen.

Recept na miso polévku

  • Tuto polévku si připravíme z čehokoliv zrovna najdeme. Můžeme začít i tím, že do hrnce s vodou dáme mořskou řasou (kombu, wakame - ca 5 cm plátek na 1 litr vody). Tu si předvaříme ca 20 minut, v případě nori ani nemusíme. Nebo rovnou začneme tím, že do hrnce s horkou vodou vložíme rovnou zeleninu dle chuti, ideálně si ji nakrájíme na tenké plátky, aby byla rychle hotová a vkládáme ji postupně podle toho, jak dlouho potřebuje vařit. Takže např. začneme kořenovou zeleninou, pak přidáme ředkvičku a nakonec pórek nebo tofu, které už jen krátce povaříme. Na samotný závěr varu vmícháme miso pastu rozmíchanou v troše vlažné vody, polévku odstavíme a necháme ca 5 minut odpočinout, aby se krásně spojily chutě.
  • Pozor! Miso je dost slané, a pokud použijeme i mořské řasy, obvykle není třeba přidávat žádnou další sůl.
  • V mezičase si můžeme zvlášť uvařit tenké rýžové nudle, nakrájet si jarní cibulku, připravit si lahůdkové droždí a nastrouhat čerstvý zázvor a tím si polévku na talíři dochutit. V případě zázvoru citlivější jedinci a děti raději volí pouze vymačkanou šťávu.
  • Dobrou chuť!

Tip:

  • Pokud uvaříte polévky více, než byste snědli naráz, je vhodné si uchovat zeleninový základ bez misa a po ohřátí si miso přidat rovnou do talíře. Ca 1/2 čajové lžičky na porci. Miso polévka se takto může stát rychlou a zdravou formou snídaně!

Poznámka:

  • Miso pasta má v kuchyni široké použití. Můžete ji směle využít k dochucení kdejakého pokrmu - např. do pomazánek, omáček, zálivek na saláty, na marinády pro naložení masa. 
 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek