Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889
info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449
Nádivka nebo též řežábek či hlavička je tradiční velikonoční pokrm, který se připravuje ze tří druhů mas, spousty másla a vajec. Zelená barva zde symbolizuje jaro. Byl to první masitý pokrm po půstu.
Recept nebude úplně nejrychlejší a bude chtít trochu přípravy. Ovšem chuťově to bude dobrota, to slibujeme!
Na středně velký pekáček budete potřebovat:
Příprava den předem
Na nádivku je vhodné mít sušší pečivo, aby se po namočení ihned nerozmáčelo na kaši, takže si dopředu nakrájíme zvolené pečivo na menší kostky, rozložíme je třeba na plech a necháme je do druhého dne usušit. Dopředu je také třeba uvařit maso a ponechat ho ve vychladlém vývaru až do druhého dne, aby nevyschlo. Druhý den maso vyndáme a pokrájíme na malé kousky. V případě, že použijete houby, také si je uvařte dopředu, ale stačí tak, aby jen stihly okapat před použitím v nádivce.
Příprava v den D - nádivka
Nejdříve si nachystáme zelené lupení, které krátce oblanšírujeme v osolené vroucí vodě, rychle vyndáme a zchladíme ve větším množství ledové vody. Poté necháme okapat a nasekáme nahrubo. Nachystáme si pekáček (ca 20x30cm) a buď jej vymažeme a vysypeme strouhankou, nebo vystelme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 180 C.
Oddělte žloutky od bílků. A teď přijde ta nejnáročnější část - bude třeba vyšlehat máslo se solí a žloutky. Ideálně tuto činnost svěřte robotu a nebude to taková fuška. Začneme máslem se špetkou soli. Až máslo třením zesvětlá, postupně zašleháme žloutek po žloutku. Další přidáme až poté, co se předchozí dobře zašlehá. Na závěr ještě necháme směs pár minut třít.
Poté se pustíme do bílků, které se špetkou soli vyšleháme do polotuhého sněhu. Pokud by byl moc vyšlehaný, bude už suchý.
A teď vše dobře a rychle promíchat. V míse smícháme pečivo s mlékem, přidáme maso, lupení a utřené máslo se žloutky. Vše dobře, ale rychle promícháme. Na závěr vmícháme vyšlehané bílky. Směs co nejdříve přelijeme do připraveného pekáčku a hurá do trouby. Pečeme dozlatova.
Řežábek lze podávat jak teplý třeba s bramborami nebo bramborovou kaší, anebo i studený se salátkem z mladého lupení.
Přejeme Vám dobrou chuť a krásné Velikonoce!
P. S. Pokud by Vás zajímalo, jaké vlastnosti má kopřiva očima TCM, podívejte se SEM.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.
Zobrazit vícePokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.
Zobrazit více