Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889
info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449
Jednoduchý recept ze sezónních a lokálních surovin na konci zimy. A než přijde masopustní období, můžete si jej vylepšit slaninou, později ji můžete nahradit třeba tempehem.
Na tento recept využijete suroviny, které jsou i v zimním období z českých zdrojů. Fantazii se meze nekladou, nebojte se využít i jiné druhy zeleniny k zapečení. My jsme použili jako základ červené zelí a k tomu celer, ale dobré je i např. s dýní, mrkví, topinambury nebo bramborami.
Nejdříve se podíváme na zelí očima TCM. Zelí - JUAN XI CAI má neutrální povahu, sladkou a ostrou chuť. Tropismus do Plic, Žaludku a Tlustého střeva. Napomáhá rozhýbávat Qi, pročišťuje horko, odstraňuje toxiny, zastavuje kašel, čistí krev, zvlhčuje střeva a utišuje ducha Shen.
Ingredience:
Postup:
Zelí zbavíme košťálu a pokrájíme na nudličky či čtverečky, jak to vyjde :-) Dáme vařit do mírně osolené vody. Očistíme a nakrájíme celer na větší kostičky a přidáme vařit k zelí. Povaříme do změknutí, ca 20 min. Mezitím si na pánvičce na másle či sádle orestujeme nakrájenou cibuli a na závěr přidáme slaninu a také zlehka opečeme. Ve smetaně rozšleháme 2 celá vejce a zlehka osolíme.
Měkkou zeleninu scedíme, necháme okapat a vložíme do mísy. Přidáme slaninu, špetku (mletého) kmínu, opepříme, osolíme a přidáme trochu majoránky. Vše poctivě promícháme, ochutnáme, v případě potřeby ještě dosolíme. Hotovou směs vložíme do zapékací mísy a přelijeme smetanou s vejci. Navrch můžeme a nemusíme dát brynzu. Dáme zapéct do vyhřáté trouby na 200 C. Pečeme ca 40 minut. Podáváme klidně jen tak nebo třeba s brambory, kuskusem, obilovinami. Naše děti tento pokrm milují s bramborovou kaší.
Přejeme Vám dobrou chuť!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.
Zobrazit vícePokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.
Zobrazit více