Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

Letní grilovačka

Tentokrát si uděláme trochu obšírnější úvod, abychom lépe porozuměli, jak si užít letní grilování v pohodě a nepřehřát se .-)

 

Nejdříve si povíme o tom, že tradiční čínská medicína rozeznává u každého YAO - léčivky (za což je považováno i jídlo) několik důležitých vlastností. Těmi jsou: povaha, chuť a tropismus. Velmi stručně si k nim něco povíme a v příštím článku se jim budeme věnovat více dopodrobna.

Povaha nám říká, co potravina udělá s organismem – zda jej zahřeje, ochladí či zůstane neutrální a vnitřní prostředí se po požití tohoto Yao nezmění.
Chuť v těle také vyvolá reakci s naší vnitřní Qi – může ji rozptýlit, stáhnout dolu, vyživit atd. Navíc každá chuť je spojena s některým z Zang orgánů a ten nejvíce ovlivňuje. Tropismus poukazuje na to, do které akupunkturní dráhy daná potravina vstupuje (resp. na který orgán Zang – Fu v těle bude nejsilněji působit).

Rozlišujeme pět povah: horká, teplá, neutrální, svěží a chladná
Také pět chutí: sladká, slaná, hořká, kyselá, ostrá, fádní
Tropismus může být k jednomu či více orgánům Zang – Fu, těmi jsou: Srdce - Tenké střevo,
Plíce – Tlusté střevo, Slezina – Žaludek, Játra – Žlučník, Ledviny – Močový měchýř

Kromě volby ingrediencí je také důležitá forma jejich zpracování. I ta ovlivní výslednou termodynamiku našeho pokrmu. Je velký rozdíl, zda jídlo sníme hned po vytažení z lednice či zda ho blanšírujeme na páře nebo grilujeme na otevřeném ohni. Opět můžeme rozlišit neutrální, zahřívací a ochlazující metody.

A nyní konečně jdeme grilovat. Máme krásný letní den plný slunce, což je sama o sobě velmi ohnivá energie. A teď si pěkně naložíme do oleje pořádný hovězí steak. Hovězí maso je teplé povahy, sladké chuti a vstupuje do Sleziny a Žaludku. Umí dobře doplnit Qi a Krev, ale moc nás v horkém létě neosvěží. A ono naložení do oleje je také zahřívací technikou. A teď jej pěkně osolíme (sůl má chladnou povahu) a opepříme (pepř je horké povahy). A šup s flákotou na rozpálený gril. Grilování je velmi yangový způsob přípravy pokrmu. Jako přílohu si dáme grilovanou zeleninu nebo brambory. A hezky to zapijeme pořádným douškem červeného vína. Vnímáte, jak se nám to teplo z jídla v těle akumuluje? To nám asi v parném dni nejlíp neudělá. Co to zkusit letos trochu jinak a hovězí a jehněčí grilovačku si nechat na chladnější dny?

Taková grilovaná kachní prsíčka nebo vepřové kotletky mají neutrální povahu, králík dokonce svěží. Vhodné jsou též ryby, alespoň většina se vyznačuje neutrální povahou (teplý je např. losos, pstruh, krevety, škeble, slávky). Marinádu můžeme termicky vyvážit kromě soli citrónovou šťávou (chladné povahy) a středomořskými bylinkami (tymián, rozmarýn). Ryby není třeba marinovat, ale je možné je grilovat posypané středomořskými bylinami nebo ryze českou petrželkou a šalvějí a k tomu citron. Jako přílohu zvolíme osvěžující listový salát s rajčátky a olivami. Na přípitek si nachystáme lehké bílé víno. A svěžejší podoba klasického grilování je hotova!

Je ještě libo dezert? V horkých dnech místo hutného čokoládového dortíku raději volte lehčí např. kefírové řezy se sezónním ovocem, nebo aspoň trochu teplem povolený ovocný sorbet. Zde pozor – cukr, který v cukrovinkách nemůže chybět, je teplé povahy! Ideálním zákuskem v parném létě tak je šťavnaté ovoce, které tělu pomůže doplnit tekutiny jako např. vodní meloun, jahody, pomeranče a exotické ovoce obecně. Vhodným nápojem pak bude vlažný zelený či bílý čaj, nebo vlažná voda s trochou citronu a máty.


A pokud se nemůžete obejít bez kávy, která je teplé povahy, zkuste ji nahradit chutnou alternativou. Např. nyní velmi módní kávou z pampeliškových kořenů. Taková káva je snad přímo lékem, neboť díky své osvěžující povaze a hořké chuti z těla odvádí jak horko, tak vlhko!

To je, pane, hostina! Sousedům se jistě budou sbíhat sliny a třeba díky tomu navážete nová přátelství. A ta k létu též patří. Společnost příjemných lidí, dobré jídlo a hodně světla. Jsou před námi krásné dny. Tak si je užijte ve zdraví!

P. S. Recept na citronovou marinádu a naložené citrony najdete TADY.

 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek