Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

Jarní a letní virózy

Přístup k chřipkám a virózám se s teplými dny výrazně mění, neboť mají jiného původce. A na to je třeba v léčbě pamatovat.

S jarem přicházejí vyšší teploty a v rámci tradiční čínské medicíny se liší přístup k léčbě viróz. Zatímco na podzim a v zimě byl původcem potíží Feng Han, chladný vítr (článek TADY), na jaře a v létě za vším hledej Feng Re – tedy teplý vítr. Ten magický okamžik přeměny vnímání typu větrné škodliviny je někde mezi 15-17 °C, takže ne vždy (zejména nyní na jaře) je snadné odhadnout, které povětří napáchalo neplechu v našem organismu.

Terapeuti TCM mají možnost nahlížet na akutní onemocnění z tepla dvojí optikou. Tou první je ucelený systém tzv. Čtyř vrstev – Si Fen. Učení o těchto různě hlubokých vrstvách, jež tvoří náš organismus, vychází ze školy Wen Re Bing, která se rozvinula během dynastie Qing. Základním dílem je Pojednání o teplých nemocech z roku 1746 (Wen Bing Lun), jehož autorem je slavný lékař Ye Tian Shi. Nemoci tříděné podle učení o Si Fen mají tyto společné rysy – vstupují do těla nosem a ústy, u všech je horečka, jsou infekční a mají rychlý vývoj. Tento náhled se výborně hodí na posouzení nemocí, kde je rychlý rozvoj onemocnění se silnými projevy horkosti. Častěji se proto využívají v jižních regionech, v teplejším klimatu a u infekčních onemocněních, které mají epidemiologický ráz.

Na naše běžné „chřipečky z teplého ofouknutí" nám bude stačit klasický pohled přes obrazy orgánů Zang-Fu. Jarní a letní virózy tak nejčastěji spadají pod Napadení Plic větrným horkem, k němuž může dojít i v průvanu, náhlým oteplením počasí mimo sezónu (pro poslední roky typický jev – několik dní jsou standardní jarní teploty kolem 10°C a pak najednou 16°C a více). Obvyklými příznaky počínajícího nachlazení je kašel s vykašláváním hustých nažloutlých hlenů, ucpaný nos, hustá rýma (dožluta), bolesti a pálení v krku, zarudlé oči a jejich případné pálení. Součástí může být mírná třesavka, odpor k chladu, horečka či pocit horkosti.

Nejčastěji se k léčbě používají dvě směsi – Sang Ju Yin a Yin Qiao San. Obě vyšly v díle Systematické rozlišování teplých nemocí v roce 1798, autorem je mistr Wu Tang alias Jutong. Zatímco Sang Ju Yin se zaměřuje na vyhnání škodliviny z povrchových vrstev organismu, Yin Qiao San kutá škodlivinu z větší hloubky, a sice hrdla – skvělá směs na bolesti v krku při současném ofouknutí.

Císařskými bylinami Sang Ju Yin jsou listy morušovníku (Sang Ye) a květy chryzantémy (Ju Hua) – obě léčivky patří do skupiny Yao, které svou ostrou chutí a chladnou povahou otevírají povrch a vyhání tím teplý vítr. Chryzantéma navíc umí pročistit oči, což oceníme v léčbě očních zánětů.

Yin Qiao Sanu vévodí květy zimolezu (Jin Yin Hua) a zlatice – lidově zlatého deště (Lian Qiao). Tyto byliny se řadí mezi Yao, které pročišťují horko a odstraňují jedovatost, což napovídá, že tato směs bude pracovat s hlouběji usazeným horkem, v tomto případě na úrovni krku – bolesti a pálení v hrdle.

Základem léčby každé nemoci je klid, úprava stravy směrem k lehké a výživné – kaše, polévky (zejména vývary), a naopak vynechání sladkého, mléčného a potravin, které zahřívají, jako zázvor, skořice, kurkuma, pepř, červené maso, káva, alkohol apod.

V zimě nám při nemoci pomáhaly teplé potraviny, v létě naopak svěží a chladné povahy. Vhodnou úpravou však je páření, blanšírování, syrová strava by oslabený organismus zbytečně zatížila. 

Prospějí tyto potraviny:

  • Obiloviny – amarant, ječmen, špalda, žito, nepražená pohanka (barvy zelené nikoliv hnědé), slzovka, kroupy, jáhly
  • Luštěniny a maso – tofu, fazole mungo a jejich výhonky, adzuki, hrách, králičí, vepřové, kapr, sladkovodní ryby, mušle
  • Zelenina – brokolice, celer, cuketa, chřest, květák, kukuřice, lilek, mangold, špenát, žampióny, rajčata, červená řepa, kapusta, ředkev, zelí
  • Ovoce – exotické plody, jablka, hrušky, meloun, jahody, švestky, avokádo
  • Ostatní – máta peprná, listy i kořen pampelišky, meduňka, majoránka, kopr, čekanka, šípek, mořské řasy, zelený ječmen, sezam, kešu, miso, sójová omáčka, zelený čaj


Pomoci si také můžete akupresurou následujících bodů:

  • LI 4 – He Gu, který se nachází na hřbetu ruky, uprostřed prostoru mezi záprstními kostmi palce a ukazováčku. Na nejvyšším vyklenutí svalu, který se ukáže, když palec přitáhneme k ukazováčku. Při stimulaci máme prsty uvolněně od sebe. Tento čtvrtý bod na dráze Tlustého střeva umí regulovat Wei Qi a pocení, vyloučit vítr a uvolnit povrch. Zároveň se využívá v léčbě rýmy, bolestí hlavy i horečky (nepoužíváme v těhotenství).
  • TE 5 – Wai Guan – Luo bod dráhy Trojitého zářiče, který najdeme na hřbetu ruky, 2 cuny za zápěstní rýhou – za vnitřní hranou vřetení kosti (ulnární strana radia). Tento bod také uvolňuje povrch a vylučuje vítr. Lze využít i pro bolest hlavy.
  • LI 20 – Ying Xiang je skvělý na léčbu rýmy ze všech příčin. Umí krásně uvolnit nos a vyloučit vítr. Nachází se v nazolabiální rýze, v úrovni středu okraje nosního křídla.
  • LU 11 – Shao Shang – silný bod pro léčbu bolestí v krku nacházející se na dráze Plic. Najdeme jej u dolní hrany nehtu palce ruky – na průsečíku čar, které se spojí, když protáhneme přímky podél vnější strany nehtu a pod ním. Je poněkud nepříjemný, ale účinný.

 

 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek