Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

Chřipka a viróza očima TCM

Na podzim nás rády navštěvují respirační onemocnění, proto se dnes podíváme, jak se na nachlazení, chřipku či virózu dívá tradiční čínská medicína.

Za všemi těmito nemocemi vždy stojí vítr – Feng. A v případě podzimních a zimních viróz je příčinou i chlad – Han, který vítr do organismu zafouká. Pokud máme silnou obranyschopnost organismu, slovy TCM Wei Qi, žádný vichr z hor nás nemůže ohrozit.

Slovutný čínský lékař Zhang Zhong Jing, který žil v letech 150-215 n.l., napsal dosud nepřekonané dílo Shang Han Za Bing Lun neboli Pojednání o zranění chladem. V něm popisuje, kterak větrný chlad – Feng Han proniká do našeho organismu a v něm vyvolává zdravotní potíže. Vítr nejdříve narazí na stříšku našeho organismu, tzv. oddíl Tai Yang, čemuž odpovídají příznaky časného nachlazení. A v tomto okamžiku je třeba jednat, aby patogen nemohl pronikat hlouběji do organismu a po pár dnech se neproměnil např. v zánět průdušek, či dokonce zápal Plic.

Mezi příznaky počínajícího onemocnění patří odpor k chladu, lehká horečka se zimnicí, bolesti hlavy, ztuhlost šíje a zátylku (zde jsou body, kterými do organismu proniká vítr), povšechná bolestivost těla, bolesti beder, kloubů, vodnatá rýma. Pokud se přidá i kašel a dušnost, škodlivina již stihla proniknout hlouběji a usadila se v Plicích. Na tento obraz nemoci se dává Ma Huang Tang, event. lze podat směs Xiao Qing Long Wan neboli Pilulku tyrkysového draka. V případě, že se k výše uvedeným příznakům přidá pocení, užívá se Gui Zhi Tang – Skořicovníková směs.

Pokud se užije správně zvolená směs záhy po propuknutí prvních příznaků, obvykle jsme do druhého dne fit. Pokud se to nepodaří, nejčastější komplikací takového podzimního ofouknutí je produktivní kašel. Na jeho zvládnutí se hodí směs pečlivě vybraných bylin, které uvolní Plíce a přemění hlen, aby kašel a dušnost zmizely – Obnova hlubokého dechu.

Při každé nemoci lze efektivně pomoci správnou stravou. U nachlazení se důsledně vyhýbáme všemu, co nás zachlazuje a zahleňuje, což je syrová strava, mléčné, sladké a přemíra moučného. Dáme přednost lehce stravitelným a tepelně upraveným pokrmům, skvělé jsou v tomto případě polévky, zejm. vývary, nebo kaše z rýže, kukuřice, žita či jáhel. Zařadíme potraviny, které umí přeměnit hlen – ředkev, cibule, mandarinky, arašídy, hořčičné semínko, mandle, hlíva.

Mistrem v zastavení nemoci z chladu je čerstvý zázvor – Sheng Jiang. Svou lehce teplou povahou a ostrou chutí umí pocením uvolnit povrch a vyhnat škodlivý chlad. Zároveň se podílí na zastavení kašle. Když venku prochladneme a večer máme pocit, že na nás něco leze, tak je super nápad si uvařit silný odvar ze zázvoru. Nakrájíme malý kousek, ca 2 cm na plátky a dáme vařit do ca 300 ml vody na 20 minut na mírný oheň. Následně scedíme a ještě teplý vypijeme. Zabalíme se do peřin a vypotíme se ze všeho zlého. Rozhodně pak již nechodíme ven, neboť zázvor umí mocně otevřít povrch a vyhnat škodlivinu z těla ven, ale póry zavřít neumí, takže by do nás snadno mohlo něco dalšího zafoukat.

A pokud se ptáte, zda si můžete do zázvorového odvaru přidat med a citrón, pak odpovídáme „ne“. Citrónem by se zbytečně utlumila síla Sheng Jiangu, neboť ochlazuje, a med by nám zbytečně oslabil Slezinu, na jejíž dobré kondicí stojí celý imunitní systém.

Pomoci si také můžete akupresurou následujících bodů:

  • LI 4 – He Gu, který se nachází na hřbetu ruky, uprostřed prostoru mezi záprstními kostmi palce a ukazováčku. Na nejvyšším vyklenutí svalu, který se ukáže, když palec přitáhneme k ukazováčku. Při stimulaci máme prsty uvolněně od sebe. Tento čtvrtý bod na dráze Tlustého střeva umí regulovat Wei Qi a pocení, vyloučit vítr a uvolnit povrch. Zároveň se využívá v léčbě rýmy, bolestí hlavy i horečky (nepoužíváme v těhotenství).
  • TE 5 – Wai Guan – Luo bod dráhy Trojitého zářiče, který najdeme na hřbetu ruky, 2 cuny za zápěstní rýhou - za vnitřní hranou vřetení kosti (ulnární strana radia). Tento bod také uvolňuje povrch a vylučuje vítr. Lze využít i pro bolest hlavy.
  • LI 20 – Ying Xiang je skvělý na léčbu rýmy ze všech příčin. Umí krásně uvolnit nos a vyloučit vítr. Nachází se v nazolabiální rýze, v úrovni středu okraje nosního křídla.

P. S. Pokud Vás zajímá, jak na chřipečky v teplých částech roku - píšeme o tom ZDE.

 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek