Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

Fytoterapie – královská disciplína TCM

Svět bylin je pestrý a mocný. Cesta k jejich porozumění však není snadná. Fytoterapie neboli bylinná léčba je náročná na studium i následné využití v praxi z mnoha důvodů.

Yao neboli léčivek jsou tisíce. U nich je třeba si pamatovat nejen jejich čínský název, ale i latinské označení, aby se terapeut mohl orientovat v obsáhlých herbářích. Pro správné použití bylin zdaleka nestačí znát jejich účinky, ale také povahy, chutě a tropismus. O tom jsme psali již dříve v článku ZDE

Ani samotná znalost vlastností jednotlivých léčivek nedostačuje k jejich používání. Málokdy se totiž využívají tzv. Dan Fang neboli jednoduché recepty s jednou léčivou bylinou. Monoterapie by v dnešní době komplikovaných nemocí nejspíš nevedla ke kýženému výsledku. K tomu je třeba sestavit tzv. Fu Fang – složený recept. A na to terapeut potřebuje znát principy vzájemného kombinování bylin, kontraindikace, dávkování, metody příprav, formu podání a zákonitosti psaní receptů. Pak může vzniknout skutečně účinná směs na míru pacientových potíží. Soudobá směs obvykle obsahuje kolem 8-12 bylin. Ale někdy je zapotřebí použít i 20 Yao.

Obvykle, než terapeut přistoupí k napsání receptu, udělá si řádné vyšetření, které zahrnuje obsáhlé dotazování, diagnostiku z jazyka a odebrání pulzu. Při sestavování směsi si poté terapeut určí primární léčebný cíl a eventuelně zohlední i sekundární cíle. Např. pacient trpí bolestmi hlavy, které vznikají ze stoupajícího Jaterního Yangu. Primárním cílem léčby je stáhnout nadbytečný Yang a rozhýbat stagnující Qi a Krev, která stojí za bolestmi hlavy. Sekundárním cílem je doplnění Yinových složek, aby se potíže nevracely.

Recept podle principů čínské fytoterapie má vlastní hierarchii. Nejvýše stojí císař – bylina, která míří na hlavní cíl léčby. Pod ním je ministr, který zesiluje terapeutickou akci císaře. Následuje asistent, jenž ošetřuje další průvodní příznaky, nebo ohlazuje razantnost císaře a ministra, event. stojí v opozici, jde proti účinku císaře, ale prospívá celkovému záměru léčby. A posledním článkem je posel – ten navádí směs do vybraných částí těla nebo harmonizuje účinky různých bylin, event. pomáhá Slezině a Žaludku strávit těžká Yao. Každý stupeň hierarchie může být obsazen pouze jednou léčivkou, nebo celou skupinou, záleží na charakteru potíží. 

Pro lepší představu si ukážeme hierarchii na starodávné směsi Si Wu Tang z 12. století. Ikonická směs „Čtyř substancí" je připisována lékaři Chen Shiwenovi a vyšla v díle Předpisy Taipingského úřadu harmonických receptů prospívající lidu. Jednoduchá směs tvoří základ mnoha dalších receptů na doplnění Krve.

V této směsi jsou dva císařové - Shu Di Huang – upravený kořen rehmanie lepkavé a Dang Gui - kořen děhelu čínského.
Oba kořeny silně doplňují Krev. První se více soustředí na její materiální formu a druhý na její aspekt pohybu. Ministrem je tu kořen pivoňky bělokvěté - Bai Shao, který doplňuje Krev a ochraňuje Yin. A asistentem je koprníček wallichův - Chuan Xiong, který oživuje oběh Krve a napomáhá její distribuci po těle.

Tato směs odkazuje na jednotlivá roční období:
• Dang Gui poukazuje na jaro, které je pod taktovkou elementu Dřeva, a vyznačuje se dynamičností a růstem,
• Chuan Xiong symbolizuje léto a hybatele Oheň, tedy maximální Yang a pohyb,
• Bai Shao svou bílou barvou i funkcí zadržet to dobré uvnitř odkazuje na podzim a kovový prvek,
• Shu Di Huang též nazývaná „černá esence" symbolizuje strnutí, sestoupení ke kořenům, a tedy zimu a element Vody.

Fytoterapie je fascinující forma léčby, jejíž ovládnutí potřebuje plné ponoření se do světa bylin. V rámci Studia pěti dovedností tomuto umění vyučujeme. Vše o studiu na www.tcminstitut.cz

 

 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek