Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

Božská Yao

Čínská fytoterapie je fascinující obor čínské medicíny. Úžas budí neuvěřitelné množství používaných léčivek, jejich dokonalý popis, třídění i promyšlené směsi, jejichž účinky prověřila tisíciletí.

Léčivka se po čínsku řekne Yao. Ovšem původně toto slovo označovalo vše, co nám dává příroda, tedy i jídlo. A tak není divu, že i strava je lékem. V dávných dobách mnohdy to jediné, co měli prostí lidé k dispozici k ovlivnění zdravotního stavu. Až na přelomu 19. a 20. století se slovo Yao vyčlenilo pro popis toho, co se používá k léčbě onemocnění.

Nejstarší, výchozí dílo čínské fytoterapie pochází z třetího století našeho letopočtu. Je připisováno mýtickému císaři Shen Nongovi, který údajně žil v letech 2737–2697 př. n. l. Shen Nongovi se přezdívá „Božský zemědělec" a je považován za zakladatele farmakologie a bylinné léčby. Toto základní dílo nese název Shen Nong Ben Cao Jing (Kánon Božského zemědělce) a popisuje 365 léčivek, na každý den roku jednu. Ze 16. století pochází další významné dílo Ben Cao Gang Mu (Osnova lékopisů), které sepsal venkovský lékař Li Shi Zhen. Velmi podrobně popisuje téměř 1900 Yao. V současné době existuje Velký lexikon čínských Yao s 9000 léčivkami.

V čínské fytoterapii se používají nejrozličnější části rostlin (listy, větve, kůry, kořeny, kůry kořenů, oddenky, stonky, květy, plody, oplodí, čnělky a blizny, semínka…). Navíc se některé části léčivek dále upravují, nejčastěji namáčením ve vodě či alkoholu, vařením, uzením, pražením či fermentováním. A tak se z jednoho Yao hned stanou dvě i více a každé má díky úpravě (trochu) jiné vlastnosti. Historicky se též hojně využívaly minerály, části živočichů či jejich produkty.

Velmi důležitá je u čínských léčivek tzv. geoautenticita. Tj. místo, kde byla léčivka získána. Díky svému původu získává specifické vlastnosti, které pak odpovídají popisům uvedených v klasických textech. Z jiných krajin se byliny vyznačují jiným obsahem léčivých látek, jako jsou alkaloidy, glykosidy, minerály, vitamíny a další. A proto je nejúčinnější např. ženšen ze severozápadu Číny, světlice barvířská ze Západu a mandarinková kůra z Kantonu. I u nás se dá vypěstovat celá řada čínských rostlin jako kustovnice, schizandra, magnolie či zimolez, ale bohužel jejich léčebný efekt zdaleka nebude takový jako z jejich domoviny.

Každé Yao se vyznačuje určitými vlastnostmi, které staří Číňané popsali jako čtyři povahy, pět chutí a tropismus. Vlastnosti jsou dány geoautenticitou, použitou částí léčivky, dobou sběru a úpravou před použitím.

Povaha nám říká, jaký termodynamický účinek bude mít Yao na organismus. Rozlišujeme studenou, svěží, teplou a horkou povahu. Pět chutí předurčuje léčebné vlastnosti, neboť napovídají, co se stane s Qi po jejich konzumaci. Ostrá chuť má schopnost Qi rozptýlit, kyselá naopak uchovává, zadržuje, zpevňuje a svírá, sladká chuť doplňuje a prospívá, harmonizuje, hořká vyvolává sestup a vypouštění, vysušuje a doplňuje Yin, slaná chuť vyvolá vyprázdnění (dobře známý účinek slaných minerálních vod :-), změkčuje tvrdé a rozptyluje akumulace. Tropismus odkazuje na akupunkturní dráhu/dráhy, do kterých léčivka vstupuje a kde tedy bude nejvíce působit.

Čínské herbáře řadí léčivky do jednotlivých skupin, které pracují s určitými patologiemi v organismu. Např. skupina bylin, která „pročišťuje horko a vypouští oheň" bude léčit patologický Yang v organismu, který může způsobit všemožné potíže jako např. zarudlé kožní vyrážky, vysoký krevní tlak, horečku, podrážděnost, nespavost, bolestivé močení tmavé moči, afty v ústech, zvětšené uzliny atd. U každé byliny se pak kromě obvyklého popisu, doby sběru a úpravy uvádí i povaha, chuť a tropismus. Následují účinky a nejčastější kombinace s dalšími léčivkami, dávkování a případné kontraindikace v užívání. Mnohé herbáře obsahují i receptury na konkrétní obrazy nemocí. Jedná se tak mnohdy o velmi komplexní lékopisná díla, z nichž zkušený terapeut dokáže připravit pacientovi směs na míru jeho konkrétních potíží. Všichni absolventi našeho Studia Pěti dovedností umí s takovými léčivkami pracovat a objednávat individuální směsi z naší bylinkárny.

 

 

 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek