Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

Čínská metafyzika a medicína

Tradiční čínská medicína je neodmyslitelně spjatá s daoismem. Filosofickým směrem, který byl kdysi živoucím základem nejen pro medicínu, ale také čínskou astrologii, Feng Shui, Qi Gong, bojová umění a další.


„Podle něj (daoismu) je svět tvořen z Qi, prapůvodní substance-energie, skládající se ze dvou protikladných, avšak v sobě obsažených a spojených složek – Yinu a Yangu. Vlastnosti Yinu a Yangu a zákonitosti jejich vzájemných vztahů proto předurčují chování všech věcí a jevů,…"


Nicméně učení o Yinu a Yangu není vázáno pouze na daoismus. Z těchto dvou zdánlivě protichůdných prasubstancí vychází i další filosofické směry staré Číny – např. konfucianismus a celá řada škol napříč věků – od starověku přes středověk až po novověk.


Yin-Yangový princip je základem nejen děl filosofických, ale i historických, věšteckých či právě lékařských. Možná, že více se o Yinu a Yangu můžeme dozvědět právě z děl lékařských než filosofických. Nevíme, kde se poprvé termíny Yin a Yang objevily. Dochovaná díla s nimi již pracují jako s něčím, co je zřejmé, maximálně rozvádějí toto učení do větší hloubky, aby mohlo být lépe porozuměno výkladu, kterému se věnují.


Učení o Yinu a Yangu lze využít k popsání našeho duálního světa. Ale za jeho hranicemi leží Dao. Slovy nepopsatelná síla – Život sám, který dává základ myriádám tvarů a forem života. Dao má dvě stránky – onu tvořící, kterou nedokážeme postřehnout našimi smysly. A pak je zde druhá, kterou umíme smysly uchopit. A právě onu „viditelnou" část Daa popisujeme pomocí Yinu a Yangu. Již v základním textu daoismu - knize Dao De Jing se píše:

“Dao – nevydělená všeobjímající prázdnota; v ní se rodí prvotní podoba bytí – prvopočáteční jednolitá a beztvará prasubstance Qi; Qi v sobě obsahuje dva praprvky, anebo lépe řečeno dvě své opačně pólované složky – Yin-Yang; Vzájemnou součinností Yin-Yangu se rodí všechno ostatní."
„Dao plodí jedno, jedno plodí dvě, dvě plodí tři, tři plodí všechny věci. Každá z bytostí nese ve svém týle temnotu (Yin), ve svém náručí objímá světlo (Yang). Proudící životodárný dech (Qi) je uvádí v soulad."

Stvoření všeho
Tvoření světa lze popsat pomocí bi- tri- a hexagramů. Jedno plodí dvě, dvě tři a tři vše znamená, že stvoření světa probíhalo ve třech krocích. Pokud vezmeme uvedený citát jako základní vodítko k procesu vzniku našeho světa, pak nejdříve z Dao povstala Qi, která má své krajní formy – Yin a Yang. Ty jsou znázorněny formou jedné čáry. Následně na to vznikly dvě – Nebe a Země, které mají čtyři formy. Ty se znázorňují pomocí bigramů. Představují mimo jiné čtyři roční období, čtyři světové strany, čtyři nebeské konstelace (megasouhvězdí) čínského Nebe a další hmotné věci v našem světě. Následně na to přidáním třetí čáry vzniká koncept trigramů, tedy vztahu Nebe (Tian) – Člověka (Ren) – Země (Di). O nich jsme psali ZDE. Kombinacemi trigramů mezi sebou pak vzniká vše v podnebesí.

Jedno rodí dvě
Nejdříve „povstal" Yin a Yang. Z potenciálu všeho – Jednoty – Daa se vydělily dvě protikladné složky – Yin a Yang.

Dvě rodí čtyři
Yin a Yang následně svou vzájemnou kombinací rodí čtyři. Konkrétně z Yangu vznikne Velký Yang (Tai Yang) a Malá Yin (Shao Yin) a z Yinu – Malý Yang (Shao Yang) a Velká Yin (Tai Yin).

Čtyři rodí osm
Z těchto čtyř kvalit se jejich vzájemnou kombinací zrodí osm, jež představují trigramy: Qian – Nebe, Kun – Země, Dui – Jezero, Gen – Hora, Li – Oheň, Kan – Voda, Zhen – Hrom, Xun – Vítr (viz. obrázek). Každý trigram symbolizuje několik věcí a obsahují v sobě vše, co nás obklopuje, ať už z přírody nebo světa zvířat, světa lidí a jejich života.

Osm plodí vše
Zdvojnásobením trigramů získáme 64 hexagramů. Z pohledu čínské metafyziky je skrze tyto proměny popsáno uspořádání celého našeho světa viz. obrázek. Všechny hexagramy popisuje slavná Kniha proměn – Yi Jing, jejíž stáří se odhaduje na 4000 let. Nejčastěji se používá jako orákulum – tedy věštecký nástroj, kdy dává odpovědi na všemožné otázky lidského života. Její moudrost se používá nejen v běžném životě ale také v rámci Feng Shui a léčby. Např. pro současnou psychoterapeutickou praxi ji objevil Carl Jung, který o ní řekl: „Yi Jing se nepodává s důkazy a výsledky, nestaví se na odiv, není snadno přístupný. Jako část přírody čeká, až bude objeven. Nenabízí ani fakta ani moc, ale pro milovníky sebepoznání moudrosti, jsou-li tací, se mi zdá být tou pravou knihou". Své uplatnění nachází i v terapii pomocí metod TCM. Může pomoci odkrýt skryté aspekty nemoci, které nevězí ani tak ve fyzickém těle, jako v bolavé duši.


Zdroj citací: ANDO, Vladimír. Klasická čínská medicína: základy teorie. 9. české vydání. Hradec Králové: Svítání plus, 2014-. ISBN 9788086601274.

 

 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek