Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

Zpevněme své energetické štíty proti virózám a nachlazení!

Naše tělo před průnikem patogenu chrání Wei Qi neboli Obranná Qi. Ta koluje v povrchové vrstvě organismu (mimo akupunkturní dráhy) a chrání tělo před vstupem škodliviny dovnitř. Lze ji přirovnat k imunitě.

S podzimem přicházejí různé virózy a nachlazení. Však již nyní pediatři hlásí plné ordinace rýmujících a kašlajících dítek, které odpadly po pár dnech ve školkách a školách. Náš imunitní systém dostal v posledním roce a půl na frak. Mnohdy jsme měli omezené možnosti sportování i pobytu na čerstvém vzduchu. Restrikce se dotkly i obyčejného lidského setkávání, povídání s přáteli a pobývání v širším kruhu rodinném. Na silné imunitě se totiž nepodílí jen dobrá fyzička, ale také psychická pohoda.

Dnes se na imunitu podíváme očima tradiční čínské medicíny. A hlavně na to, jak ji můžeme zase posílit a dostat se tak do skvělé kondice. Jdeme na to.

Naše tělo před průnikem patogenu chrání Wei Qi neboli Obranná Qi. Ta koluje v povrchové vrstvě organismu (mimo akupunkturní dráhy) a chrání tělo před vstupem škodliviny dovnitř. Lze ji přirovnat k imunitě. O kvalitě a pevnosti naší ochranné energetické vrstvy (= energetického brnění) rozhodují Plíce, Slezina a Ledviny (vnímáme je jako energetické orgány, mají v těle širší úlohu, než čistě anatomicky vymezené orgány pohledem moderní medicíny).
Na imunitě se nejvíce podílí naše Slezina (vnímáme jako celý systém trávení). Její rolí je vyrobit z potravy oživující energii našeho těla – Qi. Nejen jídlo, ale i emocionální strava musí být Slezinou „strávena“ a přeměněna ve vitální Qi.


Slezina má ráda pravidelnost a střídmost. Potěšíme ji potravinami sladké chuti, žluté barvy či kulatého tvaru, např.:

  • kukuřice, jáhly, rýže, oves, špalda
  • kořenová zelenina, batáty, brambory, dýně, řepa, fazolky
  • meruňky, med
  • lískové ořechy, kokos, arašídy
  • téměř všechno maso je sladké chuti: hovězí, husí, kuřecí, králičí, telecí, vepřové
  • máslo, podmáslí, čerstvý sýr, tvaroh, jogurt
  • cibule, heřmánek, lékořice, anýz, fenykl, kari, kmín, šafrán, paprika

Slezinu zraňuje chlad či přemíra mléčného, smaženého a sladkého. A doporučení neznámého čínského mudrce nejen pro dobré trávení zní: „100 kroků po jídle Ti zajistí 99 let života.“


Další orgán, který se posílí na imunitě, jsou Plíce. Plíce k energii transformované z potravy přidají Qi získanou dýcháním a tuto celkovou Qi distribuují po celém těle. Její součástí je i zmiňovaná obranná Qi – Wei Qi – naše energetické brnění, které odráží patogeny neboli Xie Qi (škodlivou energii).


Plíce můžeme posílit řadou dechových cvičení, pohybem a pobytem na čerstvém vzduchu. Není nutné cvičit hodiny, stačí 15-20 minut denně, ale pravidelně (to zase zbožňuje Slezina, vzpomínáte?). Cvičení rozhýbá Qi v těle, aby mohlo volně proudit v drahách a rozpouštět případné stagnace a blokády. A také udělá dobře psychice!


Z potravin Plicím prospívá:

  • dlouhozrnná rýže, slzovka, ječmen, jáhly
  • bílé fazole, čočka
  • jarní cibulka, ředkvičky, ředkve, pórek, kedlubny, cibule, křen, pažitka, česnek, zázvor
  • celer, květák, černá ředkev, mrkev, křen, lotosový kořen
  • jablka, hrušky, citróny, šípky
  • kachna
  • kmín, kardamom, koriandr, kurkuma, kajenský pepř, hřebíček, bazalka, řeřicha, fenykl, česnek, šalvěj, saturejka, tymián, rozmarýn, len, jeřabina, majoránka, rakytník, echinacea, máta klasnatá
  • gomasio, sezamový olej


Plíce dusí kouření či vdechování jiných toxických látek. Není divu, že Covid-19 si oběti často vybírá mezi kuřáky. Ale pozor! Plíce dále oslabuje smutek či lítost. Proto je důležité si zachovat pozitivní rozpoložení.

Třetím orgánem, který se podílí na kvalitě naší obranyschopnosti, jsou Ledviny. Zároveň jsou aktivní součástí našeho dechu. Při nádechu vždy posíláme část až do samých Ledvin. Kvalita Ledvin tedy závisí na kvalitě Plic a naopak. O jejich přirovnání ke kořenu našeho života jsme již psali např. tady. Nyní jen stručné připomenutí. Ledviny stráží naši životní esenci Jing. Její kvalita závisí na vrozených dispozicích a na dobré životosprávě. Ve 40 letech je kapacita naší esence na své polovině, síla Ledvin přirozeně slábne a s ní i celý organismus. Proto jsou staří lidé tak křehcí. Esenci je tedy třeba chránit jako oko v hlavě.

Čím můžeme Ledviny posilovat?

  • obilovinami (obilí je možno před vařením upražit - dodá to Yang)
  • nákypy
  • hustými výživnými polévkami
  • dlouhými vývary z kostí, s řasou
  • malými tmavými fazolemi (adzuki, fazole ledvina)
  • praženými oříšky, semínky
  • kořenovou zeleninou
  • sušeným ovocem a zeleninou
  • mořskými rybami
  • anýzem, skořicí a hřebíčkem


Ledvinám škodí chlad. Pozor tedy na prochladnutí, chladná rána a teplá odpoledne svádí k lehčímu oblečení, je však třeba se již teple oblékat. Ledviny též silně oslabuje strach. Takový ten, který pociťujeme při existenciálních nejistotách. Je tedy třeba se obrnit vírou v dobré dny a opásat se důvěrou, že vše se děje tak, jak má. A když k tomu posílíme svou imunitu, nic nás nemůže vychýlit z rovnováhy, která se rovná pevnému zdraví!

 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek