Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

Zimní slunovrat – čas naděje a smíření

Adventní čas nás neochvějně vede čím dál hlouběji do našeho nitra. Až do Zimního slunovratu – Dong Zhi bude Yin nabírat na síle. Svého maxima dosáhne 21. 12. 2021 v 17:01.

A jak nás učí zákonitosti tohoto světa, v maximu jedné polarity se zrodí druhá. To znamená, že z tohoto bodu se pomalu zase začne vynořovat yangová energie a růst až do letního slunovratu, než se vlády opětovně ujme Yin. A tak stále dokola v dokonalé souhře naší planety.

Pojďme využít magické síly slunovratu k urovnání nesourodého v našich životech i společnosti. Yin už dál neporoste, začíná narůstat yangová energie změny. A to je příležitost uzavřít minulost a otevřít se nové budoucnosti. Pokud využijeme adventní čas na úklid v naší duši, můžeme pak směle odhodit staré a nefunkční a naladit se na nové, co s rostoucím Yangem bude snáze vstupovat do našeho života.

Někdy je však velmi těžké se vzdát nepoužívaných věcí, jež nás obklopují, natož propustit z blízkosti osoby, které nás obírají o cenný čas a energii. A vůbec nejtěžší bývá odložit nefunkční vzorce myšlení. Třeba Vám ke změně pomůže vysvětlení vzniku světa tak, jak jej chápali taoističtí mudrcové:

Vše má svůj Zdroj. Všechny věci, příroda i lidé pocházíme ze stejného Zdroje. Na počátku bylo velké Nic a z Něho vzešlo vše. Taoisté tento Zdroj nazývají Dao (Tao), křesťané Bůh. Stále je však řeč o tom samém. Dao je popisováno jako nevydělená všeobjímající prázdnota. Vlastně je to NIC a VŠE, neboť toto Nic v sobě zahrnuje všechny eventuality.

„To, které rodí, samo není zrozené. To, které mění, samo je neměnné. Nezrozené dokáže rodit život, neměnné dokáže měnit,“ říká o Dao Lie Zi (5.-3. st. př. Kr.)

V Dao se rodí prvotní podoba bytí – prvopočáteční jednolitá a beztvará prasubstance Qi. Qi v sobě dále obsahuje dva protiklady – Yin a Yang, které dávají základ vzniku našeho duálního světa. A vzájemnou součinností Yin a Yangu se rodí celý svět.

A nyní se podíváme na rozdílné chápání světa. Naše západní mentalita popisuje jevy, které kolem vidí a ty se snaží nějak utřídit do menších celků, aby byly snáze popsatelné. Neustále se díváme dopředu. Od minulosti odvozujeme budoucnost.

Taoističtí mistři šli dozadu – po proudu dění a tam hledali odpověď na současnou otázku. Stejně tak i my v tradiční čínské medicíně hledáme kořen nemoci v minulém dění. Taoisté říkají, že pohyb vpřed je pouhým klamem, neboť vše se odehrává v cyklech. Vše se v konečném důsledku musí navrátit do podoby, z níž vzniklo, neboť takový je zákon yin-yangových proměn. „Našim smyslům se sice může zdát, že existují nepřeberná množství druhů věcí a zákonitostí, ale ve skutečnosti se jedná jenom o Qi a o činnost jejích dvou vzájemně spojených složek: Yin-Yangu,“ píše Vladimír Ando v Klasické čínské medicíně.

Zní to příliš esotericky? Nemělo by, neboť i současná věda na poli fyziky dochází k podobným závěrům. Na počátku světa také nebylo „nic“ – vědci nazýváno fyzikální vakuum, které není tak úplně ničím, neboť v něm je přítomno „nulové“ elektromagnetické záření a probíhá zde spontánní vznik a zánik páru částice-antičástice. A nejnovější experimentální výzkumy ve švýcarském CERNu jsou ještě blíž starodávným taoistickým tezím.

Pokud jsme všichni z jednoho Zdroje, pak mezi námi nemůže být rozdílů. Ony odlišnosti jsou pak dány pouze projevy naší mysli a tužbami ega. To naše myšlenky utváří svět, ve kterém žijeme. A bohužel i ten svět, který nás rozděluje. Pokud však začneme utvářet náš život vědomě, nenecháme se strhávat každodenními dramaty, jež nám nabízí média a sociální sítě, záhy uzříme pravou podstatu lidského bytí. A ta je pro všechno živé na Zemi stejná.

Každým okamžikem volíme to, co do svého života pouštíme. Jsme to pouze my, kdo rozhoduje o tom, čemu dáváme pozornost. Zkuste vyzkoušet se třeba i na jeden jediný den odpojit od mediálního šumu a algoritmů sociálních sítí. A uvidíte, že Váš den bude klidnější a získáte více času na sebe a své blízké.

"Umění míru je lék pro nemocný svět. Ve světě je zlo a nepořádek, protože lidé zapomněli, že všechny věci vycházejí z jednoho Zdroje. Vraťme se k tomuto Zdroji a zanechme všech sebestředných myšlenek, malicherných tužeb a hněvu. Kdo nic nevlastní, vlastní všechno." ~ Morihei Uešiba

Zanechme svárů a neporozumění. Namísto toho, co nás rozděluje, hledejme to, co nás spojuje. Dovolme si být laskaví k sobě i druhým. Rozpomeňme se, že náš svět je jedno-duchý, neb všichni jsme z jednoho Ducha. Využijme k proměně našich životů i sílu nadcházejícího slunovratu a můžeme v radosti očekávat nový rok 2022!

Přeji Vám z celého srdce klidný adventní čas a láskyplné svátky vánoční a v novém roce se těším zase na čtenou!
Lucie

 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek