Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

Tai Re - původce nemocí u nejmenších dětí

Mezi vnitřní příčiny nemocí patří i vrozená konstituce. Ta se formuje při samotném početí, během vývoje plodu v matčině lůně a v dětském věku.

Faktory, které ovlivňují vrozenou konstituci, jsou zejména: celkový stav rodičů během početí (a to nejen fyzický, ale i psychický), stav nastávající maminky
a dědičné vlivy (nejvíce se projevují až tři generace nazpět, je tedy dobré znát rodinnou historii a anamnézu). Tradiční čínská medicína má pečlivě zpracovanou i samotnou péči o plod během těhotenství – psali jsme ZDE.

V tradiční čínské medicíně se proto nedoporučuje oplodnění např. během bouřky nebo při emočním vypětí, neboť tím se dítku může do tzv. Přednebeské esence vmíchat i horkost. To samé může nastat během hektického těhotenství, kdy Yang převažuje nad Yinem (aktivita – fyzická i mentální nad klidem a odpočinkem). Děťátko se pak může narodit s tzv. Horkostí plodu – Tai Re. Podle toho, kde se usídlí, způsobuje široké spektrum potíží včetně imunitních, atopie, opožděného vývoje a moderní medicínou mnohdy neuchopitelných problémů. Vliv Tai Re má tendenci přetrvávat během celého prvního životního cyklu, což je u holčiček do 7 let a u chlapců do 8 let. Často to odpovídá věku, kdy dítě ze svých ranných nemocí takzvaně vyroste. Jako určitá prevence se během těhotenství doporučuje napichování bodu KI 9 – Zhu Bin. Jeho stimulace ve 12. a ve 24. týdnu těhotenství napomáhá rozvoji hezkého a zdravého dítěte.

Kde a jak se Tai Re nejčastěji projeví?

  • Pokud se usadí v Plicích, miminko je hodně plačtivě, má sklon ke kašli, bývá hodně či neustále zahleněné, sípá, event. dojde k přechodu do astmatu.
  • Když si najde cestu do Žaludku, dítku zapáchá z úst, celkově je trochu smrdutější, trpívá na moučnivky, zvrací obloukem ihned po jídle.
  • Také se horkost může uhnízdit v dráze Žaludku, pak je miminko celkově neklidné, je mu věčně horko a má lehce páchnoucí pocení.
  • Horko si umí najít cestu i k samotnému Srdíčku. Když horkost zatěžuje císaře organismu (ducha Shen), děťátko je neklidné, velmi špatně spí, a když se horko přenese do kůže, jsou z toho ekzémy.
  • Tai Re se umí projevit i v Játrech – takové miminko je mrzuté, nevysvětlitelně se vzteká, má neutišitelné noční pláče s pravděpodobností špatných snů, febrilní křeče.
  • Poslední oblastí, kde se horkost hromadí, je oddíl Shao Yang. Ten souvisí se záněty pánvičky ledvinné, častými záněty středouší či zvětšenými uzlinami po stranách krku.

Příroda má i samoregulační mechanismy, jak si s patologickým horkem poradit, a těmi jsou dětská horečnatá onemocnění. Čím vyšší horečky a osypání zažívá dítě během neštovic, pátých, šestých a dalších nemocí, tím více horka se z organismu drenuje. Není tedy ideální nechat dítě očkovat proti všemu, co současná medicína nabízí. Navíc samo očkování vpravuje do organismu další horko. I proto je vhodné jeho aplikaci ošetřit bylinnou kůrou či alespoň akupunkturou.

Děti obecně snadno onemocní, ale rychle se uzdravují. Jejich orgány a dráhy jsou křehké, ale čisté a živé, proto se léčba většinou daří. Při léčbě Tai Re se obvykle podává bylinná směs ve formě granulek, které zvládnou i nejmenší. Vhodná je také akupunktura. Rodiče se nemusí obávat, používají se velmi tenké jehličky, které mnohdy miminko ani nezaznamená. Aplikace je navíc kraťoučká, v řádu pár minut. Skvělým pomocníkem jsou také masáže Tui Na. Ty se snadno naučí i rodiče a velmi tak mohou přispět ke zdárnému průběhu léčby.

Víte o miminku, které trápí nějaké neduhy? Rádi mu pomůžeme na TCM CLINIC.

 

 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek