Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

Spánek jako všelék

Jedním z hlavních principů TCM je interakce mezi yinem a yangem. Yang představuje den, teplo, světlo, energii a aktivitu. Yin je pravým opakem, symbolem noci, tmy, chladu a odpočinku.


Jedním z hlavních principů TCM je interakce mezi yinem a yangem. Yang představuje den, teplo, světlo, energii a aktivitu. Yin je pravým opakem, symbolem noci, tmy, chladu a odpočinku. Když jsme s každodenní přeměnou yinu a yangu v harmonii, během dne jsme aktivní, veselí a v noci uleháme a obracíme se do sebe. Díky této přeměně a přechodu do stavu hlubokého yinu si naše tělo a mysl odpočine a zregeneruje. Abychom ze spánku mohli co nejvíce profitovat, měli bychom si na spánek vyčlenit dostatek času a zajistit vhodné podmínky. 

Tradičně se v Číně doporučovalo, aby se člověk v době před ulehnutím vyvaroval přílišné aktivitě, mluvení, napětí, vzteku či silným emocím. Lidem, kteří měli s usínáním potíže se doporučovalo omezit čtení a studium v pozdních večerních hodinách. Dnes bychom k tomu měli přiřadit redukci sledování televizí a používání elektronických medií. Škodit spánku může i nadměrná konzumace jídla bezprostředně před spaním.

"Poloha na boku s přitaženými koleny pomáhá lépe obnovovat energii než poloha na zádech. Konfucius nikdy nespal jako mrtvola. Je tedy rozumné spát s tělem schouleným a s nataženými končetinami si lehat jen v bdělosti. ... Vždy, když jdete spát, lehněte si na bok s pokrčenými koleny. To zvyšuje qi a vitalitu. Také se čas od času otočte na druhý bok." 

(Pěstování vnitřní podstaty a prodlužování života, 7./8. století)

Jak praví citáty, poloha „schoulení do klubíčka“ nebo taky fetální poloha (poloha plodu) je vhodná ke spánku a je mezi lidmi nejoblíbenější. Přispět ke kvalitnímu spánku mohou i nožní lázně, které již prováděli naši předkové, když nemohli usnout. Jedním z důvodů nespavosti je nahromaděná horkost v těle, která vystoupala do oblasti hlavy a způsobila neklid a hyperaktivitu. Koupel nohou má tak za úkol stáhnout přebytek horka z oblasti hlavy zpět do dolních částí těla. 

Je taktéž důležité, abychom během spánku nebyli v průvanu. Při spánku se obranná energie stahuje z povrchu těla (kde je potřeba během dne) do větší hloubky, takže je náš organismus zranitelnější. Chladný průvan může způsobit akutní či chronické ztuhnutí svalů v oblasti krční páteře a ramen, která zůstávají často odhalená. Chladný vzduch v místnosti nevadí, neboť jsme přikrytí. V ložnici bychom měli dbát na dobrý přístup čerstvého vzduchu. 

A jak dlouho bychom měli spát? Množství spánku, které potřebujeme, závisí na věku, aktivitě, pohlaví i vrozených dispozicích (stejně jako je tomu u jídla, které je dalším velkým zdrojem energie).  Pevná konstituce je spojována s menší potřebou spánku, u slabších jedinců je tomu přesně naopak. 

Ke slavným osobnostem, které spali krátce, patřili Napoleon, Thomas Edison, Margaret Thatcherová a Winston Churchill. Ti všichni spali jen dvě až pět hodin denně. Leonardo da Vinci údajně spal pouhých 15 minut každé čtyři hodiny. Jedná se však pouze o výjimky, pokud by se o takový režim spánku pokoušeli lidé bez dostatečně silné konstituce, mohli by brzy onemocnět. 

„Dát si dvacet“

Polední odpočinek může být prospěšným pro naše zdraví. V zemích, kde je práce během horkého poledne nepříjemná, tento zvyk odpočinku stále přetrvává. Siesta umožňuje dříve vstávat a chodit později spát a využívat tak chladnějších částí dne. Siesta může trvat jednu až dvě hodiny, což odpovídá jednomu spánkovému cyklu (čtyřem fázím, včetně hlubokého regeneračního spánku). Takový polední spánek může mít pozitivní dopad na čilost a aktivitu, snížení rizika stavu letargie a malátnosti. 

V moderní době a nynějšímu pracovnímu nasazení je mnohem praktičtější verze siesty krátké zdřímnutí si přes den, které netrvá déle než půl hodiny. Někdy může být i deset minut spánku přínosných. Krátký spánek může zvýšit bdělost, zlepšit výkon i schopnost učit se. 

Nakonec je to jako téměř se vším – přínosy poledního spánku se mohou u každého člověka lišit. Je důležité vyhnout se spánku těsně po těžkém jídle. Pokud nic z toho nebude přínosem, pak siesta pro nás nebude vhodným způsobem odpočinku.

Nespavost z pohledu TCM

Podle teorie TČM existuje vícero typů nerovnováhy, které mohou způsobit potíže se spánkem, jako je nespavost, mělký spánek, hojné snění či neklidný spánek. Mezi nejčastější důvody, proč se nedostává kvalitního spánku řadíme nedostatek krve a yinu. 

Spánek je jedním z projevů, čemu se v TCM říká Shen neboli mysl, duch. Shen má své sídlo v srdci a jeho usídlení má na starosti krev a yin. Pokud krve a yinu máme dostatek, je duch usídlen v srdci, takže když ulehneme ke spánku, mysl se snadněji zklidní. Pokud je jejich nedostatečné množství, mysl je roztroušená a neukotvená. Krev a yin bývají častěji nedostatečné u žen (kvůli menstruaci a menopauze) a u starších lidí. 

Léčba je vždy velice individuální záležitostí, ale zmíníme pár užitečných typů. U nespavosti z nedostatku krve, která je doprovázena nervozitou, úzkostmi, bušením srdce, bledostí obličeje či ortostatickými závratěmi je důležité zajistit dostatečně výživnou stravu a mít dobré stravovací návyky. Pokud jsou potíže se spánkem spojeny s nedostatkem yinu (nespavost u starších lidí), můžou se projevit pocity horka a celkového neklidu. Je taktéž důležité dodržovat výše zmíněné stravovací doporučení a navíc se vyhýbat zahřívacím potravinám jako je například káva, alkohol, ostré koření, tučné pokrmy a červené maso. V obou případech je obzvlášť důležité naučit se pracovat s myšlenkami, umět zklidnit mysl, naučit se meditovat nebo zařadit do svého režimu harmonické cvičení jako je qi gong nebo jóga. 

Zdroj: DEADMAN, Peter. Žijte dobře, žijte dlouho: učení vycházející z čínské tradice pěstování života. Přeložil Petr BAJER. Police nad Metují: TCM Point, 2018. ISBN 978-80-907261-0-9.

 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek