Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

Sladký zabiják

Diabetes mellitus, česky úplavice cukrová neboli cukrovka, je metabolické onemocnění, při kterém správně neprobíhá přeměna cukrů v těle. Diabetici tak mají zvýšenou hladinu glukózy v krvi, která vede k celé řadě zdravotních komplikací.

 

Původ názvu onemocnění pochází z řečtiny – diabetes = uplynout, odtékat a mellitus = sladký. Člověk má při cukrovce zvýšené množství glukózy nejen v krvi, ale i v moči, což ve staré Číně pomáhalo s diagnostikou, neboť takto obohacená moč lákala hmyz, zejm. mravence.

Rozlišujeme čtyři druhy cukrovky – 1. typu (autoimunitní onemocnění, které se projeví již v dětství a spočívá v napadení vlastních buněk pankreatu, v nichž se tvoří inzulín nezbytný pro metabolismus cukrů, časem slinivka přestane inzulin zcela produkovat), 2. typu (nejrozšířenější), gestační (těhotenská) a LADA (podtyp prvního typu, ale objevuje se až v dospělosti). Pro zajímavost v České republice je cukrovka diagnostikována u více než milionu obyvatel. Každým rokem počet narůstá o ca 20 tisíc. Výhled predikuje téměř 1,3 milionu diabetiků v roce 2030.

My se blíže podíváme na diabetes 2. typu, který je nejzávažnějším onemocněním hromadného výskytu a týká se 90 % všech cukrovkářů. K diabetu 2. typu se lidé většinou dopracují svou životosprávou. Nejčastěji vzniká po 40. roce života a stojí za ní nadváha, nedostatek pohybu a stres. Svou roli hraje také vrozená predispozice – děti jednoho z rodičů diabetiků mají až 60 % pravděpodobnost onemocnění, a pokud jsou oba rodiče diabetiky, tak až 100 %!

Cukrovka 2. typu vznikne nerovnováhou mezi sekrecí a účinkem inzulínu. Tělo produkuje dost inzulínu, někdy i nadbytek, ale bez odpovídající reakce buněk. Tento stav souvisí zejména s nadměrným množstvím tuku v těle. Organismus pacienta musí k udržení normální hodnoty glykémie produkovat stále větší množství inzulinu. Ve chvíli, kdy je schopnost produkce inzulinu na maximální možné hranici, začne koncentrace glukózy narůstat a choroba se projeví. Časem však dochází k vyčerpání sekrece inzulinu natolik, že 2. typ přechází do prvního.

Z pohledu čínské medicíny stojí za touto novodobou metlou lidstva rozvoj tzv. "šesti stísněností". Na počátku nemoci nacházíme u těchto lidí téměř vždy obezitu, která vzniká nahromaděním patologické vlhkosti a hlenu (Tan) a často i horka. Z toho může docházet k dalším patologickým jevům, jako je stagnace Qi a blokáda Krve. A z toho všeho už jen vznikají další možné komplikace diabetu – postižení žil a cév (včetně infarktu, mozkové příhody, ischemické choroby dolních končetin), retinopatie (poškození oka vedoucí k slepotě), šedý zákal, diabetická polyneuropatie, diabetická noha, která často vede k amputacím, nefropatie – poškození ledvin až jejich postupné selhání, zvýšená náchylnost k infekcím, impotence, vyšší výskyt rakoviny …

Moderní medicína má k dispozici léky, které snižují tvorbu glukózy, zvyšují využití glukózy svaly a potlačují chuť k jídlu. Při vyčerpání slinivky a zástavy tvorby vlastního inzulínu nastupuje externí podávání.

A kudy se vede léčba metodami TCM? U základního onemocnění se vychází ze slavné směsi Yue Ju Wan – Pilulka na únik z omezení. Receptura pochází z pera slovutného lékaře Zhu Zhenhenga zvaného těž Danxi a byla zapsána roku 1347 v díle Danxiovy nejvlastnější metody. Pro komplikace diabetu se používá široká škála směsí dle povahy potíží.

Základem úspěšné léčby je úprava životosprávy, která si klade za cíl i zhubnout. Jenže shození nadbytečných kil jde někdy velmi obtížně, protože lidé nemocní diabetem 2. typu mívají problémy s nedostatkem hormonu sytosti – leptinem. V čínské medicíně pracujeme s dietou dávných taoistických mistrů. Základem tohoto stravování je vynechání „zrní" ze stravy. Pomocí Duan Gu diety se vedle zlepšení diabetu přirozeně upraví i váha. Jde jen o to začít a vytrvat. Více o Duan Gu ZDE.

Léčba cukrovky je běh na delší trať, ale zdraví za to rozhodně stojí. Návrh léčby patří do rukou erudovaného terapeuta TCM. My jsme Vám k dispozici na TCM CLINIC.

P. S. TCM umí vyléčit i ostatní typy diabetu, ale zásadní roli hraje čas. Čím dříve, tím lépe, dokud si tělo ještě pamatuje zdravé procesy. V případě DM 1. typu a LADA je klíčovým ukazatelem C-peptid, který by měl být nad 150. V pozdějších stádiích TCM umí pomoci s komplikacemi onemocnění.

 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek