Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

Rozhovor se studentkou třetího ročníku Studia pěti dovedností

Studentky tradiční čínské medicíny jsme se zeptali na její cestu Za a S tradiční čínskou medicínou.

Kamilo, jsi studentkou 3. ročníku Studia Pěti dovedností, prozraď nám prosím více o Tvé cestě za tradiční čínskou medicínou.


Proč jsi se rozhodla pro studium tradiční čínské medicíny?
K medicíně v nějaké podobě mě to táhlo od dětství. Pamatuji si, jak mě bavilo lidské tělo v rámci přírodopisu v sedmé třídě. Také jsem chodila na kroužek zdravovědy a absolvovala intenzivní týdenní kurz organizovaný Červeným křížem. O studiu medicíny jsem ale příliš neuvažovala, protože mi byly velmi cizí předměty jako fyzika a chemie, kterými si musíte minimálně v prvních ročnících projít. Navíc jsem si nedokázala představit, že bych do člověka musela píchnout či říznout.

Navíc mi vždycky byly bližší alternativní formy léčby. Např. již od 16 let jsem své zdravotní potíže řešila pomocí homeopatie a během let vyzkoušela různé další metody.

Později s dětmi mi do cesty vstoupila i tradiční čínská medicína. Ale uplynula ještě řada let, než jsem díky plánované operaci kolena a několikaměsíční rekonvalescenci přečetla celou řadu knih o TCM a uvědomila jsem si, že o tomto léčebném směru bych se chtěla dozvědět víc.

Proč jsi si zvolila školu při TCM INSTITUT?
Jsem náročná, a když už se pro něco rozhodnu, chci to nejlepší. Proto jsem si pečlivě zjistila možnosti studia. U TCM INSTITUT oceňuji, že k TCM přistupuje opravdu komplexně, vyučují se všechny podstatné metody a studenti jsou vtaženi do kouzelného světa bylin a bylinných směsí, které se učí míchat na míru potřebám klientů. To je podstatný rozdíl od jiných přístupů, kde se často využívají pouze hotové tablety.

V neposlední radě je to množství praktických seminářů, které jsou velkou přidanou hodnotou a připravují na praxi. Také jsem využila den otevřených dveří a zdejší atmosféra, kvalitní zázemí a renomovaní lektoři mě utvrdili v přesvědčení, že tady se mi dostane kvalitního vzdělání v oboru. Jsem narozená ve znamení Váh, dlouho a pečlivě jsem se rozmýšlela, která škola bude pro mě ta pravá, ale s rozhodnutím jsem velmi spokojená.

Co Ti studium dalo a co Ti naopak vzalo?
Získala jsem nový pohled nejen na zdraví člověka, ale na fungování celého našeho světa. Dozvěděla jsem se mnohé i o sobě samé, pochopila význam “psycho-somatický” v jeho plné kráse, tajemnu i síle. Navázala jsem nová přátelství. A věřím, že než dostuduji, ještě se mnoho fascinujícího dozvím. A co mi vzala? Spoustu času, který bych jinak mohla věnovat rodině, sobě, koníčkům. Ale když člověka něco baví, tak to jako takovou zátěž nevnímá. A mě studium rozhodně baví a naplňuje!

Jak Tvé studium vnímá rodina?
To byste se měli zeptat spíš členů domácnosti samotných. Mohu jen říct, jak to vnímám já :-). Určitě mé studium rodinu vede k větší samostatnosti. Protože podnikám a mohu si práci uzpůsobit, byly hlavně děti zvyklé, že je maminka “kdykoli” k dispozici, protože pracuje z domu. Teď už ví, že i maminka chodí do školy a že když se učí, nesmí být rušena (smích). Také děti vedeme k tomu, že studium je celoživotní proces a ukončením střední nebo vysoké školy v pětadvaceti letech proces objevování spíš začíná.

Ale hlavně se všem změnil pohled např. na vnímání stravy a její role ve zdraví člověka, proměnil se nám jídelníček k lepšímu a akupunktura a byliny se staly neoddělitelnou součástí řešení zdravotních problémů členů rodiny.

Však jehly u nás najdete snad v každé místnosti, aby byly vždy po ruce a naše lékárnička se za léta také velmi proměnila.

Čemu se chceš věnovat po vystudování Studia pěti dovednosti?
Určitě bych se ráda věnovala vlastní praxi terapeuta TCM. Snad se to podaří!

Věříme, že ano. Děkujeme za rozhovor a přejeme Ti hodně studijních úspěchů a spoustu spokojených klientů v Tvé budoucí praxi.

P. S. Pokud se o studiu tradiční čínské medicíny chcete dozvědět více, začtete se TADY.

 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek