Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

Půst očima TCM

Jaro je ideálním časem pro postění se. Ne pro nic za nic půst nalezneme napříč náboženskými tradicemi. Židé mají šábes, muslimové ramadán. A v našich křesťanských končinách je masopustní období.

Jaro je ideálním časem pro postění se. Ne pro nic za nic půst nalezneme napříč náboženskými tradicemi. Židé mají šábes, muslimové ramadán. A v našich křesťanských končinách je masopustní období. Pojetí 40denního postu, který se drží před Velikonocemi, dává hluboký smysl i z pohledu tradiční čínské medicíny.

Velikonoce jsou totiž pohyblivý svátek, který vychází z lunárního kalendáře a nejvíce tak sleduje přirozené rytmy. Ono 40denní období začíná Popeleční středou, která se více méně kryje s počátkem Jara daném solárním kalendářem. Letos vyšla na 17. února a první výraznější jarní období začalo 18. února – Dešťová voda – Yu Shui. V solárním kalendáři již bylo v pořadí druhé, nicméně většina toho prvního je ještě považována za tzv. přechodové období, které náleží elementu Země. Ale od 18. února nám již vládnou jarní energie symbolizované prvkem Dřeva a energetickým orgánem Játry. 

Zima je spojena s ukládáním a vytvářením zásob. Na jaře se příroda probouzí a lidské tělo je připraveno odbourávat. Oproti yinové zimě je jaro divokým a nespoutaným yangem, který je symbolizován mladostí, rozpínavostí a rychlostí. Aby člověk mohl takové energie po lenivé zimě následovat, je třeba si odlehčit. A k tomu nám dobře slouží právě půsty.

Jen půst ve smyslu omezení jídla jako takového TCM nevidí ráda, protože tělo pak musí sahat do svých energetických rezerv a ty na jaře potřebujeme po dlouhé zimě doplnit a ne ještě víc oslabit.

Čeho bychom se měli v postním období vzdát? Jak sám název masopust napovídá, vynechat bychom měli maso a jeho produkty. V křesťanské tradici jsou výjimkou ryby. A kromě toho i další potraviny, které zatěžují trávicí a metabolický systém:

  • pokrmy s rafinovaným cukrem
  • pokrmy z bílé mouky (pečivo i těstoviny)
  • polotovary
  • pasterizované mléčné výrobky
  • smažená, grilovaná či fritovaná jídla
  • slazené nápoje a alkohol v jakékoliv podobě
  • tuky a přemíra ořechů a semínek
  • káva, černý čaj

Jarní půst z pohledu TCM by mohl vypadat takto:

  • prosté jídlo, jednoduché kombinace
  • pravidelnost (má ráda Slezina, čímž se celkově posiluje trávení)
  • luštěniny a obiloviny coby základ stravy
  • zelenina ideálně krátce tepelně upravená – blanšírovaná
  • jarní a zelené potraviny (jarní cibulka, hlávkový salát, petrželka, špenát, řapíkatý celer, řeřicha, ředkvičky, tuřín)
  • divoce rostoucí byliny (listy pampelišek, sedmikrásky, kopřivy, jitrocel, lichořeřišnice, kontryhel, polníček, ptačinec, medvědí česnek)
  • klíčící výhonky
  • nakládaná zelenina (kimči, kysané zelí apod.)
  • Z nápojů se doporučují bylinné čaje: například mátový s medem (slovy TCM „změkčuje Játra“), čerstvé zeleninové šťávy (termicky vyvážené, tzn. že zeleninu chladné povahy zkombinujeme třeba se šťávou ze sladké mrkve či červené řepy a můžeme přidat i koření teplé povahy – třeba skořici či zázvor). Vyzkoušet můžete též čaj z chryzantémy a kustovnice.
  • pobyt na čerstvém vzduchu

A podstatný je také půst na úrovni duše. Nezahlcovat se informacemi, mít prostor pro meditaci. Jarní dřevěné energie mají stoupavou tendenci, tak je pojďme využít k našemu osobnostnímu růstu. Popeleční středa a Velký pátek jsou dva dny nejpřísnějšího postu a věřícím mají připomenout pomíjivost pozemského života. A uvědomění si, že jediné, co přetrvá jsou hodnoty duchovní. V současné době je dobré hledat to, co přetrvává a to, co člověka přesahuje. To nám pomůže překonat leckteré těžkosti. A nejen této doby.

P. S. Trocha pohledu na očistu těla očima západní medicíny. Detoxikace těla jde přes játra. A játra jsou velmi pružný orgán, který se umí sám omladit a regenerovat, pokud snížíme jejich zátěž. Po každém jídle jsou játra zaplavena živinami a potenciálními toxiny, které musí metabolizovat. Půst pomáhá jejich regeneraci a obnově. Avšak procesy detoxikace vyžadují energii a živiny, takže i z pohledu moderní medicíny je moudré při detoxikaci něco jíst a hodně pít, aby škodliviny mohly z těla ven.

 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek