Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

Proč děti stůňou?

Když s přicházejícím podzimem a zimou děti nastydnou, mají rýmu, kašel či snad chřipku, myslíme především na nějakou zaručenou, generacemi osvědčenou medicínu, která by dětem ulevila od dráždivého kašle, horečky nebo bolestivého hrdla.

Když s přicházejícím podzimem a zimou děti nastydnou, mají rýmu, kašel či snad chřipku, myslíme především na nějakou zaručenou, generacemi osvědčenou medicínu, která by dětem ulevila od dráždivého kašle, horečky nebo bolestivého hrdla. Když však ani osvědčený, domácí recept nestačí, a dítě stále stůně a možnosti moderní medicíny jsou vyčerpány, přichází na pomoc tradiční čínská medicína (TČM).

Komplexní přístup, kombinace všech 5 pilířů, na kterých je TČM postavena, to znamená – akupunktura, byliny, dietetika, masáže tuina a cvičení qigong, již tisíce let úspěšně pomáhají získat zpátky zdravé tělo a zdravého ducha. Přístup k nemocem, průběh terapie a samotná léčba dětí se od dospělých liší v několika směrech.

Pro stanovení diagnózy je důležité zjistit, kde se v organizmu nachází slabé místo a který z meridiánu, akupunkturních drah, je oslaben. K tomu nám pomáhá soubor tzv. deseti otázek, kde se zjišťuje nejen jaký je původ nemoci, ale jaký je celkový zdravotní stav dítěte. Vyšetření v ordinaci praktika tradiční čínské medicíny trvá zhruba 1 hodinu. Zjištěné symptomy se porovnávají s diagnostikou pulzu a jazyka, které by měly ukazovat na stejnou příčinu potíží.

Abychom potencovali účinek terapie, často kombinujeme léčbu pomocí akupunktury a bylinné léčby, která je buď ve formě prášku, sirupu anebo pro větší děti v tabletách. Rodiče jsou poučeni o tom, jak by se dítě mělo stravovat a jakým potravinám je vhodnější se vyhnout a co naopak zařadit do jídelníčku. Dále rodiče mohou sami napomoci skrze další doplňující možnosti léčby jako je např. moxování, akupresura nebo masáže.

Je důležité, aby i děti pochopily, že jehličky jsou „kamarádi“, které pomáhají být zdravý, bez nemoci. Akupunkturní jehly děti zvládají bez potíží a často je ani necítí. Dětem se aplikuje malé množství jehel, a to dle věku. Akupunkturní jehly stačí zavést, chvilku ponechat a hned vytáhnout.

„Děti snadno onemocní a snadno se uzdraví.“

V případě, že je dítě opakovaně nemocné např. s nástupem podzimu/zimy, je důležité zahájit terapii včas. Pokud přijde dítě do ordinace praktika čínské medicíny již nemocné, ošetřují se akutní symptomy, po jejichž odeznění se terapie zaměřuje na tzv. ben, kořen nemoci, aby se potíže neopakovaly a chronicky se nevracely.

A proč bývají tedy děti tak často nemocné? Onemocnění dětí má dle tradiční čínské medicíny speciální patologii a charakteristiku původu. Hlavními rysy jsou: orgán sleziny, plic a ledvin. Fakticky se nejedná o orgány jako takové, které známe z moderní medicíny, ale v čínském pojetí např. orgán slezina symbolizuje oblast správného zažívání – lymfy – imunitního systému.

Akupunkturní dráhy a orgány jsou zranitelné, energie proudící v meridiánech se může snadno odklonit ze svých toků. Děti snadno onemocní a snadno se uzdraví, patologické změny nastávají rychle.

Pokud je tedy dětská WEI Qi, tzv. obranná složka organizmu – imunitní systém oslaben, lehce tak právě při změně ročního období vzniká náchylnost a propustnost k vnějším patogenům.

Zdravý imunitní systém budou mít děti tehdy, když budou zdravě jíst, v klidu snídat, dostatečně se hýbat a spát, budou se pohybovat na čerstvém vzduchu v přírodě a nebudou se fyzicky a psychicky přetěžovat.

Recept pro dobré ráno nejenom pro děti - jáhlová perníková kaše nejen pro děti. Na jednu porci budete potřebovat:

  •     250 ml mandlového mléka
  •     60 g jáhel
  •     špetku soli
  •     sušené švestky, moruše, rozinky
  •     špetku čerstvé citrónové kůry
  •     špetku perníkového koření
  •     1 lžíci másla
  •     med
  •     vlašské ořechy na ozdobení


Postup: mléko, sůl a jáhly vložíme do rendlíku. Občas promícháme a přivedeme k varu. Při vyšší teplotě mícháme častěji, aby kaše nehrudkovatěla. Po cca 12 min. stáhneme plamen na minimum, stále mícháme a vaříme do zhoustnutí.

Uvařenou kaši odstavíme, přidáme citrónovou kůru, po vychladnutí na mírnou teplotu polijeme medem. Kaši poprášíme perníkovým kořením, ozdobíme vlašskými ořechy, dochutíme kouskem másla a sušeným ovocem.

Přejeme Vám dobrou chuť.

 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek