Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

Posilování imunity

Atmosféra v naší společnosti odkrývá slunné stránky našich duší, kdy si navzájem nezištně pomáháme. Kolektivní vědomí naší společnosti je plné strachu a úzkosti. Může být obtížné se nad to povznést a zachovat si klidnou mysl a víru v dobrou budoucnost.

Atmosféra v naší společnosti odkrývá slunné stránky našich duší, kdy si navzájem nezištně pomáháme. Zároveň však vylézají temné stíny – lidé udávají sousedy, když je přes okno zahlédnou na balkóně bez roušky, nebo všemožní překupníci se snaží vydělat na nedostatkovém zboží. Kolektivní vědomí naší společnosti je plné strachu a úzkosti. Může být obtížné se nad to povznést a zachovat si klidnou mysl a víru v dobrou budoucnost. Propadat skepsi je ale to poslední, co by posílilo naši obranyschopnost v boji s koronavirem. A tak se raději pojďme s důvěrou pustit do posilování naší imunity.

Na imunitě se nejvíce podílí naše Slezina. Její rolí je vyrobit z potravy oživující energii našeho těla – Qi. Nejen jídlo, ale i emocionální strava musí být Slezinou „strávena“ a přeměněna ve vitální Qi.

Další orgán, který se na imunitě podílí, jsou Plíce. Plíce k energii transformované z potravy přidají Qi získanou dýcháním a tuto celkovou Qi distribuují po celém těle. Její součástí je i zmiňovaná obranná Qi – Wei Qi – naše energetické brnění, které odráží patogeny neboli Xie Qi (škodlivou energii).

Plíce můžeme posílit řadou dechových cvičení, pohybem a pobytem na čerstvém vzduchu. Doporučení neznámého čínského mudrce zní: „100 kroků po jídle Ti zajistí 99 let života.“ Není nutné cvičit hodiny, stačí 15-20 minut denně, ale pravidelně (to zase zbožňuje Slezina, vzpomínáte?). Cvičení rozhýbá Qi v těle, aby mohlo volně proudit v drahách a rozpouštět případné stagnace a blokády. A hlavně udělá dobře i psychice!

Z potravin Plicím prospívá:

  • dlouhozrnná rýže, slzovka, ječmen, jáhly
  • bílé fazole, čočka
  • jarní cibulka, ředkvičky, ředkve, pórek, kedlubny, cibule, křen, pažitka, česnek, zázvor
  • celer, květák, černá ředkev, mrkev, křen, lotosový kořen
  • jablka, hrušky, citróny, šípky
  • kachna
  • kmín, kardamom, koriandr, kurkuma, kajenský pepř, hřebíček, bazalka, řeřicha, fenykl, česnek, šalvěj, saturejka, tymián, rozmarýn, len, jeřabina, majoránka, rakytník, echinacea, máta klasnatá
  • gomasio, sezamový olej

Plíce dusí kouření či vdechování jiných toxických látek. Není divu, že Covid-19 si oběti často vybírá mezi kuřáky. Ale pozor! Plíce dále oslabuje smutek či lítost. A proto je tak důležité si zachovat pozitivní rozpoložení i v těchto náročných časech a s důvěrou očekávat lepší časy. Mě osobně pomáhá představa, že i za nejtemnějším mrakem se skrývá Slunce, které jednou zase vyjde a rozpustí mé starosti.

Třetím orgánem, který se podílí na kvalitě naší obranyschopnosti, jsou Ledviny. Zároveň jsou aktivní součástí našeho dechu. Při nádechu vždy posíláme část až do samých Ledvin. Kvalita Ledvin tedy závisí na kvalitě Plic a naopak. O jejich přirovnání ke kořenu našeho života jsme již psali. Nyní jen stručné připomenutí. Ledviny stráží naši životní esenci Jing. Její kvalita závisí na vrozených dispozicích a na dobré životosprávě. Ve 40 letech je kapacita naší esence na své polovině, síla Ledvin přirozeně slábne a s ní i celý organismus. Proto jsou senioři tou nejzranitelnější skupinou obyvatel. Esenci je tedy třeba chránit jako oko v hlavě.

Čím můžeme Ledviny posilovat?

  • obilovinami (obilí je možno před vařením upražit - dodá to Yang)
  • nákypy
  • hustými výživnými polévkami
  • dlouhými vývary z kostí, s řasou
  • malými tmavými fazolemi (adzuki, fazole ledvina)
  • praženými oříšky, semínky
  • kořenovou zeleninou
  • sušeným ovocem a zeleninou
  • mořskými rybami
  • anýzem, skořicí a hřebíčkem

Ledvinám škodí chlad. Pozor tedy na prochladnutí i nyní na jaře. Muži by měli omezit sexuální aktivity, protože s každou ejakulací odchází část esence. Říkáte si, konečně máme více času a máme si tento požitek odepřít?! To určitě není třeba. Kvalita je stejně lepší nad kvantitou.

Ledviny silně oslabuje strach. Takový ten, který pociťujeme při existenciálních nejistotách. Podobným strachům nyní čelí řada z nás. Nikdo neví, jak dlouho bude současný stav trvat, jaký dopad budou mít opatření na naši práci, zda to všichni naši blízcí přečkají ve zdraví. Příliš nejistot. Ani jedno z výše popsaného ovlivnit nemůžeme. Jediné, co nám zbývá, je důvěra v Život a posilování našich vlastních obranných schopností. Budeme-li silní jak fyzicky, tak psychicky, máloco nás může vychýlit z naší rovnováhy, která se rovná zdraví.

Přejeme Vám pevnou víru v dobré časy budoucí. Jsme v tom s Vámi. Držte se!

 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek