Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

Pět prvků definuje člověka

Nemám ráda škatulkování, které je typické pro moderní medicínu. V ní se leckdy hlavně zkoumá, do jaké tabulky pacienta zařadit, na které škále se pohybuje, zda je v limitu toho či onoho údaje.

Nemám ráda škatulkování, které je typické pro moderní medicínu. V ní se leckdy hlavně zkoumá do jaké tabulky pacienta zařadit, na které škále se pohybuje, zda je v limitu toho či onoho údaje. Tradiční čínská medicína mě okouzlila hlavně proto, že každého z nás vnímá jako jedinečnou lidskou bytost se svými silnými i slabšími rysy, se svou duší, která má na Zemi vlastní cestu, po níž kráčí. A dobrý terapeut člověka po této cestě jen doprovází a nabízí mu možnosti zlepšení jeho fyzického i psychického stavu. Ale volba prostředků je ve finále pouze na každém z nás. A přece má i TCM řadu více či méně unifikovaných metod, jak na člověka v jeho celistvosti nahlížet. Mezi jednu z nich patří typologie podle prvků.

Prvků je celkem pět – Dřevo, Oheň, Země, Kov a Voda. Každý prvek v sobě nese jistou charakteristiku. A člověk se k danému typu přiřazuje na základě podobných vlastností. Nicméně stále zůstává jedinečnou bytostí, somatotyp pouze naznačuje určité převládající fyzické a osobnostní rysy, temperament či predispozice k určitému typu nemocí. A naznačuje, které vlastnosti daný somatotyp potřebuje posílit, a na které si dávat pozor, aby žil v souladu s přírodními a vesmírnými silami, a tím se udržel ve stavu zdraví. Navíc málokdo z nás je jeden vyhraněný typ, většinou jsme kombinací dvou i více somatotypů. A nyní se už pusťme do představení jednotlivých typů a jejich charakteristik.

Somatotyp Dřevo

Lidé v prvku Dřeva se vyznačují vysokým, štíhlým a pružným tělem a velmi dobrou koordinací pohybů. Jejich obličej bývá protáhlý s delším nosem a vysokým čelem. Převažuje Yang, jsou neustále v pohybu, k životu potřebují pestrost a změnu.
Jsou ambiciózní, soutěživí, společenští, rozhodní, spontánní, s výrazným hlasovým projevem. Umí být asertivní, ale snadno sklouznou k agresi a hněvu.

Jejich zdravotní problémy nejčastěji souvisí s přemírou emocí, zejména hněvem či potlačenou zlostí, které se mění ve vnitřní horko. Sužuje je vysoký krevní tlak, bolesti hlavy, stažené břicho, křeče, alergie a ženy v častější míře výrazné projevy PMS.

Člověk v elementu dřeva potřebuje jemnou výživu, která nebude dráždit Játra, ale naopak je vyživí a ještě rozhýbe Qi. Tomu pomůže salát, pórek, celer, mrkev, rajče, brokolice, špenát, broskve, meruňky, grep, mandarinky, švestky či hroznové víno. Skvělými „rozhýbávači Qi“ jsou bylinky a koření např. bazalka, kmín, koriandr, fenykl, majoránka, máta, kardamon, badyán, kajenský pepř, pažitka či kurkuma. Měl by se vyhnout těžkým, tučným jídlům, složitým kombinacím, kávě a přemíře sladkého.


Somatotyp Oheň

Tento typ je plný Yangu, extrovertní člověk se sklony k zarudnutí, zejména horní poloviny těla. Rychle se pohybuje, rychle mluví, je ho všude „plno“. Má dominantní bradu či vystouplé lícní kosti, spíše menší a citlivé ruce, sklon k řidším vlasům.

„Ohnivý“ člověk je plný energie, emocí, které prožívá až přehnaně, je velmi společenský, přesvědčivý, zábavný a charismatický. Rozený vůdce. Mívá však sklony k domýšlivosti, žárlivosti a pokud není ve své kůži, dokáže to dát okolí silně najevo.

Po zdravotní stránce jej trápívá „přehřívání“ a s tím spojené palpitace, nespavost, nervozita, zvýšený cholesterol, vysoký krevní tlak, různé červené vyrážky po těle včetně akné a deprese, protože jeho oheň se může snadno „vyzářit“.

Ze stravy mu bude dělat dobře pravidelná strava složená z osvěžujících potravin, což je zejména zelenina, ovoce, mořské ryby a plody, dále potraviny hořké chuti, které svou povahou ochlazují. Nicméně snese i hutnější pokrmy, neboť jeho oheň má dost sil na to ji strávit. Měl by se vyhnout přemíře sladkého, kávě, cigaretám, tvrdému alkoholu, pálivým pokrmům a grilování, smaženým polotovarům.

Somatotyp Země

V osobnosti tohoto člověka převládá prvek Země, který je Yin-Yangově vyvážený. Vyznačuje se mohutným, ale spíše měkčím tělem a silnými končetinami se sklonem k tloustnutí v břišních partiích. Mívá silné čelisti, hranatý obličej a nažloutnou pokožku.

Povahou je stálý, spolehlivý, rozvážný, soucitný, pracovitý a laskavý. Má sklon k přílišnému přemítání. Může být i tvrdohlavý a neústupný, ale zároveň umí být zklidňujícím elementem.

Jeho zdravotním tématem je Vlhkost - Shi. Mívá proto problémy s trávením, únavou či potravinovými alergiemi. Má sklon k přejídání se a obezitě, diabetu a bolestem kloubů.

Člověku v prvku Země dělá dobře tepelně upravená strava, obiloviny a kořenová zelenina. Škodí mu potraviny chladné povahy, příliš sladkostí, mléčných výrobků, průmyslově zpracovaných a zmrzlina.

Somatotyp Kov

Člověk, u kterého převládá kovový prvek má dobře stavěné tělo, oválný obličej, světlou pleť, rovné vlasy, hustší ochlupení a rychlý metabolismus. Zůstává štíhlý po celý život. Jeho hlas bývá hluboký a zvučný.

Je to rytíř s mečem, spravedlivý, věrný, statečný a galantní, ale také umí být vnitřně nejistý, samotářský a s potřebou mít vše pod kontrolou.
„Kovoví“ lidé mají sklon k nedostatku Yinu, tedy k vysušování organismu. Což se může projevit zejména po emočním vypětí respiračními problémy (např. astma), suchými svědivými ekzémy či jinými kožními problémy, zácpou či frigiditou. Mívá sklon k smutku, neboť Kov je spojen s Plícemi a pro Plíce je smutek hlavní emocí.

Ve stravě potřebuje potraviny, které umí doplnit Yin a tzv. „rodit“ tekutiny, což jsou třeba červené hrozny, vodní meloun, hrušky, švestky, vepřové, kachní maso, tofu, černé fazole, ječmen, jáhly či rýže a čerstvé džusy, které však termicky vyvážíme, aby organismus příliš nezachlazovaly. To znamená, že chladný grep smícháme s červenou řepou, která je teplé povahy a můžeme k tomu přidat i špetku zahřívacího koření jako např. zázvor či skořici.

Somatotyp Voda

Konstituční typ, u kterého převažuje Yinová složka je celkově hezky zaoblený. Mívá velkou kulatou hlavu, zakulacené tváře a tělo ve tvaru kapky. Velké oči, tmavé vlasy, kratší končetiny oproti jiným somatotypům. 

Stejně jako voda umí být tento typ klidný jako vodní hladina řeky při ústí, ale i dravý jako horský potok. Je přemýšlivý, klidný, má silnou vůli a touží „udělat“ velké věci. S Vodou se pojí Ledviny a jejich hlavní emocí je strach, proto i vodní typ má tendenci „propadat“ strachům a uzavírat se před světem.

Jeho zdravotní témata souvisí s chladem. Potíže bývají s otoky, močovými cestami, bolestí kloubů a beder, ledvinovými kameni a studenými končetinami.
Z potravin mu prospěje tepelně upravené a výživné jídlo jako jsou vývary, polévky obecně, kulatá zrna jako oves, kukuřice, quinoa, kulatozrnná rýže, oříšky a semínka, masa a ryby, vaječný žloutek, třešně, datle, rozinky. Měl by se vyvarovat studené a syrové stravě, mraženému a džusům.

Nenašli jste se v jednom jediném somatotypu? Nevadí, nejspíše jste kombinací dvou a možná i více. V prevenci se pak zaměřte na tu oblast, ve které se nejvíce „nacházíte“. A pokud byste uvítali v této oblasti pomoc, můžete se obrátit na naše zkušené terapeuty z TCM CLINIC.

 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek