Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889
info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449
Obor péče o zdraví kojenců a dětí, je specializací v čínské medicíně přes dva tisíce let. Již v prvním století obsahovala Císařská knihovna celkem 19 svazků rostlinných receptů pro ženy a děti.
Obor péče o zdraví kojenců a dětí je specializací v čínské medicíně přes dva tisíce let. Již v prvním století obsahovala Císařská knihovna celkem 19 svazků rostlinných receptů pro ženy a děti. Diagnostika a terapie dětských nemocí je složité a velice rozsáhlé téma. Čínská medicína kromě odborných lékařských rad a postupů nabízí také preventivní pohled na péči o dětské zdraví.
Příčiny nemocí u dětí
Obecně platí, že stejné faktory, které jsou příčinou nemocí u dospělých jako je např. emoční stres, nevhodné stravování a nedostatek pohybu, mohou způsobit onemocnění i u dětí. Přesto však nejsou děti „malými dospělými“ a situace se u dětí přeci jen v něčem liší.
Dětský trávicí systém je křehký a teprve se vyvíjí, proto je správné stravování u dětí ještě o něco důležitější než u dospělých. Je zřejmé, že jak podvýživa, tak i dnes ve světě čím dál tím převažující nadváha může vyvolat onemocnění.
Děti mají tendenci snadno onemocnět, o to rychleji se ale také většinou vyléčí. Protože se děti teprve vyvíjí, škodlivé vlivy je mohou snadněji poškodit a ublížit jim. V praxi lze často sledovat, že nevhodné návyky mohou mít celoživotní následky.
"Když kojíte dítě, nikdy ho nenechte najíst tak, aby bylo moc plné. Přejídání vede k dávení a zvracení. Nechte je sát prázdný prs, aby se (již vypité) mléko mohlo rozložit."
"Pokud je nutíte do jídla a ony nestíhají (potravu) rozkládat, opět přivoláte nemoci." (Sun Simiao, 7. století)
Je zřejmé, že děti mají velmi citlivé trávicí ústrojí, a proto je může často trápit kolika, zvracení a průjem. Živit děti správně tak, aby prospívaly, je důležitou součástí péče o jejich zdraví a duševní pohodu. Pokud děti nedostávají vhodnou stravu, můžou z pohledu čínské medicíny nastat dva typické problémy.
Prvním z nich je, že se trávicí soustava oslabí a děti tak mohou trápit např. průjmy, nedostatek energie, hubnutí a slabost. Druhý typ potíží se nazývá tzv. „akumulační porucha“ neboli taktéž stagnace potravy. To znamená, že přirozeně citlivá trávicí soustava dítěte je přetěžována dalším jídlem ještě před tím, než stihne zpracovat již snězenou stravu. K důsledkům akumulační poruchy u dětí patří nejenom koliky, pláč, zvracení, zácpa či zapáchající průjem, ale také např. zahlenění, astma a výtok z uší.
Překrmování
V dnešním 21. století mnohem častěji dochází k překrmování dětí než že by trpěly nedostatkem stravy. Problém je o to horší, že vznikající stagnace potravy má často za následek bolest břicha či koliku, takže dítě pláče a je mrzuté. Proto si mnoho matek myslí, že má dítě hlad a potřebuje nakrmit, čímž situaci nevědomky zhoršují. Obecně platí, že mezi krmením by měla být přestávka alespoň 2 hodiny.
Další způsob překrmování je konzumace umělých kojeneckých výživ, které mívají vyšší obsah bílkovin než mateřské mléko.
Nevhodná teplota jídla
I trávení potřebuje být harmonické a vyvažovat tak yin a yang, odpočinek a aktivitu, teplo a chlad. Strava by měla být dostatečně teplá, aby pomáhala tělu s dobrým trávením. Pokud je trávicí systém zahlcen chladným a vlhkým jídlem, nedokáže dobře spalovat. Jídlo nesmí být ale ani příliš horké. V TČM potraviny klasifikujeme dle jejich „teploty“, tedy podle toho, zda mají ochlazující nebo zahřívací účinek na lidské tělo. Větší potenciál ublížit malým dětem mají spíše ochlazující než zahřívací jídla, protože většina zahřívacích jídel se běžně malým dětem nepodává (např. pálivá koření, červené maso, káva, alkohol). Ovšem chladná jídla (např. zmrzlina, slazené nápoje, jogurty, strava z lednice) děti konzumují vcelku často a mohou tak poškodit jejich teprve rozvíjející se trávicí systém. Obzvlášť pozor bychom si měli dávat u dětí, které jsou hubené, bledé, bez energie, se studenými končetinami, s řídkou stolicí a s tendencí k tvorbě hlenu.
Příliš sladká jídla
Děti jsou často rozmazlovány a odměňovány cukrovinkami a sladkými jídly. Dle metodologie TČM může nadmíra sladkého přispívat k tvorbě hlenu, který bývá původcem různých onemocnění a také přispívá k obezitě.
Jak jsme zmínili v předchozím článku o cukru, množství přidaného cukru, které dnes děti (ale i dospělí) pravidelně zkonzumují je obrovské. Jen pro představu, v roce 2005 se konzumace cukru pohybovala kolem 45 kg/ 1 rok na osobu, což odpovídá 22 čajovým lžičkám denně. Taková míra konzumace není překvapující, když si uvědomíme, že v jednom běžném nealkoholickém sladkém nápoji je až 13 čajových lžiček cukru. Typickým příkladem skrytého cukru, často ve formě kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy, je 1 porce sladkého jogurtu, ve kterém najdeme až 7 čajových lžiček rafinovaného cukru.
Cukr je návykový a také připravuje své konzumenty o schopnost vnímat přirozeně sladkou chuť v surovinách jako je zelenina či obiloviny.
Mléčné produkty vs. sója
Mezi nejčastější potíže trávicí soustavy patří nesnášenlivost či intolerance mléčného cukru (laktózy). Častou reakcí organismu na konzumaci mléčných produktů je nadměrná tvorba hlenu.
Právě například kvůli negativnímu vlivu kravského mléka na kojence je kojenecká výživa ze sóji stále oblíbenější. Malé děti také často jedí sóju v průmyslově zpracovaných potravinách, protože se přidává až do 60 % z nich. Jde o celou řadu výrobků od dětských jídel, chlebů, zmrzlin, cereálií a výrobků z masa. Nadměrná konzumace sóji a produktů z ní dělá především starosti kvůli obsahu tzv. fytoestrogenních izoflavonů, které můžou narušovat činnost hormonů.
Speciální dětské potraviny
Mnoho ze speciálních potravin pro děti obsahuje nadbytečná množství cukrů, nejlákavější je na nich většinou přibalená hračka nebo pohádková postava na obalu. Nezávislá testování opakovaně potvrzují zbytečnost anebo dokonce nezdravost takovýchto potravin. (https://www.margit.cz/vyziva-deti/)
Nezapomínejme, že rodiče jsou vzorem stravování pro děti. Není to jen o mlsném jazýčku dětí, ale i dobrých a špatných stravovacích návycích, které se vytvářejí od nejranějšího dětství právě v rodinách. Nejde tedy pouze o to, jaké jídlo rodiče dětem nabízejí, ale také a hlavně, jak se sami stravují. Aniž by si to rodiče uvědomovali, jsou pro své potomky tím nejdůležitějším vzorem.
Zdroj: DEADMAN, Peter. Žijte dobře, žijte dlouho: učení vycházející z čínské tradice pěstování života. Přeložil Petr BAJER. Police nad Metují: TCM Point, 2018. ISBN 978-80-907261-0-9.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.
Zobrazit vícePokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.
Zobrazit více