Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

Oči očima TCM

"Co oči nevidí, to srdce nebolí. Kam oči, tam hlava, kam hlava, tam tělo. Sejde z očí, sejde z mysli." V těchto pořekadlech tkví velká moudrost, neboť v očích se zrcadlí sama duše Shen - oživující síla lidského těla.

Oči jsou dokonalým orgánem, v němž se zrcadlí naše duše Shen. Její sídlo je v Srdci, ale skrze oči pozoruje svět. Když se narodíme, v očích se zrcadlí Yuan Shen – aspekt nebeského ducha. Časem, jak si osvojujeme dualitu, převezme vládu v těle Zhi Shen – formující se osobnost – ego. Yuan Shen ustupuje do pozadí a o slovo se přihlásí nejpozději před smrtí, kdy umírající najednou pookřeje a před samotným odchodem se v jeho očích rozhostí pokoj a klid. Yuan Shen - vrozený – božský princip v nás, Život sám, jenž nikdy neumírá, se rozloučí a odchází zažít nová dobrodružství mimo tento časoprostor. V očích tak můžeme o člověku vyčíst mnohé, nejen o tom, jaká je osobnost, ale i o nemocech, které sužují tělo.

Oči náleží Játrům, ale jelikož kolem nich „krouží" i dráhy ostatních orgánů Zang Fu, pečují o ně všechny. Čínská medicína vidí oko jako pět koleček. Duhovka je Větrné kolečko a propisují se tu patologie orgánu Jater. Koutky nazývají Kolečkem Krve a vnitřní koutky náleží Srdci a vnější pak Játrům. Masové kolečko jsou víčka a patří pod Slezinu. Bělmu se říká Kolečko Qi a spadá pod Plíce. A panenka je Vodní kolečko a náleží Ledvinám.

Problematika onemocnění očí je komplexní, ale v zásadě se zde nejčastěji projevuje nadbytek Jater a nedostatek Ledvin. Náhle vzniklé potíže jako např. ječné zrno či zánět spojivek jsou spojeny s nadbytkem, chronické obtíže jako šedý zákal, krátkozrakost, různá degenerativní onemocnění oka pak jsou z důvodu nedostatečnosti některého z orgánů – nejčastěji opět Jater a Ledvin, respektive jejich Yinových složek.

S ohledem na nadcházející léto se podíváme blíže na nejčastější příčiny potíží s očima v této sezóně, což jsou záněty spojivek. Hlavními projevy virové i bakteriální konjunktivitidy je zarudnutí postiženého oka a otok víčka, může být přítomna i bolest a slzení. U bakteriálních zánětů se přidává i hnisavý výtok, nejčastěji dožluta. Jelikož zarudnutí oka může provázet i jiná onemocnění, je vhodné vyhledat očního lékaře, pokud se obtíže nezlepší do pár dní.

Čínská medicína vidí jako příčinu zánětu spojivek buď ve vnějších vlivech – horký vítr, anebo vnitřních, kdy do očí stoupá vnitřní patologické horko, které navíc ještě může být spojeno s vlhkostí. Eventuálně kombinace vnějších a vnitřních příčin.

V případě náhlého vzniku obtíží, kdy je oko červené, svědící a bolestivé s možným slzením, vidíme jako příčinu větrnou horkost, která vnikla do organismu. Navíc mohou být přítomny i projevy virózy – zvýšená teplota, bolest kloubů, svalů, škrábání v krku. V léčbě se opíráme o drobnou listopadovou krasavici – květ chryzantémy neboli Ju Hua. Dokonce je po ní pojmenovaný i wan, který si umí poradit jak s letními virózami, tak akutní konjunktivitidou – Sang Ju Yin neboli Nápoj ze Sang Ye (list moruše) a Ju Hua (květ chryzantémy).

Pokud se zánět komplikuje o žlutý lepkavý výtok z oka (zejména ráno silně zalepené oči), může být i rýma dožluta, teplota, příčiny onemocnění budou vězet i uvnitř těla a léčba se vede přes pročištění vlhkého horka z Jater. Na to se výborně hodí Hořcový elixír, který odvede škodlivou Qi z těla.

Při chronických zánětech spojivek tkví nerovnováha buď v nadbytku Jater, anebo nedostatku Ledvin. V každém případě zde je vhodné vždy vyhledat zkušeného terapeuta a najít příčinu. My jsme Vám k dispozici na TCM CLINIC v Praze.

V Číně se pro rychlou úlevu zarudlých očí používaly květy chryzantémy. Žluté kvítky se zalily vroucí vodou a několik minut se louhovaly. Z výluhu se následně připravil obklad. Anebo se vychladlé květy rovnou přikládaly na zavřené oko. Tato procedura se opakovala několikrát denně. Ostatně květy chryzantémy se využívaly v očním lékařství při celé řadě dalších chorob. A zbylý čaj z Ju Hua se může vypít - osvěží oči a odlehčí starosti běžného dne. Tak se napijme na jasný zrak!

 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek