Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

(Ne)stárnutí očima TCM

Tradiční čínská medicína vychází z taoismu a otázky stárnutí s cílem překonání smrtelnosti (skrze dosáhnutí osvícení) má hluboce propracované. Zmírnění projevů stáří tak neodmyslitelně patří k léčebným systémům TCM.

Proč stárneme a je to nutné? V našem světě je to přirozený jev. Stejně jako v přírodě i v našem organismu probíhá neustálý koloběh životodárné Qi, který má své vrcholy a útlumy. Naše vnitřní síla narůstá a slábne během života stejně, jako v makrokosmu během jednoho dne či v rámci roku.

Z pohledu pěti hybatelů se rodíme v energiích Vody, dětství prožíváme v rychlosti růstu a učení pod prvkem Dřevo, na vrcholu sil stojíme pod nadvládou Ohně, zakládáme rodiny a vydáváme to nejlepší z nás pod pečující Zemí, svůj vnitřní svět objevujeme pod taktovkou Kovu a nakonec nahlédneme do hlubin vlastní duše pod moudrostí Vodní hladiny. A cyklus lidského života na Zemi se uzavře.

V běžném životě je marné popírat přirozený běh naší existence. Takové konání jen stojí sílu, která časem může chybět. Když se přetěžujeme, ať již fyzicky či psychicky, tělo si sahá do svých energetických rezerv. Ty reprezentuje Esence Jing – základ materiálního bytí, kterou uchovávají Ledviny. Při narození máme k dispozici přednebeskou Esenci – získanou od našich rodičů. Za života si ukládáme dobré přebytky z potravy do ponebeské Esence. Tyto dva aspekty Jing se promísí a postupně, jak stárneme, jí ubývá. Jednoho dne Jing dojde a člověk umírá.

Vrozené Esence údajně dostáváme do vínku na 120 let. Což zní náramně, viďte? Ale to bychom museli žít v souladu s naším posláním, ročními dobami, řádně vyvažovat aktivitu s odpočinkem atd. Což se asi daří málokomu. Jak se organismus vyčerpává, musí sahat do těchto „zlatých zásob" častěji, než je zdrávo, aby z nich doplnil životodárnou Krev, která vyživuje celé tělo.

V literatuře se píše, že po pěti fázích životního cyklu, což je u žen ve 35 letech (ženy mají sedmileté cykly) a u mužů ve 40 letech (muži osmileté), je Esence jen polovina. A tělo začíná viditelně stárnout. Nejvíce je to vidět na určitém vysychání organismu – v kloubech začne lupat, pleť povadat, vrásky se prohlubují, vlasy řídnou (chybí Krev Jater, která vyživuje kořínky) a šediví, za čímž stojí významný úbytek Esence, který se dále může projevit i bolestmi beder a kolenou, zhoršením zraku, sluchu, neplodností, osteroporózou…

TCM zná celou řadu bylin, které se dodnes v Číně používají, aby se zpomalilo stárnutí – např. Shu Di Huang, Huang Jing či Xian Mao. Z těch dobře dostupných je to kustovnice a černý sezam. Kustovnice – Gou Qi Zi má schopnost doplnit Yin Jater a Ledvin a zlepšuje zrak. Dá se přidávat do ranní kaše nebo do čajů (denní dávka je kolem 9 g). Černý sezam - Hei Zhi Ma se jako léčivka používá již od 3. století. Ve slavném herbáři Shen Nong Ben Cao Jing se o černém sezamu píše, že vstupuje nejen do Jater a Ledvin, ale i do zbylých tří orgánů Zang a při dlouhodobém užívání „dělá tělo lehké". Sezam patřil do nejvyšší skupiny léčiv, které se využívají i v taoistické alchymii. Hei Zhi Ma bývá součástí elixírů proti stárnutí. Dokonce se pyšní přezdívkou Velký vítěz, neboť skrze jeho užívání šlo zvítězit nad stářím a dojít k nesmrtelnosti. Ovšem samo pojídání sezamu nikoho nespasí, taková cesta je dlážděna další taoistickou praxí. Nicméně pro posílení organismu se hodí směs z mletého černého sezamu a strouhaného kokosu. Směs v poměru 1:1 se uchovává v chladu (vydrží ca týden) a denně se užívají dvě lžičky.

Pro posílení Esence a zlepšení kvality vlasů se zase hodí rdesno mnohokvěté – He Shou Wu. Máme i ve wanech pod názvem Shou Wu Wan.

Vyčerpáním ledvinové Esence člověk dojde přirozeně ke svému konci. V dnešní době však častěji umíráme z jiných příčin. Když Qi nemůže tělem volně kolovat, začnou v organismu vznikat různé blokády. A tak nejčastěji náš život ukončí zablokovaný koloběh Qi, ať již v podobě infarktu, mrtvice či nádorového onemocnění. Pokud někdo ve vyšším věku vykazuje příznaky blokády Krve, doporučuje se preventivně užívat pavšehoj čínský neboli San Qi.

Dobrý vnitřní stav organismu se projeví i na pokožce. A drobné nedokonalosti pleti se dají vylepšit třeba Beauty akupunkturou :-)

Cest k dlouhověkosti vede mnoho, avšak základem je dobrá mysl – to je půl zdraví. A když k tomu budete naslouchat svému tělu i své duši, jistě se dožijete požehnaného věku v dobré fyzické i psychické kondici.

 

 

 

 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek