Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

NACHLAZENÍ, RÝMA, KAŠEL, ANEB KDYŽ JSME NEMOCNÍ, ZAPOMEŇME NA CITRÓN

Počasí se mění, venku jsou plískavice, déšť a vítr. Nosíme svetry, halíme se do kapuc, šál a čepic. Sychravé počasí na podzim je přímo ideální pro některé druhy nemocí. Nejčastěji mezi ně patří prosté nachlazení, kašel, rýma, chřipka a angína.

Počasí se mění, venku jsou plískavice, déšť a vítr. Nosíme svetry, halíme se do kapuc, šál a čepic. Sychravé počasí na podzim je přímo ideální pro některé druhy nemocí. Nejčastěji mezi ně patří prosté nachlazení, kašel, rýma, chřipka a angína. Ač patří tyto nemoci mezi nejběžnější nemoci vůbec, dokáží člověka pořádně potrápit. A málokdo ví, jak s nimi správně pracovat. A tak je během podzimního období typické, že mnozí z nás onemocní. Jak se dívá na poruchy imunity tradiční čínská medicína? Proč nedoporučuje konzumaci citrusů a jaká je cesta z bludného kolotoče infekce – viróza – chřipka ven?

To, co dnes označujeme za imunitní systém, staří čínští lékaři pojmenovali tzv. WEI QI. Jedná se o pomyslnou bublinu – brnění, ochranný obal, obrannou energii, která nám proudí těsně u povrchu našeho těla. Tehdy kdy je naše obranná energie dostatečně silná, patogen zvenčí nemá šanci překonat náš energetický obal. To odpovídá stavu, kdy máme nemocné děti, kolegové v práci pokašlávají, lidé v metru smrkají a my zůstáváme zdraví, neboť naše WEI Qi je silná.

Pokud je obranná složka těla překonána a zevní patogen vstupuje do těla, děje se tak dvěma hlavními důvody. Naše WEI Qi byla silná, ale patogen ještě silnější, nebo obranná energie organizmu je slabá a podlehla i sebemenšímu útoku zvenčí. Pokud se nenacházíme v situaci, kdy se u nás střídá jedna chřipka za druhou, pak jeden z nejlepších způsobů, jak preventivně předcházet nemocem je úprava našeho jídelníčku. Nemusí se jednat o žádný razantní zákrok, ale zapojení selského rozumu a pochopení principu termodynamiky potravin a ročních období.

Z pohledu teorie tradiční čínské medicíny člověk onemocní nejčastěji z důvodu dominujícího patogenu chladného větru, který při vpádu do našeho těla způsobuje chřipkové symptomy. Objevuje se výrazná zimomřivost, silné bolesti hlavy, zatuhlost šíje, kýchání, kašel či vodnatá rýma.

Vhodné stravování je ideální prevencí nejenom v podzimním období. Teplá snídaně, např. v podobě vývaru nebo kaše, nám pomáhá vyrábět a udržovat vnitřní teplo a zahřívat lidský organismus. Potraviny, které je vhodné zařadit do jídelníčku při napadení chladného větru jsou například: čerstvý zázvor, anýz, badyán, pepř, bazalka či skořice. Doporučuje se popíjet čerstvý zázvorový čaj bez medu a citrónu. Citrón, během již rozvinuté chřipky není vhodný, neboť je chladné povahy a jeho kyselá chuť vtahuje dovnitř (což je přesně opačný efekt, než který v začátku onemocnění potřebujeme).

Základem pro udržení zdraví v chladných měsících je chránit a posilovat svoji energii a vnitřní teplo.

Během již rozvinuté nemoci je důležité se zaměřit na potraviny, u nichž je prokázán příznivý vliv na rozpouštění hlenu a posilování oblasti plic, jedná se např. o: jablka, ředkvičky, celer, cukety, žampióny či grep.  Naopak by se nemocný měl vyvarovat zahleňujícím potravinám – sladkostem, bílému cukru, mouce, mléku a ostatním mléčným produktům. Pokud Vás trápí rýma, obohaťte svůj jídelníček o křen, červenou řepu či okurku, pomůžou Vám uvolnit dýchací cesty.
Další způsob, jak si zahřát a posilnit tělo je tzv. moxování. Jedná se o metodu, která je vhodná obzvláště v chladných měsících, kde se pomocí doutníku z pelyňku nahřívají specifická místa na těle za účelem posilnění obranyschopnosti organizmu. Metoda moxování je velice příjemná a vhodná i pro děti.
Pojďme společně pro lepší den začít každé ráno dobrou, teplou snídaní, snězenou v klidu, v dobré náladě s úsměvem.

 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek