Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

Milování jako léčivý proces

Minule jsme se dotkli Umění pěstování života – Yang Sheng Fa. Jednou z oblastí, které se dotýká, jsou i doporučení ohledně sexuálního života. A protože je léto, které je celkově spojeno s plodností, myslím, že je vhodný čas toto téma nakousnout.

Minule jsme se dotkli Umění pěstování životaYang Sheng Fa. Jednou z oblastí, které se dotýká jsou i doporučení ohledně sexuálního života. A protože je léto, které je celkově spojeno s plodností, myslím, že je vhodný čas toto téma nakousnout.

„Muž nemůže být bez ženy a žena nemůže být bez muže. Pokud se domníváme, že pohlavní styk je izolovaný akt, pak je ohrožena naše dlouhověkost a může povstat jakákoliv nemoc,“ pravil Sun Simiao, taoistický lékař, který se dožil 101 let.

Akt milování byl taoisty chápán jako léčivý proces. K čemu při pohlavním aktu vlastně dochází? K výměně yinové energie ženy a yangové energie muže. Aby došlo k vytoužené výměně těchto energií musí se postupně mísit ohnivá mužská síla s chladnou vodní silou ženskou. Pokud se podaří oba protichůdné elementy správně prostoupit, obě energie se propojí v orgasmu a muž zahřeje ženu svou yangovou energií a žena muže svlaží svou yinovou. Tato výměna má blahodárný vliv na zdraví člověka, neboť udržuje obě základní životní energie v rovnováze, což podporuje nejen stav zdraví, ale také dlouhověkost. To ovšem platí jen, pokud u muže nedojde k ejakulaci. Skrze ejakulaci totiž u mužů dochází také k úbytku životně důležité esence Jing. Ideálně by muž měl pěstovat umění dosažení orgasmu bez ejakulace. K tomu slouží např. taoistické techniky jako Uzamknutí třemi prsty či Velký tah. U žen se esence tímto způsobem nevyčerpává a orgasmů si tedy může dopřát, kolik jí partner umožní.

Sexuální energie patří mezi nejsilnější v našem těle. Proto je třeba se s ní naučit zacházet. Její kultivací lze podle východních nauk dojít až k osvícení. „Spermie jsou skladištěm mužské sexuální energie. Jediná ejakulace obsahuje 200 až 500 milionů spermiových buněk a každá z nich nese možnost stát se lidskou bytostí. V jediném orgasmu je dost spermatu, který by postačil k zalidnění celých Spojených států, pokud by každá buňka byla oplodněna vajíčkem. Tvorba spermatu schopného takové psychické potence spotřebuje až třetinu denního výdaje mužovy energie a výrazně zatěžuje mužský žlázový a imunitní systém,“ tolik k problematice říká moderní medicína.

Určitě je tedy pro muže žádoucí, aby se naučili se svou sexuální energií zacházet a milováním si život prodlužovali, nikoliv zkracovali. „Nadměrná sexuální aktivita oslabuje esenci Ledvin muže, protože tělo nemá dostatek času ji obnovit“. Dokud muž tyto techniky neovládá, je vhodné se řídit doporučeními, které sepsal čínský lékař Su Nu Jingqi. (Dynastie Sun 581-618 n.l.). Tento lékař sestavil doporučení ohledně četnosti ejakulace v závislosti na věku a zdraví muže:

 

Věk Dobré zdraví Průměrné zdraví Ne méně než
15 let 2x denně 1x denně  -
20 let 2x denně 1x denně 1x za 4 dny
30 let 1x denně 1x za 2 dny 1x za 8 dní
40 let 1x za 3 dny 1x za 4 dny 1x za 16 dní
50 let 1x za 5 dní 1x za 10 dní 1x za 21 dní
60 let 1x za 10 dní 1x za 20 dní 1x za 30 dní
70 let 1x za 30 dní  -  -

 


Se sexuální energií jsou spojeny Ledviny, potažmo esence Jing, jak jsme zmínili výše. Z toho pohledu je i pojem dobré zdraví zde primárně vnímán v souvislosti se silnými Ledvinami. Určitě si povšimněte, že ani abstinence není řešením. Z pohledu TCM totiž „co se nepoužívá, slábne a zaniká.“ Pro věk nad 70 let přitom platí čísla posledního řádku.
Snad se nám dnes může podobná tabulka zdát až úsměvná, ale pro představitele bohatých rodin dávné Číny byla vítaným pomocníkem. Mnohdy si totiž muži vydržovali až desítky konkubín a poté bylo pro ně dodržování podobných pravidel otázkou života a smrti. Neboť když dojde esence Jing, končí i náš život vezdejší.
Jak vidíte taoisté nebyli ani hedonisté, ani asketové, ale hledali zlatou střední cestu, aby vytvořili nejvyšší možnou duchovní harmonii mezi mužem a ženou v souladu se zákony vesmíru. Na závěr ještě jedna dobrá zpráva. V letním čase lze doporučenou četnost navýšit, neboť ke vzplanutí máme díky vrcholícímu Yangu blíž :-) .


Přeji Vám láskyplné letní dny.

 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek