Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889
info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449
Mezidobí Země tvoří předěl několika týdnů mezi jednotlivými ročními obdobími. Je to čas, kdy se energie odcházejícího období noří do Země, aby odtud posléze vyšly jako energie nového ročního období.
Solární rok (Sui) má pevnou délku, a to 365 nebo 366 dní, která vychází z délky tropického roku a vymezuje dobu od jednoho zimního slunovratu k dalšímu. Každé roční období náleží jednomu elementu - Vodě (zima), Dřevu (jaro), Ohni (léto) a Kovu (podzim). Mezi těmito částmi roku jsou mezidobí, která náleží prvku Země. V těchto mezidobích se Qi zanořuje do Země, aby z ní vynesla na povrch kvalitu nadcházejícího období. Každý z elementů v roce vládne 72-73 dnů.
Nyní se nacházíme v období slunečního kalendáře, které se jmenuje Velké vedro – Da Shu. Patří ještě do mezidobí Země a vládne od 22. července do 7. srpna. Poté již pomalu na scénu přijdou kovové energie podzimu. Da Shu přináší nejteplejší dny v roce. V těchto dnech nejvíce dozrává obilí a nastávají žně. Je to čas dozrávání, úrody a rovnováhy v našich životech.
My se v článku zaměříme to, jak podpořit prvek Zemi v našem životě. V zemském mezidobí je dobré zpomalit svůj životní rytmus (ideální čas na dovolenou, co říkáte?) a ujasnit si, co chceme v životě dál. Usebrat se a nasbírat síly na další období roku. Tomu nás učí Země, jejíž energie směřuje sice do všech směrů, ale po kružnici – dokola.
Energie tohoto období dobře podpoříme stravou, která zohlední zemský prvek. Jsou to hlavně kulaté a žluté plody jako např. dýně hokkaido, kapusta, brambory, obiloviny (zejména proso-jáhly, polenta, kukuřice), batáty, řepa, fazolky, meruňky, ořechy lískové, kokos, arašídy, cizrna, tofu, hrách, sezam. Se Zemí se pojí také další potraviny, které jsou zejména sladké chuti. Sladká chuť totiž vstupuje do Sleziny a posiluje jí. Utišuje, harmonizuje Játra a zvlhčuje Plíce. Celkově vytváří Qi a vyživuje. Ovšem pozor na její nadbytek! Neboť ten oslabí nejen Slezinu, ale i Ledviny, zraní kosti.
Z potravin sladké chuti můžeme jmenovat: rýži, pohanku, pšenici, špaldu, zelí, kaštany, řepu, hrášek, tofu, téměř všechny druhy mas, mléčné výrobky a cukr, med, melasa (zde pozor na nadbytek, v naší společnosti jsou mléčné a sladké výrobky nadužívány a to vede k vzniku Tanu – hlenu a Shi – vlhkosti). Z bylinek se nyní skvěle hodí zařadit heřmánek, kukuřičné vlasy, lékořici, anýz, fenykl, kmín, papriku či šafrán.
Země je domovem ostatních prvků, pevným středem, je vyvažující a stabilizující. Přejeme Vám, abyste s pomocí zemských energií nalezli pevný střed ve svém nitru, který vytvoří stabilní zázemí pro hektičtější časy.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.
Zobrazit vícePokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.
Zobrazit více