Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

Léto je tu!

A máme tu léto! Máte teď pocit, že už mě karanténa doběhla? Ale kdepak! Skutečně, od 18. dubna začal letní čas. Alespoň podle taoistické tradice. Ale nejen ta, stejně léto vnímala i stará keltská kultura.


A máme tu léto! Máte teď pocit, že už mě karanténa doběhla? Ale kdepak! Skutečně, od 18. dubna začal letní čas. Alespoň podle taoistické tradice. Ale nejen ta, stejně léto vnímala i stará keltská kultura. Konečně máme jasno, proč se dubnové i květnové teploty občas vyhoupnou nad 20 C˚.

Léto je spojeno s velkých Yangem. Z elementů mu náleží Oheň, z orgánů Srdce a Tenké střevo. Barvou léta je červená, podnebí horké a suché, chuť hořká. "Tři letní měsíce se nazývají bujnost a nádhera. Je to období, kdy vše bují a krásní, Qi nebes se promíchává s Qi země, rostliny jsou v plné síle. Dny jsou dlouhé a slunečné, lidé mají chodit spát pozdě a vstávat časně. 
V myslích by neměl přebývat hněv, duševní nálada má odrážet rozjásanou letní atmosféru, aby i duch rozkvétal a Qi mohla volně vystupovat ven. Pozornost by lidé měli směřovat ven a zajímat se o okolní svět. To odpovídá letní Qi a to je cesta jejího rozvíjení v létě,"  toť se praví v moudré Vnitřní knize Žlutého císaře.

Směřování energie jde nahoru a do všech stran, energie Ohně lehce přeskakuje a šíří se. Stejně jako Radost, emoce, s níž je Srdce spojeno. To proto se v létě snadněji družíme s jinými lidmi. Abychom se dokázali dobře naladit na letní energie – jakýsi aktivní vrchol roku – je třeba nejdříve řádně prožít energie Jara. A to může být v současném podivném roce trochu problém. 

Místo toho, abychom na jaře poletovali po loukách a polích s rozevlátými vlasy, byli jsme častěji zavřeni někde mezi čtyřmi stěnami. Nemusíme být tedy ideálně naladěni. Navíc ani výhled na letní měsíce nenaznačuje plné uvolnění. Lze tedy očekávat, že se nám budou hůře následovat i letní energie. 

Není však třeba klesat na mysli, díky nástrojům TCM si dokážeme pomoci. Srdce může ohrožovat přehnaná honba za rozptýlením, to však vede pouze k neklidnému, až rozčilenému Císaři, který sídli právě v Srdci. Proto je třeba pěstovat lásku, spokojenost, být slušný a ukázněný. Pak se v Srdci může rozhostit klid a my pocítíme pravou Radost z bytí.

Pro uklidnění nepokojného Srdce se skvěle hodí, jíž zmíněná, dechová cvičení a také qigong či jóga, protože udržují naši mysl v těle, tedy "tady a teď". A navíc nás vedou k ukázněnosti při provádění jednotlivých pozic a učí nás vnímat tělo a napojovat se na naše vnitřní zdroje. Jen tam uvnitř nás samých lze spatřit neutuchající pramen Radosti. 

Letní energie lze snadno podpořit i správnou dietetikou. K létu patří hořká chuť, která směřuje dolů, ochlazuje, stahuje a vyrovnává nadměrný oheň Srdce. Jak vidíte, jde zcela proti směru velkého Yangu! I to je důvod, proč nás v létě pivo tak skvěle osvěží. Jen pozor! Pivo sice chutná hořce, ale alkohol je povahy horké, takže je třeba i piva užívat s mírou! Inu, jako medicínu. 

Pro horké období roku jsou ideální horké a osvěžující potraviny. Ale také potraviny ostré chuti, neboť „odemknou" póry a horko se dostane ven. Ne nadarmo se to chilli papričkami jen hemží v horkých zeměpisných šířkách. Skvělé jsou dále potraviny svěží a studené povahy a také kyselé, které osvěží a zvlhčí.

Jídlo je vhodné připravovat neutrálním způsobem (blanšírování, vaření v páře, dlouhé a pomalé vaření) či mírně ochlazujícím, kam spadá odšťavňování, klíčení, vaření s ochlazujícími ingrediencemi (ovoce, klíčky, houby), solení a nakládání. Grilování třeba v létě moc vhodné není, neboť do jídla dodává další Yang. Zejména takový zahřívací hovězí steak na ohni, to je už silná yangová kombinace.

Z čeho by se tedy mohl skládat letní jídelníček? Například z pohanky, amarantu, kukuřice, čerstvých pšeničných klíčků, těstovin, kuskusu, bulguru, fazolek mungo, tofu, vodnaté zeleniny, špenátu, kapusty, čekanky, rukoly, mangoldu, listů pampelišek, listového salátu, veškerého dozrávajícího ovoce, jablek, hrušek, vodního melounu, citrónu, limetky, brusinek, bezinek, chryzantémy, máty, heřmánku, muškátového oříšku, třezalky, levandule, měsíčku, bazalky, tymiánu, mateřídoušky, slezu, dobromyslu, chilli papriček, kajenského pepře, čerstvého zázvoru, wasabi 
a černého pepře. Vhodné je popíjet zelený či jasmínový čaj, obilné kávy, naředěné čerstvé zeleninové a ovocné džusy.

V tomto kontextu může líbivě vypadat i káva a černý čaj. Jen pozor! Ty jsou připravovány významným pražením, takže obsahují hodně ohně a jejich nadměrná konzumace může tělo vysušovat, což může vést až k horkosti Srdce, které se projevuje například poruchami spánku, nervozitou či arytmií. Kávu je proto zejména v horkých dnech vyvažovat jinými osvěžujícími pokrmy, které během dne zařadíme.

Ať už nás v letošním létě čeká cokoliv, nenechme si vzít onu Radost, která k němu neodmyslitelně patří, a věřme, že za každým mrakem svítí Slunce. A v létě svítí o to víc!
 

Přejeme Vám slunečné dny naplněné Radostí!

 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek