Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

Letní slunovrat - lásky čas

Při letním slunovratu dopadají sluneční paprsky kolmo na obratník Raka. Na severní polokouli tak nastává nejdelší den a nejkratší noc. Magický čas, kdy převládají nebeské – yangové energie.

Cítíte, jak se při pohledu na tu kvetoucí nádheru všude kolem ve Vašem Srdci rodí radost? Stromy listovím šustí, v jejich majestátných korunách ptáci švitoří, veverky z kmene na kmen přeskakují, květiny slunci tvář nastavují, první úroda se sklízí, zelené plody na dozrání čekají, mláďata si všude kolem hrají. Je to nádherný čas plný čisté yangové energie. A jeho vrcholem bude letní slunovrat – Xia Zhi.

Při letním slunovratu dopadají sluneční paprsky kolmo na obratník Raka. Na severní polokouli tak nastává nejdelší den a nejkratší noc. Magický čas, kdy převládají nebeské – yangové energie. Letos se tento okamžik odehraje v úterý 21. června v 11:14 středoevropského času. Není divu, že letní slunovrat je od pradávna spojen s celou řadou rituálů.

Naši předkové intenzivně vnímali, jak je pro ně důležité slunce a jeho rytmus. Letním slunovratem začínal čas hojnosti a naděje v bohatou úrodu. Slunce ovšem o slunovratu dosáhne nejvyššího bodu své dráhy a od tohoto okamžiku postupně slábne a vládu zprvu nenápadně, záhy razantněji, přebírá yinová kvalita. Naši předci si velmi dobře uvědomovali, že světlejší část roku je za námi a že neodvratně směřujeme k temné noci. Praotcové se snažili tento okamžik co nejvíce oddálit celou řadou obřadů spojených se světlem.

O slunovratu se na nejvyšších kopcích pálily posvátné ohně. Kolem nich se tančilo, uhlíky se následně rozhazovaly po polích pro zajištění dobré úrody. Dobytku se žehnalo zapálenými bylinami, příbytky se rituálně očisťovaly vodou, ohněm (vykuřovadlem) i bylinami. Cílem rituálů bylo napojit se na sluneční energii a načerpat tuto životodárnou sílu. Naladit se na sluneční cykly, k nimž patří střídaní dne a noci, léta a zimy, aktivity a odpočinku, činorodosti a spánku. Sladěni s dechem Slunce si opětovně můžeme uvědomit dokonalost stvoření a radost z bytí.

Ani křesťanská tradice nedokázala tyto rituály s mnohdy sexuálním – plodivým podtextem vymýtit, proto je zakomponovala i do svých svátků. A tak dnes křesťané slaví svátek svatého Jana Křtitele podobně jako kdysi pohané letní slunovrat. Jan Křtitel se stejně jako Ježíš narodil tři dny po slunovratu (Ježíš po zimním). Jelikož Oheň nemůže být bez Vody, i Jan Křtitel pracuje s prvkem očistné vody, jež smývá všechny hříchy. Se spojenými principy ohně a vody totiž souvisí prastaré rituály zasvěcení a mystického znovuzrození. Voda má transformační charakter. Máme tak možnost dotknout se hlubin v nás.

O svatojánské noci (i z 23. na 24. června) se tajuplné síly přírody propojují s lidskými sny a přáními. Otevírají se brány do neznámých světů, cesty ke splnění i těch nejtajnějších tužeb. Generace před námi věřily, že o této noci se propojují odlišné světy a ke slovu se dostávají tajemná kouzla a mocnosti.

Napojme se na blahodárné síly Slunce i my a oslavme letní slunovrat například ranní očistnou koupelí ideálně v průzračné přírodní a tekoucí vodě (studánka, potok, řeka), které odevzdáme vše, co nás tíží a brzdí v realizaci našich snů. Rituálně pročistěme též naše domovy, nasbírejme svatojánské byliny (např. šalvěj, verbenu, tymián, rozmarýn či třezalku) a uvařme si z nich lahodný čaj pro dobrou náladu. Poděkujme za hojnost, jíž se nám v životě dostává. A naplňme svá Srdce radostí z božího tvoření, jehož jsme nedílnou součástí.

Užijte si krásný čas letního slunovratu! Nechť Vám jeho síla vydrží co nejdéle!

 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek