Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

Kovový podzim

Dnešní článek se podívá na současné energie zrakem tradiční čínské medicíny. Podzim je ve znamení kovu. Kov má rád řád a disciplínu. V souvislosti s aktuální situací kolem koronaviru se po nás chce obojího měrou vrchovatou.


Dnešní článek se podívá na současné energie zrakem tradiční čínské medicíny. Podzim je ve znamení kovu. Kov má rád řád a disciplínu. V souvislosti s aktuální situací kolem koronaviru se po nás chce obojího měrou vrchovatou. A lze očekávat, že se restrikce budou stupňovat. Nemá smysl nad tím láteřit, ale v souladu s kovovou energií roku je lepší řád věcí respektovat (nyní navíc dvojnásobně kovovou – celému roku 2020 vládne kovová myš, kovový podzim sílu roku ještě násobí). Oproti jarním dřevěným energiím by se nám nyní měla opatření snáze následovat. Není to dáno jen tím, že už jsme svým způsobem přivykli, ale hlavně proto, že období vládne právě Kov. A také by nám mělo pomoci, že podzimní energie směřují dovnitř a nás více k sobě samým. Nemělo by nás to tedy tolik lákat ven do víru vnějšího dění.

Sama příroda se chystá na odpočinek. Stromy stahují mízu ke kořenům, přičemž barevné listy dodávají optimismus do pošmourných dní. Tep přírody zpomaluje a stejně bychom měli přibrzdit i my. Možná to díky restrikcím půjde snáz a my budeme žít více v souladu s přírodními cykly.

Podzim je z pohledu TCM spojen se dvěma orgány: Plícemi a Tlustým střevem. Plíce hrají klíčovou roli v naší obranné energii nazývané Wei Qi. Je tedy na místě je posílit správnou stravou a dechovými cvičeními. Chuť, jež se s Plícemi pojí, je ostrá (pikantní). Její energie je rozptylující, protože pomáhá přirozené funkci Plic distribuovat oživující Qi po celém těle. Ostrá chuť vstupuje do Plic a čistí je od hlenu. Zároveň podporuje trávení, vypuzuje plyny, rozhýbává Qi a Krev, otevírá póry a rozptyluje chlad. Proto se ostrý zázvor tak skvěle hodí na nachlazení – svou chutí otevře povrch těla a vyžene chlad ven.

Mezi ostré potraviny dále řadíme např. jarní cibulku, cibuli, česnek, ředkvičky, ředkve, tuřín, kedlubnu, papriky, fenykl, křen, pepř, majoránku, rozmarýn, mátu, anýz, kopr, bazalku, muškátový oříšek, skořici a hřebíček. Nadměrná konzumace ostré chuti však oslabuje Plíce a Játra, poškozuje šlachy! V každé krmi by ideálně měly být zastoupeny všechny chutě, jen nyní si můžeme ostré dopřát trochu více, tělo to snese. A základní potravinou spojenou s Kovem je rýže. Té kvalitní si naopak můžete dopřát poměrně dost.

Máme za sebou víc než polovinu roku 2020 a je zřejmé, že život tak, jak jsme jej žili před koronou, se nevrátí. Není důležité řešit, zda to je dobře či špatně, stačí to přijmout. Kovové energie roku 2020 všemu novému nahrávají. Navíc z pohledu čínské astrologie je rok 2020 počátkem nového dvanáctiletého cyklu. A každá nová doba s sebou přináší netušené možnosti. V letošním roce je třeba hledat schůdné cesty, které budou fungovat v budoucnosti. Je dobré být trpělivý a letos si pečlivě připravovat půdu pro další roky. Kov rodí Vodu a ta následně připraveným umožní jejich plány snáze realizovat.

Naše studium Pěti dovedností opět přešlo na online přednášky z tepla a bezpečí našich domovů. Praktika se upravují za pochodu, jak zrovna epidemiologická situace dovolí. Není to snadné pro lektory, ani pro studenty. Ale jak připomněl MUDr. Lucký, tři velcí lékaři TCM povstali právě v nejistých časech: „Zhang Zhongjing odstartoval své nezapomenutelné životní dílo po ničivé epidemii s obrovskou smrtností. Li Dongyuan se díky opakovaným epidemickým katastrofám změnil z bohatého sběratele teoretických vědomostí na putujícího praktika. A Ye Jianshi kvůli vytíženosti s epidemiemi postiženými pacienty nestihl ani své poznatky za života sepsat a museli to udělat až jeho následovníci.“

A tak se inspirujme i my a získejme z této nejisté doby maximum. Zachovejme klid, vezměme řád letošního roku na milost, využijme kovové energie začátku k nastolení nového systému, který bude přesně tak dobrý, jak se o něj přičiníme každý svým malým dílem.

 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek