Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

Jak si neublížit módou

Dnešní téma se asi více bude dotýkat žen, neboť jsou to zejména ony, kdo snadno podléhá diktátu módního průmyslu, jako jsou bokové kalhoty, krátká trička či minisukně. I když současné módě rozpáraných kalhot propadlo i mnoho mužů.

Dnešní téma se asi více bude dotýkat žen, neboť jsou to zejména ony, kdo snadno podléhá diktátu módního průmyslu, jako jsou bokové kalhoty, krátká trička či minisukně. I když současné módě rozpáraných kalhot propadlo i mnoho mužů. Naší snahou není odrazovat od následování módních trendů, jen si dovolíme přidat pohled tradiční čínské medicíny na podobné výstřelky.

V zimním období, jež náleží velké Yin, je velmi oslabován náš Yang. Tělo totiž musí vydat mnohem více této yangové energie, aby nás vůbec udrželo v teple a provozu schopné. Orgánem, který je nyní na vrcholu, jsou Ledviny. Ty jsou v čínské medicíně považovány za poklad, který je nutno chránit nejen před chladem, ale i dalšími zraněními, neboť jsou kořenem našeho života. V nich hoří pomyslná svíce našeho života, která svou kvalitou určuje, jaký život prožijeme a jak dlouhý bude.

„Ledviny jsou mocným úředníkem, z nich se rodí schopnosti a moudrost.“
(Huang Di Nei Jing Su Wen – Vnitřní kánon Žlutého císaře)

Je zajímavé, že v zemích, kde je stále přítomna tradice dávných léčebných metod, o důležitosti ochrany Ledvin nikdo nepochybuje. Ostatně ještě má babička mě vždy nabádala, ať si vezmu tílko a zastrčím tričko, ať mi hlavně nekouká podolek. A moudře věděla, proč.

Ledviny jsou totiž nejzranitelnější právě v zimě, protože chlad jim vůbec nedělá dobře. Tmavě modrá až černá barva Ledviny posiluje a jejich sdruženým orgánem je močový měchýř. Jelikož náleží prvku Vody, mají v organismu na starost „cesty vody“. Jejich narušení se může projevit všemožnými otoky, záněty močových cest, gynekologickými výtoky a záněty, protože chlad je jednou z příčin těchto potíží. Neustále studené nohy také ukazují na nedostatečný Yang Ledvin.

Ledviny mají dále na starost výživu a růst kostí a zubů. Za nimi jde kvalita a barva vlasů (šedivění je vždy znakem slábnoucích Ledvin), za náš sluch a krátkodobou paměť. Za osteoporózu není odpovědný nedostatek mléčných výrobků (spíše naopak), ale oslabené Ledviny, které ztrácí svou schopnost vyživovat kosti. Léčba osteoporózy v TCM probíhá právě cestou posílení Ledvin.

Zhoršená krátkodobá paměť naznačuje oslabení Ledvin, horší dlouhodobá paměť je pro změnu o Srdci. To krásně vysvětluje, proč staří lidé vzpomínají na sebemenší detaily z minulosti, ale neví, co dělali včera. Ledviny jsou totiž věkem oslabené dříve než Srdce.

Zranitelnější na chlad jsou ženy, a to nejen proto, že jsou podstatou spíše yinové. V oblasti Ledvin sídlí i děloha a její zachlazení může mít dalekosáhlé důsledky včetně neplodnosti. Ovšem ony postačí i menstruační problémy spojené s prochladnutím – nepravidelný cyklus, nedostatečná či vynechávající menstruace, bolestivá menstruace, srůsty či cysty. Ženy by svá záda, břicho a podbřišek měly obzvláště chránit a raději si dopřát jednu vrstvu navíc například v podobě dlouhého svetru či bederního pásu, aby chlad neměl šanci způsobit blokádu Qi a ta mohla volně kolovat celým tělem a vyživovat jej. Stejně je tomu v těhotenství, kdy nastávající maminka chrání více vrstvami oblečení nejen sebe, ale i své bříško s plodem života.

Mysleme tedy více na naše tělo, aby nám co nejdéle vydrželo zdravé a plné vitality. My doporučujeme pečlivě zvážit, na kolik si v chladném období dovolíte následovat odhalující módní trendy. V každém případě Ledviny můžeme kromě více vrstev oblečení posílit i správnou životosprávou, která odpovídá zimnímu období. Dopřejme si více potravin teplé až horké povahy, např. vlašské ořechy, jedlé kaštany, jehněčí a hovězí, vydatné masové vývary. A při pobytu venku se nepřetěžujme a vyhněme se pocení, které rychleji vypouští drahocenné vnitřní teplo.

Přejeme Vám klidné zimní dny s nohama v teple.

 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek