Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

Emoce - nemoce

Věděli jste, že přemíra emocí má moc způsobit nemoc? Že je to přitažené za vlasy? Myslíte? Tak čtěte dál a uvidíte. Nejen fyzické tělo tvoří člověka. Na jeho podobu má vliv i jeho duševní stránka. A také emoce spolupůsobí na fyzické zdraví člověka.

Věděli jste, že přemíra emocí má moc způsobit nemoc? Že je to přitažené za vlasy? Myslíte? Tak čtěte dál a uvidíte.

Nejen fyzické tělo tvoří člověka. Na jeho podobu má vliv i jeho duševní stránka. A také emoce spolupůsobí na fyzické zdraví člověka. Ne nadarmo se říká: „Veselá mysl, půl zdraví.“

Z pohledu tradiční čínské medicíny se emoce dokonce řadí mezi tzv. Sedm zranění – Qi Shang, která stojí za nerovnováhou v organismu. A jak již bylo řečeno, pokud je v těle nerovnováha, může se prohloubit až do onemocnění.

Ke každému z pěti hlavních energetických orgánů Zang je přiřazena jedna či více hlavních emocí. Pojďme si je přiblížit.

  • Játra - Hněv (Nu)
  • Srdce - Radost (Xi)
  • Slezina – Přemítání (Si)
  • Plíce - Smutek (You) a žal (Pei)
  • Ledviny - Strach (Kong)
  • Srdce/ledviny – Děs (Jing)


    Hněv se řadí dle metodologie tradiční čínské medicíny k elementu dřeva a orgánu játrům. Nadměrná či nevyjádřená zloba patří podle tradiční čínské medicíny mezi nejdestruktivnější emoce pro naše zdraví. Přičemž hněv nemusí přijít jen z vnější příčiny, ale může se také projevit jako důsledek vnitřní disharmonie. To vysvětluje, proč u někoho alkohol posílí jeho zlobu. Proto by se osoby, které mají problémy s hněvem, měly vyhnout konzumaci potravin a nápojů, které jsou pro játra jedovatá jako např. alkohol, čokoláda či tučná a těžká jídla. Přitom hněv nás upozorňuje na situaci, která se nám nelíbí, a dává nám tak impulz ji změnit. Aristoteles to vystihl velmi dobře: „Je lehké se rozvášnit. To svede každý. Avšak hněvat se s tou pravou osobou, do správné míry, ve správný čas, kvůli správné věci, správným způsobem, to lehké není a každý to neumí.“

    Radost je spojena se srdcem a prvkem ohně. Tato emoce umí blahodárně uvolnit napětí, čímž se obnovuje volné proudění naší životní energie. Pokud je však radosti příliš mnoho, například přemírou bujarých oslav dojde k vyčerpání Yinu srdce a oheň srdce příliš vzplane, což může vést až k psychickým poruchám, neschopnosti se soustředit či k vyčerpanosti. Pokud si naopak radost upíráme, vyhasíná srdeční oheň a my se cítíme osamoceni a izolováni od ostatních. A samota, jak známo, zabíjí.

    Obavy či přílišné přemítání patří elementu země a z orgánů slezině a žaludku. Přemýšlet je potřebné, ale příliš nad vším hloubat nedělá zdraví dobře. Zejména neustálé točení se ve stejném tématu, vracení se k minulosti či obavy z budoucnosti, to vše narušuje slezinu a v přílišné míře může vést až k úzkostem či depresi nebo dokonce k vážným duševním onemocněním. Dokonce i moderní medicína spojuje vznik žaludečních vředů s obavami a úzkostmi z toho, co bude. „Těžké myšlenky přinášejí tělesnou nemoc. Když je duše utiskována, je i tělo“, věděl už kdysi Martin Luther.

    Smutek a žal sídlí v plicích a z prvku jim náleží kov. Smutek způsobuje ubývání Qi plic a následně i dalších orgánů. To mívá za následek zkrácení dechu, celkovou slabost, úbytek psychických sil, časté vzdychání a odevzdanost, dusivý pocit v hrudi, nechutenství a poruchy močení a stolice. Žal je silnější a déletrvající podoba smutku. Nejhorší dopad na zdraví má však neprojevený, skrývaný zármutek.

    Strach zasahuje převážně element vody, konkrétně orgány ledviny a močový měchýř. Za následek má nepevnost Qi ledvin a její klesání dolů, což způsobuje např. neudržení moči nebo stolice, ochabování dolních končetin. A dále narušení chlazení organismu Yinem s potížemi, jakou jsou bušení srdce, tlak v hrudi, poruchy spánku, sucho v krku či pálení žáhy. Zejména u dětí může úzkost a strach vést k nočnímu pomočování. Pozitivní aspekt strachu je, že nás udržuje na pozoru, abychom byli obezřetní a nevrhali se bezhlavě do neznáma.

    Děs či šok je velmi silnou podobou strachu a je náhlý, takže se na něj tělo nedokáže připravit, proto bývá jeho dopad silný. Projeví se např. prudkým bušením srdce, ztrátou vědomí, dočasnou ztrátou řeči, neudržením stolice či moči, zažívacími potížemi.

    Byť jsme si výše popsali hlavně negativní aspekty emocí, jsou pro náš život důležité, protože každý má i svůj pozitivní protipól. A rozhodně není správné je potlačovat. Ideální by bylo, aby námi/naším tělem prolétly lehce a plynule jako tomu bývalo, když jsme byli malé děti. Vybavujete si, jak snadno se dětem mění nálada? Jak plynule přejdou z velkého pláče do radostného poskakování? To ony naplňují čínskou představu emocionálního zdraví.

    A protože máme začátek roku, což si letos dát originální předsevzetí? Že alespoň občas budeme žít s takovou lehkostí a samozřejmostí jako malé děti. Emoce přijde, my si ji prožijeme a pustíme ji. A když přijde jiná, opět si ji dovolíme prožít a necháme ji odejít. Ze srdce Vám přejeme, aby Vámi emoce poklidně proudily a Vaše zdraví bylo neochvějné.

 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek