Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

Element Země - Tu

S každým ročním obdobím je spojen jeden hybatel. Ten doprovází vždy dva měsíce v roce. A mezi jednotlivými obdobími nastává mezidobí prvku Země.

Pět elementů - hybatelů dokáže popsat celý náš duální svět, protože každý prvek má v sobě určitý poměr Yinu a Yangu, které určují jeho vlastnosti. Element Země - TuYin a Yang vyrovnaný - 50:50 procent. To mu dává velmi specifické postavení v rámci ročního koloběhu, které reflektuje oběh Země kolem Slunce. S každým ročním obdobím je spojen jeden hybatel. Ten doprovází vždy dva měsíce v roce. A mezi jednotlivými obdobími nastává mezidobí prvku Země.


Poprvé se v koloběhu roku element Země ujímá vlády kolem 5. dubna, v létě kolem
7. července, následně ca 8. října a naposledy kolem 6. ledna. Data se mohou +- den lišit podle počátku solárního kalendáře, který pracuje s přestupným rokem. Zemský prvek trvá jeden měsíc. Je to čas, kdy se Qi Nebe zanořuje do Země, aby odtud vynesla energie nadcházejícího ročního období. Přináší prostor k zastavení se, zamyšlení se nad dalšími aktivitami a plány. Vytváří předěl na revizi našich ročních kroků.


Země je domovem ostatních prvků, je jejich pevným středem, vyvažující a stabilizující. Její Qi směřuje dokola do všech směrů. Se Zemí je spojena okrová, písková barva až do oranžova. Je to čas dozrávání – racionalizace našeho života – tedy období dospělosti. Pojí se s ní tvar krychle, sladká chuť a z podnebí vlhko. Náleží jí číslo 5.

Z orgánů se k ní řadí Slezina – Pi a Žaludek - Wei. Z tkání maso neboli svaly a smyslovým vývodem jsou ústa a z tekutin sliny.

Slezina v těle řídí přeměnu potravy a tekutin na oživující energii Qi, kterou dále posílá Plicím, aby ji spolu s Qi nádechu distribuovaly do těla. Slezina drží Krev v drahách a pomáhá celkově držet Qi. Je-li Slezina slabá, může docházet např. k dřívějšímu menstruačnímu krvácení, nebo i poklesu orgánů – např. prolaps dělohy či rekta. Na kvalitě Sleziny také závisí stav našeho svalstva.

Podle TCM ve Slezině sídlí duše Yi. Tu bychom mohli připodobnit k intelektu – je totiž zodpovědná za myšlení, schopnost soustředit se, zapamatovávat si a zobecňovat myšlenky. O duších jsme psali detailněji zde. Veškeré informace stejně jako potravu nejdříve přijímá Slezina, proto je třeba dbát i na to, jakou „nehmotnou" stravu našemu tělu poskytujeme. Neustálý příval informací nebo těžké zprávy zaměstnají Slezinu někdy i natolik, že jí pak nezbývá dost sil věnovat se řádnému trávení.

Nejčastější patologické příznaky Sleziny se projevují např. únavou horšící se po jídle, řídkou stolicí, chladnýma rukama, nohama a nosem anebo závratěmi po postavení se.

V Mezidobích Země jsou na svém energetickém vrcholu následující akupunkturní dráhy: na konci jara Žaludek, na závěr léta Tenké střevo, na sklonku podzimu Osrdečník a mezi zimou a jarem pak Játra.

V mezidobích Země je důležité vyživovat náš Střed – Slezinu a Žaludek, jen tak budeme nachystaní na další období, které hybatel Země vynese na povrch. Slezině dělá dobře tepelně upravená strava, obiloviny a kořenová zelenina. Potraviny neutrální a teplé povahy, fádní či sladké chuti. Vadí ji zachlazující potraviny (mražené, ihned vyndané z lednice či chladné povahy), přemíra cukru a sladkého (ublíží nejen Slezině, ale zraní i kosti), mléko a mléčné výrobky a rafinované potraviny či příliš mnoho kombinací surovin v jednom pokrmu. Slezina má ráda vše tak akorát v rovnováze. Na konci článku je přehled vhodných potravin, které podporují prvek Země.

Na závěr si dáme citát z Vnitřní knihy Žlutého císaře, kde se o „sladění ducha a Qi čtyř ročních období“ praví následující:

„Když se poruší zákony pěstování jarní Qi, v těle se nemůže rodit počáteční jarní Yang a dochází k chorobným změnám jaterní Qi. Porušování zákonitosti letní Qi způsobuje, že letní silný Yang nemůže narůstat a energie Srdce je prázdná. Když se nedbá na zákonitost podzimní Qi, podzimní počáteční Yin se nemůže shromažďovat a v plicích vzniká horkost. Protivení se zákonům pěstování zimní Qi má za následek, že zimní Yin se neuchovává v dostatečném množství, proto Qi Ledvin klesá dolů, což může vézt k průjmovým onemocněním.

Jedině mudrc dokáže žít v souladu s přírodními proměnami a neztratí v sobě přirozený pořádek věcí. Jeho tělo není sužováno chorobami a jeho životní energie se nevyčerpává."

Co má Slezina ráda:

  • kulaté a žluté plody jako např. dýně hokkaido, kapusta, brambory, obiloviny (zejména proso-jáhly, polentu, kukuřici), batáty, fazolky, meruňky, ořechy lískové, kokos, arašídy, cizrna.
  • potraviny sladké chuti: rýži, pohanku, pšenici, špaldu, zelí, kaštany, řepu, hrášek, tofu, téměř všechny druhy mas, mléčné výrobky a cukr, med, melasa (zde pozor na nadbytek, v naší společnosti jsou mléčné a sladké výrobky nadužívány a to vede k vzniku Tanu – hlenu a Shi – vlhkosti).
  • z bylinek se hodí zařadit: heřmánek, kukuřičné vlasy, lékořici, anýz, fenykl, kmín, papriku či šafrán.

 

 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek