Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

Element Voda - Shui

Element Vody završí naše povídání o pěti prvcích. Z Vody se člověk rodí a v jejím cyklu života i umírá. Voda má transformační potenciál. Zrod i zánik. Nebo půlnoc, která odděluje jeden den od druhého atd.

Může nám to připadat moc brzy, ale běh roku je neúprosný - 7. listopadu přebírá vládu element Vody, s nímž je spojena zima. První zimní období se jmenuje Li Dong – Začátek zimy. 23. listopadu jej vystřídá Malý sníh – Xiao Xue a 7. prosince Velký sníh – Da Xue. Ten s námi setrvá až do vrcholu zimy, tj. do zimního slunovratu, kdy Yin dosáhne svého maxima.


Zima je pod nadvládou elementu Vody. K němu se řadí číslo 1, které nám napovídá, že poměr Yangu oproti Yinu je 10 % k 90 %. Dny už jsou opravdu krátké, smráká se nepříjemně brzy a ráno se mnozí z nás budí do tmy. Nadešel čas meditací, rozjímání a noření se do sebe, čemuž odpovídá i vnější obraz Qi, která se stáhla dovnitř země, ke kořenům. Je dobré více odpočívat, chodit brzy spát a zbytečně se nepotit, abychom se nezbavovali cenné Yangové – zahřívající části naší životní energie – Qi.


Vodu symbolizuje velká Yin a náleží jí půlnoc z denní doby, sever ze světových stran, chladné podnebí, tmavě modrá až černá barva, tvar kapky, slaná chuť. V rámci koloběhu lidského života sem patří zrození i smrt, tedy transformační okamžiky. Z Vody jsme se narodili a Voda nás nakonec převeze na druhý břeh.


V lidském těle k vodnímu prvku náleží Ledviny – Shen a Močový měchýř – Pang Guang. Z tkání kosti a zuby, smyslovým vývodem jsou uši. Zevním projevem Ledvin jsou vlasy. Pozdě šedivějící vlasy a zdravé zuby spolu se silnými ušními boltci jsou známkou dobré kondice našich Ledvin, v nichž sídlí životní esence Jing. Esenci Jing dostáváme do vínku od našich předků – jakýsi genetický otisk, dispozici. Během života si ji dobrou životosprávou doplňujeme, ale zároveň je z ní stále lehce ubíráno, ať již na růst a vývoj v dětském věku, později na lidskou plodnost, nebo doplňování zásob, když například vlivem nemoci nebo přemírou aktivit tělu málo vracíme a moc toho od něj žádáme. Až se ledvinová esence vyčerpá, skončí se naše zdejší putování.


„Ledviny jsou kořenem našeho života a zdrojem Xian Tian Qi – Přednebeské Qi. Uchovávají esenci Jing, částečně odvozenou a částečně zděděnou po předcích. Jsou zdrojem Yinu a Yangu celého organismu."


K Ledvinám patří také strach, coby velmi silná emoce. Není to jen tak ledajaká obava, ale strach přímo existencionální. Muži se prý nejvíce bojí smrti, ženy opuštění. Strach vyvolává pokles Qi. To dobře vysvětluje, proč se člověk v ohrožení může i pomočit. Tato emoce dále oslabuje esenci Jing a dolní končetiny. Případně Ledviny nezvládají chladit zbytek organismu coby dolní zdroj Vody (Plíce jsou horním zdrojem Vody), což se může projevit např. bušením srdce, tlakem v hrudi, poruchami spánku, suchem v krku nebo pálením žáhy.


K Ledvinám dále patří i ctnost, a to moudrost. Starý člověk byl tradičními společnostmi považován za moudrého, neboť za svou životní cestu již mnohé poznal a lecčemu porozuměl. K Ledvinám se také řadí krátkodobá paměť. S věkem síla Ledvin přirozeně slábne, proto je obvyklé, že starší lidé si nepamatují, co dělali dopoledne, ale s jistotou Vám přesně popíší, co zažili před 25 lety. V Ledvinách sídlí duše Zhi – vůle k životu.


Klíčovými patologickými příznaky Ledvin je pobolívání v bedrech a kolenou, časté či noční močení.


Podle čínského slunečního kalendáře jsou v zimě na svém vrcholu tyto akupunkturní dráhy: Trojitý zářič (6. listopadu až 7. prosince) a následně Žlučník (7. prosince až 5. ledna).

A čím prospějeme vodnímu prvku v nás? Nejvíce ocení zklidnění, zpomalení, rozjímání, hojnost spánku a hutnější pokrmy. Z potravin je potěší ty slané chuti a tmavé barvy. V zimě můžeme používat více soli, tuku, masa. Obilí je možno upražit, aby se změnila jeho termodynamika do více zahřívající. Skvělé je delší pomalé vaření s menším množstvím vody, tlakový hrnec či pečené krmě. Ideální jsou husté výživné polévky, masové vývary z kostí a s mořskou řasou. Potraviny spojené s vodním prvkem uvádíme na konci článku.

Ve Vnitřní knize Žlutého císaře se o zimě praví:
„Tři zimní měsíce se nazývají „uzavírání a uschovávání. V zimě voda mrzne na led, země puká a otvírá se. Člověk nesmí zbytečně plýtvat Yangovou energií, má chodit brzy spát a vstávat až s východem slunce. Ducha je třeba uchovávat hluboko jako tajemství, chránit ho a ukrývat. Je potřeba chránit se před chladem, vyhledávat teplo a nedovolit, aby se tělo zpotilo, protože tak se poškozuje Yangová energie. Takové chování odpovídá zimní atmosféře a je to správný způsob pěstování a uchovávání Qi v zimě. Kdo se mu protiví, poškozuje si Ledviny a na jaře se bude cítit slabý a unavený, protože si nevytvořil dostatečné podmínky pro rození jarní Qi.“

Čím potěšíme naše tělo v zimním období?

  • Tmavými fazolemi (adzuki, fazole „ledvina")
  • Praženými oříšky, semínky
  • Kořenovou zeleninou
  • Sušeným ovocem a zeleninou
  • Mořskými rybami
  • Zahřívacím kořením – anýz, skořice, hřebíček, badyán, muškátový květ i oříšek

 

Další tipy na posílení Ledvin:

  • Černý sezam s kokosem – smíchejte namletý černý sezam s nastrouhaným kokosem. Užívejte dvě lžičky denně, uchovávejte v chladu.
  • Medicinální víno
 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek