Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

Element Oheň - Huo

Ohnivé síly jsou spojeny s energetickým vrcholem roku. Vše kolem nás krásní, slunce hřeje, co má sil, dny jsou nejdelší v roce. Láká nás to ven, užívat si přírodu, družit se s přáteli.

Mezidobí Země je za námi. Hybatel zemské kvality vynesl na povrch Qi letního období. Právě dnes, tj. 6. května, začíná v souladu se solárním rokem léto. Konkrétně se nacházíme v sedmém období slunečního kalendáře nazývaném Li Xia – Počátek léta. Dva letní měsíce se zakončí 6. července. Jejich vrcholem bude období kolem letního slunovratu – Xia Zhi, kdy Yang bude na svém maximu. A následovat bude opět mezidobí Země – od 7. července do 7. srpna, aby se energie naladily na počátek podzimu.


Léto je spojeno s prvkem Ohně. Hybatel Oheň má v sobě největší podíl Yangu – celých 90 % oproti 10 % Yinu. Čeká nás nejyangovější období roku. Čas, kdy je Qi nejvíce odstředivá, kdy nás to láká ven, družit se s přáteli, toulat se přírodou, nasávat teplou kvalitu ohnivého prvku do našeho těla a nachystat se na yinovou polovinu roku, která s jistotou zase přijde, plně v souladu s rytmy planety Země.

Ohnivý element je dále spojen s polednem coby denní dobou, s jižním směrem, jeho pohyb směřuje ven. Náleží mu barva červená a zlatá, chuť hořká, podnebí horké, tvar trojúhelník a číslo 9. Z životní fáze člověka pak vrchol – plnost sil – dospělost.

Z orgánů k Ohni patří Srdce a Tenké střevo, z tkání cévy, z tekutin pot a smyslovým vývodem je jazyk. Jelikož v Srdci sídlí duše Shen (náš oživující princip), na jazyku se projevuje celé tělo – všechny jeho orgány se propíší až do smyslového vývodu naší duše. A zároveň k Srdci patří jako zevní projev obličej, kam se vepisují životní zkušenosti.

„Srdce je vládcem, z něj vyvěrá duch a všechno poznání.“

K Srdci patří emoce radosti - Ni a řád coby hlavní ctnost. Pokud je naše Srdce v dobré kondici, projevujeme se láskyplně, jsme spokojení, slušní a ukáznění, žijeme v radosti. Když jej však něco trápí, může se to projevit i na psychice, a sice záští, nervozitou, rozčilením, všemožnými tužbami a žádostivostmi.
Mezi nejčastější patologické příznaky Srdce patří palpitace a nespavost. Na jeho kvalitě se projeví i dlouhodobá paměť.

Podle TCM jsou však za paměť odpovědné hned tři orgány:

  1. Slezina, která přijímá informace, analyzuje je a memoruje.
  2. Ledviny, které symbolizují krátkodobou paměť, stojí za naší výdrží a vůlí.
  3. A Srdce, které disponuje jasnou myslí, dlouhodobou pamětí, umí činit závěry, poučení a řídí další vývoj.

Díky tomu lze lépe porozumět, proč má mnoho studentů, zejména ve zkouškovém období, kdy memorují do aleluja, narušené trávení (Slezina dostane zabrat a nezbývá jí mnoho sil na proces přeměny potravy). Proč si staří lidé, kteří mají věkem přirozeně oslabené Ledviny, tak špatně vybavují, co dělali včera nebo před hodinou, ale dokáží do detailu vyprávět své zážitky z dětství či mládí. A proč si tak skvěle něco pamatujeme, když to máme spojené se zážitkem (Srdce).

V ohnivých obdobích roku jsou na svém vrcholu dvě akupunkturní dráhy – od 6. května do 5. června dráha Sleziny a od 6. června do 6. července dráha Srdce.

Ohnivý prvek ocení ve stravě lehké a ochlazující pokrmy, hořké, ostré a kyselé chuti. Hořká chuť totiž směřuje dolů a ochlazuje, vyrovnává nadměrný Oheň. Ostrá odemyká póry, aby se horko mohlo dostat z těla ven. A kyselé potraviny osvěží a zvlhčí. To samé umí ingredience svěží a chladné povahy. Vhodné potraviny uvádíme na konci článku.

Létu se věnuje i kapitola ve Vnitřní knize Žlutého císaře, v níž se praví:


„Tři letní měsíce se nazývají „bujnost a nádhera“. Je to období, kdy vše bují a krásní, Qi nebes se promíchává s Qi země, rostliny jsou v plné síle. Dny jsou dlouhé a slunečné, lidé mají chodit spát pozdě a vstávat časně. V myslích by neměl přetrvávat hněv, duševní nálada má odrážet rozjásanou letní atmosféru, aby i duch rozkvétal a Qi mohla volně vystupovat ven. Pozornost by lidé měli směřovat ven a zajímat se o okolní svět. To odpovídá letní Qi a to je cesta jejího rozvíjení v létě. Kdo se jí protiví, poškozuje si Srdce a na podzim se může stát, že bude churavět horkým onemocněním. Když se nevytvoří dostatečné podmínky pro shromažďování podzimní Qi, budou se choroby opakovaně vracet i v zimě.“

Čím potěšíme naše tělo v letních měsících:

  • Obilovinami: pohanka, amarant, kukuřice, pšenice, čerstvé pšeničné klíčky, těstoviny, kuskus, bulgur
  • Luštěninami: mungo, tofu
  • Zeleninou: vodnatá jako okurky, rajčata, meloun, dále špenát, kapusta, čekanka, rukola, mangold, listy pampelišky, listový salát
  • Ovocem: veškeré dobře zralé ovoce, jablka, hrušky, citrón, limetka, brusinky, bezinky
  • Bylinkami a kořením: chryzantéma (Ju Hua), máta (Bo He), heřmánek, muškátový oříšek, pupalka dvojletá, třezalka, levandule, měsíček, bazalka, řebříček, kopretina, tymián, mateřídouška, tymián, slez, ibišek, květ růže (Mei Gui Hua), dobromysl, přeslička, listy lesní jahody a borůvky
  • Ostrým: pálivá paprika, kajenský pepř, čerstvý zázvor, wasabi, černý pepř
  • Nápoji: zelený, jasmínový čaj, obilné kávy, čerstvé zeleninové a ovocné džusy – naředěné
 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek