Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

Element Kov - Jin

Kov vládne podzimu. Představuje je jej Malá Yin, energie přírody pomalu klesají, dny se zkracují, noci prodlužují. Nastává čas zpomalení. I my bychom měli zvolnit tempo. Jen tak dokážeme následovat přirozené cykly a zůstat zdraví.

Nejen prázdniny, ale i léto skončily. Od 8. srpna jsme pod nadvládou prvku Kov. Momentálně se nacházíme již ve druhém období podzimu nazvaném Chu Shu – Konec vedra. A brzy – 8. září nastane čas Bílé rosy – Bai Lu, která zvěstuje chladná rána a večery. Pravý podzim se začne silněji hlásit o slovo. Pomyslným vrcholem podzimu dle solárního kalendáře pak bude podzimní rovnodennost, kdy se Yang a Yin vyrovnají. Od rovnodennosti však již Yin získá nadvládu a my se ponoříme do temnější části roku.


Ale nyní si pojďme užít podzim, kterému vládne hybatel Kov. Kovu se přiřazuje číslo 7, které nám říká, že podíl Yangu je ještě 70 % oproti 30 % Yinu. Nás sice ještě čekají poměrně dlouhé a relativně teplé dny, ale Qi již pomalu klesá a stahuje se ke kořenům. Kovový prvek nabádá ke zpomalení tempa a stáhnutí své pozornosti dovnitř. Dobře Marie Terezie zvolila září jako počátek nového školního roku. Energie přírody nás již tolik nelákají ven, ale dovolují nám se více soustředit na poznání. A tak i my ve Škole tradiční čínské medicíny opětovně usedáme do lavic, abychom se ponořili do umění pěti hlavních dovedností TCM – více na TCM INSTITUT.


Kov symbolizuje Malá Yin a náleží mu večer v rámci denního rytmu, západ ze světových stran, suché podnebí, bílá či stříbrná barva, tvar oválu, chuť štiplavá, ostrá. V rámci koloběhu lidského života sem patří stárnutí. Období života, kdy člověk došel jistému poznání a pomalu ztrácí chuť se učit stále něco nového, neboť nabyl dojmu, že si už vystačí s tím, co dosud poznal. Zdaleka nedošel moudrosti, ta se pojí až s elementem Vody, kovové poznání se týká praktického aspektu našeho života. Už chybí touha budovat novou kariéru, zakládat nové firmy, rodiny, měnit práci jen kvůli tomu, aby se naučil zase něco dalšího…


V lidském těle ke kovovému prvku patří Plíce a Tlusté střevo, z tkání kůže a ochlupení, smyslovým vývodem je nos – jeho vnitřní část. Zevním projevem Plic je pak hlas. Zvučný a jasný hlas vypovídá o dobrém stavu Plic.

„Plíce jsou kancléřem, řídí a regulují Qi v celém těle.“


Smutek patří k plicním emocím. Říká se, že „smutek krade Qi“. Člověk pohroužený v žalu je opravdu téměř bez života, neboť se mu nedostává oživujícího aspektu. Ctností, řadící se k Plicím, je poctivost. Ten, kdo má silné Plíce, je spravedlivý, důstojný, čestný a je schopen sebelásky. Utrápené Plíce se na psychické rovině mohou projevit beznadějí, úzkostmi či pocity studu. Klíčovými patologickými příznaky Plic pak je kašel a dušnost.


Podle čínského slunečního kalendáře jsou na podzim na svém vrcholu tyto akupunkturní dráhy: Močového měchýře (8. srpna až 7. září) a následně Ledvin (8.-22. září).

Čím prospějeme kovovému prvku v nás? Ocení zejména zklidnění aktivit, zpomalení, ubrání tělesného pohybu, chození dříve spát, meditace, ztišení se. Z potravin jej potěší ty ostré, pikantní a kyselé chuti, bílé barvy, uvařené v méně vody, případně pečené. Skvělé jsou hustší polévky, masové vývary, luštěniny s mořskými řasami, dušené ovoce či pečená zelenina. Potraviny spojené s kovovým prvkem uvádíme na konci článku.

Ve Vnitřní knize Žlutého císaře se o podzimu praví:
„Tři podzimní měsíce se nazývají „naplňování a dozrávání. Příroda už nebují, ale dozrává a utišuje se, Qi nebes se stává ostřejší a Qi země se projasňuje. Člověk má chodit dříve spát, vstávat se slepicemi, aby si zajistil duševní klid a zmírnil vliv ostrého podzimního vzduchu. Má shromažďovat duševní energii a pozornost již neobracet ven, aby si zachoval čistou plicní Qi. To odpovídá podzimní atmosféře a takový je způsob shromažďování Qi na podzim. Kdo se mu protiví, poškozuje si Plíce. Když si nevytvoří dostatečné zásoby energie, v zimě může ochořet průjmovým onemocněním."


Čím potěšíme naše tělo v podzimním čase?

  • Obilovinami: dlouhozrnná rýže, slzovka, ječmen, jáhly
  • Luštěninami a masem: bílé fazole, čočka, žluté fazolky, kachna
  • Zeleninou: ředkvičky, ředkve, pórek, kedlubny, jarní cibulka, cibule, křen, pažitka, česnek, zázvor, celer, květák, černá ředkev, mrkev
  • Ovocem: jeřabiny, rakytník, jablka, hruška, citróny
  • Bylinkami a kořením: zázvor, kmín, kurkuma, kajenský pepř, hřebíček, kardamom, bazalka, řeřicha, fenykl, šalvěj, saturejka, len, rozmarýn, tymián, majoránka echinacea, lotosový kořen, šípky
  • Dalšími: gomasio (pražený seznam se solí), sezamový olej, lněné semínko, vejce, houby (zejména Bai Mu Er), ořechy, med
  • Nápoji: šípkový čaj, hira bancha, kukicha
 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek