Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

Divoké děti aneb ADHD očima TCM

Děti jsou přirozeně divoké a nespoutané. Člověk se rodí pod vládou elementu Vody, ale záhy náš vývoj přebírá hybatel Dřevo. Jeho expanzivní energie, k níž v rámci ročního cyklu patří jaro, zaručí rychlý růst jak tělesný, tak duševní.

Většina dětí překotný vývoj prvních let zvládá velmi dobře. Některé, a bohužel jich přibývá, se potýkají s různými poruchami pozornosti a časem je u nich diagnostikováno onemocnění nazvané ADD (porucha pozornosti) nebo dnes častěji ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou).

Silný duch může být pouze v silném těle. A protože duch je oproti tělu Yangový, potřebuje být dobře kotven Yinem, neboť Yin a Yang jsou v dualistickém světě nerozluční parťáci. Císařem mezi dušemi lidského těla je Shen, který sídlí v Srdci. Řídí všechny své poddané, což je duše Hun, která přebývá v Játrech, Po mající domovinu v Plicích, Zhi s domicilem v Ledvinách a Yi žijící ve Slezině. O duších a jejich vlivech jsme psali podrobně zde. Ještě je třeba uvést, že Shen má dvojí aspekt – nebeský – Yuan Shen (Já), se kterým se rodíme, a Zhi Shen (lze připodobnit Egu) – získaný pobytem na Zemi.

Miminko se narodí s čistým Yuan Shen, který nemá tendenci cokoliv řídit, jen Je. Aby bezbranné dítě přežilo, stará se o jeho blaho a všechny tělesné funkce duše Po. Ta včas upozorní rodiče na potřeby děťátka hlasitým projevem. Zhi Shen se pomalu rodí a poprvé o sobě dává vědět kolem 2. roku života, kdy se dítě nazve já. Už to není „Pepíček/Mařenka chce", ale „já chci". Tehdy vstupuje Zhi Shen na scénu a pomalu se rozkoukává a učí se nápodobou, jak řídit nižší duše. Časem je schopno odložit své fyziologické potřeby - to duše Po respektuje svého císaře; bylo schopno se soustředit na činnost a nepodléhat bezhlavé zábavě a dennímu snění – to už Hun ví, kdy smí a nesmí uplatňovat svou nezměrnou kreativitu a vize; aby se snadno učilo nové dovednosti – to duše Yi zná své pravé místo. Duše Zhi, která je navázána na ledvinovou Esenci, většinou bývá dobře ukotvena a chová se „řádně", neboť Esence Jing je v dětství nejsilnější – s věkem už jen slábne.

Zhi Shen by měl být schopen moudře vládnout na konci prvního životního cyklu, který je u holčiček v sedmi letech a u chlapců v osmi. Pokud se mu to nedaří ani v tomto věku, obvykle bývá diagnostikována porucha pozornosti. Zhi Shen je zatím stále slabý a selhává v nastolení správného řádu pro podřízené duše - takže Hun si někde poletuje, fantazíruje a něco si „čmárá" (ADD), má potřebu furt někde lítat či raději zcela zmizet pod tíhou okolností a pak se může projevit negativní jaterní aspekt neboli hněv a agrese (ADHD) a Po si chce stále jen dělat dobře (např. jíst, kdy se zachce, krkat nahlas) nebo ukázat těm okolo, kdo je tady kápo. Jak můžeme Zhi Shenovi pomoci, aby nabral síly a byl schopen řádně zpracovávat získávané informace, soustředit se, ukládat do dlouhodobé paměti a nebyl unáhlený ve svých reakcích?

Musíme posílit jeho chrám – tj. Srdce. Slovy TCM – doplnit srdeční Qi, aby se zvýšil jeho výkon a mnohdy přidat i Krev či Yin - tedy Yinové substance, které řádně ukotví Yangovou duši. K léčbě se používá zejména fytoterapie. Velmi důležitá je ale také spolupráce rodiny na úpravě denního režimu a stravy.

Divoké děti by měly jíst výživnou, lehce Yinovou stravu bez stimulačních látek (zdroje rychlé energie) a konzervantů. Je třeba se vyhnout junk foodu, snížit či zcela vyloučit pšenici či obiloviny komplet. Je nutné zařadit pravidelnou pohybovou aktivitu, významně omezit počítače, televizi, telefony (omezit přísun informací), nastavit pevné, ale láskyplné hranice. I když je to náročné, výchova malého divocha musí být přísná, ale laskavá. Vždyť láska je nejvíce vyživující energie, kterou můžeme dítěti poskytnout.

Všem rodičům divokých dětí přejeme mnoho sil na této nejednoduché cestě za posílením nezralého císaře. Kdybyste potřebovali pomoc, jsme Vám k dispozici na TCM CLINIC.

P. S. 1: Proč v naší společnosti přibývá poruch pozorností? Je přeyangovaná. Žijeme rychle, ve stresu, jsme zahlceni informacemi a náš životní styl se propisuje do dítěte již v prenatálním období. A co teprve po narození? Příliš mnoho vjemů či nevhodná strava je na citlivý dětský organismus moc, snadno se přehltí, což vede ke vzniku vnitřního horka, které vyčerpává Yinové substance a jsme u zdroje potíží. Rozplést je může trvat, ale stojí to za to. Farmakoterapie se může zdát jako rychlé řešení, ale očima TCM jen stimuluje Shen bez dodání potřebné výživy, což může vést k ještě většímu vyčerpání Yinu, a tím např. k poruchám spánku až nespavosti.

 

P. S. 2: Divoké děti potřebují výživnou a lehce Yinovou stravu. Víte, co konkrétně jim udělá dobře?

Pro všechny (a nejen) děti jsou základními ty potraviny, které jsou neutrální povahy, neboť takové harmonizují, vyživují, tvoří klidný základ, zvlhčují. Patří sem zejména celá zrna obilovin.

Pro děti s nedostatkem Yinových substancí jsou dále důležité potraviny svěží povahy, které vyživí Krev a Yin - většina zeleniny a ovoce, kysané mléčné výrobky (ale zde pozor, nejsou vhodné u osob, které jsou snadno zahleněné). Aby se nezraňovala Slezina (tedy celý systém trávení) je vhodné vše alespoň trochu povařit nebo napařit.

Opatrně, a ne v chladných částech roku lze zařadit i potraviny chladné povahy - banány, citrusy (s výjimkou mandarinky), řasy, okurka, ledový salát, vodní meloun, švestky.

Pro děti jsou výborné polévky - jsou snadno stravitelné a tělo si z nich dokáže vzít mnoho dobrých tělních tekutin - Jin Ye. Skvělé k snídani i k večeři. A nejlepší je dlouho tažený vývar z kostí.

A nyní konkrétní tipy na základní suroviny:

  • obiloviny - jáhly, ječmen, amarant, quinoa, pšeničné klíčky, pšenice, rýže, kukuřice
  • luštěniny - hrášek, černé fazole, fazole ledvina, mungo a jejich klíčky, adzuki, tofu
  • zelenina - kořenová zelenina, červená řepa, avokádo, zelená listová zelenina, špenát,, rajčata, květák, dýně, cuketa, batáty
  • ovoce - jablka, hrušky, švestka, jahody, hroznové víno, borůvky, meruňka, liči, ananas, maliny, kustovnice
  • maso - vepřové, kachní, králičí, husa, hovězí, krůtí, makrela, losos, tuňák, sardinky, úhoř, mušle
  • s mléčným opatrně - čerstvý sýr, kozí mléko
  • ostatní - vejce, olivy, semínka, oříšky, nepražené/nesolené buráky, mandle, žampióny, mořské řasy, bambusové výhonky, med, melasa (s cukry ale opatrně), majoránka

Které potraviny jsou pro divoké děti nanejvýš nevhodné?

Kromě junk foodu typu burger, hranole, čipsy, sušenky, také:

  • příliš zahřívající potraviny - smažené, grilované, česnek, chilli, skopové maso, zvěřina, skořice, zázvor, pepř
  • vysušující potraviny - krekry, pufované chlebíčky, instantní kaše, pečivo
  • čokoláda, bílý cukr, bonbony, kakao, dortíky, zmrzlina
  • velmi opatrně s mléčnými výrobky

 

 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek