Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

Alergie už nikdy více!

Na jaře se příroda opět zazelená, rozkvete a rozvoní se tisíci vůněmi. Nastane pastva pro oči a potěcha pro duše unavené zimní šedí.

 

Jen někteří z nás toho ucítí podstatně méně a budou na tu krásu koukat skrze zamlžený pohled slzících, svědících a červených očí. A kdo za to bude moci? Alergie! Respektive alergická rýma, která se projevuje svěděním v nose a očích, kýcháním, vodnatou rýmou a ucpaným nosem. V čínské medicíně tyto příznaky nejvíce odpovídají pojmu Bi Qiu neboli ucpanému nosu.

Léčba moderní cestou obvykle probíhá antihistaminiky, které neléčí příčinu nemoci, ale pouze potlačují nepřiměřenou imunitní reakci organismu. Oproti tomu správně zacílená léčba metodami TCM dokáže odstranit nerovnováhu v organismu, která za vznikem alergií stojí.

V případě alergické rýmy je na vině nedostatečnost tří orgánů, které se podílejí na silné imunitě. Slovo imunita starodávní mistři TCM neznali, ale pracovali s pojmem Wei Qi – obranné Qi, která koluje v povrchových vrstvách organismu a chrání jej před vstupem Xie Qi – škodlivé Qi. V okamžiku, kdy je Wei Qi slabá, může do těla proniknout škodlivina. A to nejen alergen, ale i viry či bakterie. Cílem je tedy posílit Wei Qi, jejíž síla stojí na těchto orgánech – Plících, Slezině a Ledvinách. Jejich nerovnováhu léčíme pomocí bylinných směsí a sami můžeme velmi dobře pomoci úpravou životosprávy. Ta spočívá zejména v přiměřenosti činností a pravidelností v životě. Je vhodné věnovat dostatek času nejen práci, ale i odpočinku. Nejen povinnostem, ale i zábavě. Nejen péči o tělo, ale i o duši. O harmonii je třeba usilovat na všech úrovních lidského života – tělesné, duševní i sociální (vztahové).

Plíce velmi dobře posílíme dechovými cvičeními, pohybem a procházkami na čerstvém vzduchu. Z potravin je do jídelníčku vhodné zařadit například rýži, bílé fazole, jarní cibulku, pórek, ředkvičky, pažitku, česnek i zázvor, celer, jablka, hrušky. Z emocí Plíce nejvíce zraňuje smutek, proto je vhodné jej zpracovat a pustit do svého života radost.

Slezina ocení zejména pravidelnost a jednoduchost. Dobře jí udělají potraviny sladké chuti, žluté barvy či kulatého tvaru – perfektně se hodí dýně, kukuřice, jáhly, batáty, brambory, paprika, řepa, meruňky, heřmánek či šafrán. Slezinovou emocí je přemítání – neustálé přemýšlení, co jsem udělal/a, neudělal/a, co musím udělat, zařídit, vyřešit, obavy o blízké apod. Slezině vážně hodně uleví, když se naučíme mysl zklidnit a na to jsou skvělé meditace.

Ledviny nejvíce podpoříme dobrým spánkem, hustými výživnými polévkami, vývary z kostí, kořenovou zeleninou, oříšky a semínky. Z emocí k nim patří strach. Existencionální strach o život svůj či blízkých. S tím se špatně pracuje, na to je snad jediný lék, a to důvěra v Život – že je o mě v každé situaci postaráno. Taková je cesta Dao, i stezka dlouhodobého posilování naší imunity. A ta probíhá po celý rok.

V alergické sezóně se pak podávají směsi, které z těla odstraňují akutní škodlivinu, čímž se zastaví nepříjemné projevy jako svědění nosu, kýchání, vodnatá rýma či ucpaný nos. Mistrovskými bylinami jsou v tomto případě Xin Yi Hua neboli květ magnolie a Cang Er Zi – plod řepeně sibiřské. Skvěle funguje také akupunktura, kterou se doporučuje opakovat 1x týdně v době hlavní alergické sezóny.

U mnoha alergiků časem dochází k nepříjemným komplikacím, kdy se sezónní rýma změní v chronickou. Z pohledu TCM došlo v nose ke vzniku blokády, která brání volnému toku Qi – tedy volnému nádechu a výdechu. Kromě toho může být omezen čich a někdy dochází až k vychlípnutí sliznice a ke vzniku polypů. Naštěstí i na tyto komplikace má TCM účinné bylinné směsi a akupunkturní body.

Pokud Vás trápí podobné potíže, využijte moudrosti starodávného lékařského umění, abyste se mohli opět volně nadechnout všech vůní jara! Na TCM CLINIC v Praze Vám rádi pomůžeme.

 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek