Volejte: +420 384 362 449
+420 734 153 889

info@tcmbohemia.cz
+420 734 153 889
+420 384 362 449

TCM Bohemia
Svět TCM - články

Ach, ta depka!

S podzimními plískanicemi a krátkými dny na mnoho lidí dolehne tíha bytí. Pokud je to jen taková podzimní depka či splín, jde to. Ale když na člověka padne deprese či úzkostná porucha, významně omezuje jeho běžné činnosti, nebo je dokonce znemožňuje.

Ve starých knihách tradiční čínské medicíny se o depresi v naší podobě nepíše. Deprese se objevuje až s moderní společností. Jak je to možné? Tato nemoc se projevila až v okamžiku, kdy lidé přestali následovat přírodní cykly roku, tedy jeho energetické vzestupy i poklesy. Právě v listopadu, konkrétně 7. listopadu, nastává 19. období solárního kalendáře: Li Dong – Začátek zimy. Přírodě vládne element Vody. Voda představuje velkou Yin. Tedy největší útlum v rámci roku, yinové energie jsou hluboké a klidné. Vedou nás jako ten pramen do hlubin naší duše a žádají po nás zvolnění až zastavení se jako nezčeřená jezerní hladina. V zimě se čas zpomaluje. A pokud tento přirozený řád přírody nerespektujeme a dál se honíme za výsledky, termíny a tvoříme nové projekty (to vše je yangová energie), snadno se vyčerpáme. A hlavně naše duše dobře cítí, že jsme v rozporu i s odvěkými zákony naší planety.

Pokud člověk není v souladu se sebou nebo s přírodními cykly, dostanou se ke slovu emoce. Plíce zaplaví smutek, Ledviny ovládne strach, Slezina se zamotá do přílišného přemítání a Játra vzkypí hněvem. A Srdce? Na něm je všechny ty emoce ukočírovat, a tak mu nezbývá prostor pro vlastní radost, která jej posiluje. A deprese je na světě. Navíc každá negativní emoce vyvolá stagnaci Qi, takže se tato disharmonie projeví i na fyzickém těle.

Stagnace plicní Qi se může projevit například pocitem tlaku na hrudi, „knedlíkem" v krku, povrchním dýcháním a snadným napadením dýchacích cest škodlivinou. Stagnace Qi Sleziny a Žaludku vede ke špatnému trávení, pocitu nevolnosti či zánětům v trávicí soustavě. Jaterní stagnace Qi se ukáže např. jako premenstruační syndrom, nepravidelná menstruace, bolesti hlavy, šíje, migrény, sucho a pocit hořkosti v ústech. Ledviny jsou stagnací oslabeny a sahají do energetických rezerv organismu, do naší životní esence Jing. A pokud neproudí srdeční energie, může člověk trpět na bušení srdce, nechutenství a být celý pobledlý.

Jedním z příznaků podzimní deprese jsou špatná rána, kdy nám nejde probudit vlastní yangová energie – naše vitalita nezbytná k dennímu výkonu. Souvisí to jednak s oslabeností organismu a také s tím, že současné silné yinové energie jsou dostředivé a vnější Yang nejslabší z celého roku. Do toho trpíme strachy, které už ani nebývají reálné; bojíme se, ale nevíme čeho. Jde o energetický strach, že to nezvládneme. I proto se nejvíce sebevražd odehraje během prvních pár desítek minut po probuzení," vysvětluje MUDr. Jozef Lucký z TCM CLINIC.

Jak z toho ven?
Určitě je dobré začít změnou životosprávy. Na podzim bychom si neměli dávat ambiciózní cíle, ale následovat rytmus přírody. Ideálně zpomalit, více odpočívat a věnovat se třeba studiu nebo meditacím. Prostě o sebe více pečovat. Nejen o tělo, ale i o duši. Nebát se prozkoumat i temné stíny, aby nás nemusely více strašit.

Zároveň je třeba vhodně vyživit tělo. V chladných dnech roku organismu udělají dobře pomalu vařená jídla, nebo ještě lépe pečená či dlouho tažené vývary z kostí. Můžeme si dopřát i hutnější stravu založenou na kvalitních a základních surovinách. Zařadit maso, oříšky, sušené ovoce, mořské ryby.

Dobrou psychickou pohodu lze také podpořit vhodnou bylinnou léčbou. Z metod tradiční čínské medicíny má ale největší efekt na zlepšení psychického stavu akupunktura. Sama akupunktura však nepovede k dlouhodobému efektu. Pacientovi můžeme napíchat skvělé body a z ordinace odejde veselý, nicméně za pár hodin bude zpět u své depky. Proto k trvalému uzdravení vede jedině komplexní a aktivní přístup.

Základem je spolupráce s dobrým psychoterapeutem, díky níž se člověku podaří změnit svůj pohled na určité životní situace, rozbít nefunkční vzorce a lépe porozumět sobě i svému okolí. Na této cestě mu pak akupunktura může být dobrým pomocníkem. Díky stimulaci určitých bodů pomůže uvolnit bloky, které brání intenzivnější práci se svým nitrem a dodá více odvahy se podívat někdy těžkým zážitkům přímo do očí a jednou provždy je zpracovat a posunout se v životě dál. A samozřejmě umí účinně pomoci od fyzických potíží, které deprese často provázejí. A tam mohou být mocné i bylinky :-) Důležité je nebagatelizovat případné větší splíny, úzkosti či pochmurné myšlenky a dovolit si říct o pomoc. My Vám budeme na Vaší cestě za plným zdravím rádi nápomocni.

Přejeme Vám jasné vnitřní světlo, které Vás bezpečně provede všemi temnotami.

 

Péče o zdraví dětí

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Pět prvků definuje člověka

Pokud by šlo, sem bych vložila vždy nejčerstvější přírustek v altánu . Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui.

Rosolovka řasotvará - recept

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla quam velit, vulputate eu pharetra nec, mattis ac neque. Duis vulputate commodo lectus, ac blandit elit tincidunt id. Sed rhoncus, tortor sed eleifend tristique, tortor mauris molestie elit, et lacinia ipsum quam nec dui. Quisque nec mauris sit amet elit iaculis pretium sit amet quis magna. Aenean velit odio, elementum in tempus ut, vehicula eu diam. Pellentesque rhoncus aliquam mattis.

Zobrazit více

Vše o Světě TCM

TCM pojmy

základní pojmosloví tradiční čínské medicíny

Zjistit více

Herbář

představení nejčastějších čínských bylin v individuálních směsích

Zjistit více

Články

na různorodá témata TCM s inspirací pro Váš vlastní život

Zjistit více

Recepty

Uvařte si pokrm, který Vás posílí na těle i na duchu.

Zjistit více

Video

z našeho zákulisí i praktické návody pro osobní použití

Zjistit více
Na začátek